Работна среща преди началото на Честванията

Работна среща във връзка с организацията на Националното честване, посветено на 136 – годишнината от боевете на връх Шипка се проведе днес. Подготовката и готовността за началото на мероприятията обсъдиха областните управители на Габрово и Стара Загора, директорите на Областните дирекции на МВР на Габрово и Стара Загора, началниците на Районните пътни управления на двете области, както и представители на двете общини – Габрово и Казанлък.

Организацията на движението, пропускателният режим, мерките за сигурност и безопасност бяха част от темите, които обсъдих участниците „на терен“. Особено внимание за организацията се обърна на състезанието за изкачване на стълбите към Паметника на Свободата, което ще се състои на 23 август и в което се очаква да се включат над 200 ученика от областите Габрово, Стара Загора, Плевен, Ловеч и Велико Търново. На следващия ден, 24 август, тържествата ще започнат с отслужване на панихида за загиналите в Соколски манастир. Веднага след това стартират и трите лъча на туристическите походи – Соколски манастир, м. Узана и гр.Шипка, които в 11.30 часа ще се съберат на големия паркинг под Паметника на Свободата, откъдето всички походници заедно ще изкачат 890-те стъпала към Паметника и ще се включат в тържествената част, която ще започне точно в 12.00 часа и ще приключи с възстановка на боевете.

За трета поредна година на връх Шипка ще бъдат отбелязани като национални тържествата, посветени на героичните Шипченските боеве. С всяко изминало честване Върхът събира все повече родолюбиви българи, което задължава организаторите от Инициативния комитет да отговорят с перфектна организация.

Националното честване Шипченска епопея се провежда под патронажа на Президента на Република България г-н Росен Плевнелиев.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар