СЛОВО НА ПРЕЗИДЕНТА РУМЕН РАДЕВ НА ТЪРЖЕСТВЕНОТО ОТБЕЛЯЗВАНЕ НА 142 ГОДИНИ ОТ ШИПЧЕНСКА ЕПОПЕЯ

Уважаема г-жо Христова, кмет на Община Габрово,

Уважаеми г-н заместник-председател на Народното събрание,

Уважаеми народни представители,

Ваше Високопреосвещенство,

Уважаеми областни управители,

Уважаеми кметове и общински съветници,

Ваши превъзходителства,

Уважаеми генерали, офицери, сержанти и войници,

Скъпи сънародници,

В жарките дни на август 1877 година съдбата на българския народ бе на кръстопът. Надеждата за свобода, изгряла с обявяването на Руско-турската война, се изправи на този връх срещу ордите на Сюлейман паша, сеещи гибел из Тракия. И ако днес Шипка е нашият храм на свободата, то е защото е съграден с кръвта на българските опълченци и руските воини, които не отстъпиха нито крачка назад. 

И днес тук е сборният пункт на хиляди родолюбиви българи, които с признателност и благодарност отново ще поменат безсмъртните.

Преди 85 години народната признателност израсна във величествения Паметник на свободата. Неуморен и непоколебим бронзовият лъв продължава да бди в сърцето на Родината като страж на свободна България. Като символ на държавността и духа, обединяващ българите от всички краища на родните земи.

 Тук върху камък е изписан нашият дълг и трябва да помним:

– че на Шипка на клеветата строшен бе зъбът,

– че похитителите на българската история нямат място в бъдещето.

Да отстояваме свободата си срещу посегателства – от чужди и от свои.

Да се изправим срещу цинизма и лицемерието, които задушават правото ни на по-добър и достоен живот.

Ще израстват нови поколения, но споменът за подвига на героите на Шипка няма да изтлее. Ще минават годините, но този паметник няма да запустее. Защото в неговата основата са положени дела, а не обещания, защото са вградени кости, а не празнословие.

Вечна памет на героите!

Да живее свободна и независима България!

СЛОВО НА ТАНЯ ХРИСТОВА, КМЕТ НА ОБЩИНА ГАБРОВО, ПО ВРЕМЕ НА ТЪРЖЕСТВЕНАТА ПРОВЕРКА ПО ПОВОД 142 ГОДИНИ ОТ ШИПЧЕНСКАТА ЕПОПЕЯ

Денят е 11 август 1877 г. – артилерийски огън, умора, глад и жестока жажда мъчат защитниците на Шипченския проход, а силите и боеприпасите са изчерпани. Но когато смъртта е по-възможна от живота, място за отстъпление няма.

Защитата на най-краткия път между Северна и Южна България се оказа преломна за хода войната, а за бранителите на прохода стана врата към безсмъртието.

Разбираме колко сила има в тази победа на духа, щом до днес отеква като черковна камбана в умовете и сърцата български.

Виждаме от дистанцията на времето величието на подвига, който ни вдъхновява и събира заедно дори след 142 години.

Жива е – тук – в географското сърце на България паметта за времето, когато габровци копаят окопи, поправят пътя за Шипка, изкачват оръдия в планината, а после под дъжд от куршуми носят вода по позициите и изнасят ранени.

Само от Габрово и региона в руско-турската война се включват около 600 опълченци. Летописната книга на нашия град започва с името на генерал Радецки – провъзгласен за Първи почетен гражданин като защитник и спасител на града по време на Шипченските боеве и за изключителните му заслуги за освобождението на България. След него са имената на още генерали, редом до тях стоят 522 поборници и опълченци, участвали в боевете на Шипка.

И макар да сме в дълг към всички, които все още не са част от летописите ни, почитта ни е искрена, защото знаем най-важното – те успяха! А когато след малко на колене сведем глави, нека е в молитва за душите на всички знайни и незнайни герои, които заслужиха нашата свобода!

Ако можех да нарисувам картина на Шипченската епопея, цветовете ми щяха да бъдат – зелено като Балкана през август, сиво като скалите му, червено като кръвта на убитите, черно като смъртта, златно като подвига, обезсмъртил миналото и озарил бъдещето. Каквато и картина да рисувате вие на децата си, разказвайки им за Шипченската епопея, знам, че го правите със сърцето си.

Водете ги по-често на върха при Паметника на свободата, чиято 85-годишнина празнуваме сега. Разказвайте им за саможертвата, за подвига на бранителите, за строителите на паметника, за величавата ни история, дайте им знанието чии синове и дъщери са.

Не забравяйте да им кажете за добродетелите, завещани от предците им в Габрово – за предприемчивостта, труда и постоянството, подкрепени от любовта, които са нашата сила в този град и най-мощното оръжие за добри и достойни каузи!

Скъпи сънародници,

Нека заедно вървим по моста между събитията отпреди 142 години и днешния ден убедени, че пътят ни е верен.

Защото България бяха онези мъже под знамената на опълчението, които посрещаха всеки изгрев с мисълта, че може да е последен!

България бяха молитвите на майките, които не дочакаха синовете си, сълзите на жените, чиито деца останаха сираци!

Днес България е в свободата ни, в народната памет, в цветята пред могилите на героите, в националния трибагреник, в дланите на децата ни, които подават ръка, за да свържат минало и бъдеще.

България е винаги там, където живее вярата ни в доброто и благоденствието, и където ни обединява победата на духа! 

Поклон пред подвига на героите от Шипченската епопея!

Бог да благослови свободна България!

НАЦИОНАЛНО СЪСТЕЗАНИЕ ПО СКОРОСТНО ИЗКАЧВАНЕ СТЪЛБИТЕ КЪМ ПАМЕТНИКА НА СВОБОДАТА – 23 АВГУСТ 2019 г. – ПОБЕДИТЕЛИТЕ

ВЪЗРАСТОВА ГРУПА V – VІІІ клас момичета
1. Стела Чалъкова – 6,01– ПМГ „Акад. Иван Гюзелев“ – Габрово
2. Ивайла Ченкова – 6,21 – Национална Априловска гимназия
3. Николета Раева – 6,34, СУ „П.Р.Славейков“
ВЪЗРАСТОВА ГРУПА V – VІІІ клас момчета
1. Алекс Павлов – 4,53 – ПГ „Рачо Стоянов“, Дряново
2. Крис Кумбаров – 5,28 – СУ „Хр.Смирненски“, Кочан
3. Кристиян Костов – 5,34 – Национална Априловска гимназия
ВЪЗРАСТОВА ГРУПА ІX – XІІ клас юноши
1. Кристиан Станчев – 4,16 – ПТГ Д-р Никола Василиади“
1. Венцислав Кисьов – 4,16 – СУ „Хр.Смирненски“, Кочан
2. Християн Очков – 4,41 – ПТГ Д-р Никола Василиади“
3. Томислав Василев – 4,42 – СУ „Райчо Каролев“
ВЪЗРАСТОВА ГРУПА ІX – XІІ клас девойки
1. Цвета Комитска – 5,59 – НГПИ „Тревненска школа“, Трявна
2. Стела Богданова – 6,28 – ПТГ Д-р Никола Василиади“
3. Ани Байракова – 6,47 – СУ „Хр.Смирненски“, Кочан

Изложба „Оръжието на Освобождението“ ще бъде открита в Регионален исторически музей – Габрово

Днес се открива изложбата „Оръжието на Освобождението“ в Регионален исторически музей – Габрово по повод отбелязването на 142 години от Шипченската епопея и 85 години от откриването на Паметника на Свободата на връх Свети Никола.

В експозицията са представени 35 културни ценности – част от съхраненото в РИМ – Габрово оръжие от периода на войната. Великолепните образци на инженерно-техническата мисъл и декоративно-приложното изкуство пренасят спомена за героичните дела на нашите деди в името на Свободата.

Акценти на експозицията са гладкоцевното и нарезно кремъчно-искрово и капсулно оръжие и ятаганите местно производство, както и някои интересни марки вносни револвери, които са били на въоръжение в създадената още на 25 юни доброволна милиция в Габрово. Експонирани са основните оръжия на руската армия на европейския театър на бойните действия – „Бердана“ № 1 и № 2, „Крнка“, „Смит и Уесън“, различни типове саби, палаши и шашки. Представено е първото оръжие на Българското опълчение – пушката „Шаспо“. Интерес представляват и оръжията на османската армия – „Пибоди/Хенри-Мартини“, „Снайдер“, „Ремингтън“, различни типове саби и ятагани.

Откриването е тази вечер, 17:30 часа в Регионален исторически музей – Габрово.

3-месечният Константин и внукът на каменоделеца Михал Петков от с. Трапезковци бяха сред първите разгледали изложбата за „Строителите на Паметника на свободата“

3-месечният Константин и внукът на каменоделецът Михал Петков от с. Трапезковци бяха сред първите разгледали изложбата за „Строителите на Паметника на свободата“. А тя беше открита с прекрасно акапелно изпълнение на „Къде си вярна ти любов народна“ от Стела Георгиева. Емоционални бяха приветствените слова на областния управител Невена Петкова и директора на НПМ „Шипка – Бузлуджа“, които дадоха старт на тържествата посветени на 142 години от Шипченската епопея.  Прозвучаха моменти от речта на Цар Борис ІІІ по време на откриване на Паметника на 26 август 1934 г. „Всеки паметник, обаче, е разрушим от времето. Неразрушим е само споменът, който живее в поколенията и ги вдъхновява към подвиг. Такъв невидим паметник трябва да издигнем  и ние в душите си за великата епопея на освобождението, за безсмъртния подвиг на Шипка и да го предадем на нашите потомци.“Пред паметника на свободата, в името на идеализма, родолюбието и единението, които той символизира, нека си подадем ръка всички – народ, войнство и интелигенция – нека си дадем тържествено обещание пред образа на всички паднали за родината герои, че ние, вървейки все напред, ще градим със сплотени усилия една все по-благоденстваща и единна България, ще ѝ дадем в мирното състезание на народите мястото, което се пада на нейния национален гений и на нейното историческо призвание.“

Експозицията предизвика голям интерес сред габровци още в първия ден на нейното представяне. Пред всички тях инициаторът Чавдар Ангелов сподели: „Идеята на изложбата е не толкава да покажем Паметника, той е изключително популярен, а да насочим вниманието към хората, които са го създали. Защото човешкият фактор винаги е на първо място и без сърцати хора няма как да се случи каквото и да било на тази земя. Показваме не само главните действащи лица – архитекти, строителни инженери, скулпторите, а всички – зидари, кофражисти, каменоделци, обикновени общи работници, които на гръб са изнасяли строителните материали.“ „Този паметник е едно общонародно дело – като започнем от начина на неговото финансиране и стигнем до начина на неговото изграждане. Това е един инженерен подвиг, защото към момента, на неговото изграждане в България няма опит в строителството на подобни масивни конструкции и то на такава надморска височина. Това е причината да е изграден и с някои дефекти, които и до ден днешен се отстраняват. Но най – важното е, че той е такъв, какъвто е и ще го има поне още 1000 години.“

Не по-малко развълнуван беше и Янчо Янчев, дошъл да види „строителите“, сред които оказа се е и неговият дядо – каменоделецът Михал Петков от с. Трапезковци. За съжаление Янчо няма много спомени от него, но е слушал разказите на своята майка. „Канара човек е бил!“ – споделя и показва как с лекота Михал е вдигал стокилограмови камъни. Обещава че и малкото черно-бели фотографии, които има ще предостави на архива на парк – музея, за да обогатят историята за градежа на Паметника.

Експозицията ще остане в Художествена галерия „Христо Цокев“ до 5 септември.

Преустановява се движението на транзитно преминаващите МПС през прохода Шипка за времето от 08:00 часа до 20:00 часа на 24 август 2019 г.

Във връзка с провеждане на Национално честване на 142-та годишнина от Шипченската епопея се преустановява движението на транзитно преминаващите МПС през прохода Шипка (с изключение на междуградския автобусен транспорт и организирания за събитието личен и обществен транспорт) по път 1-5 /Е-85/ Габрово – вр. Шипка и в двете посоки от км 155+197 до км 183+100 за времето от 08:00 часа до 20:00 часа на 24 август 2019 г., съгласно изискванията на правилника за приложение на Закона за движение по пътищата и Наредба № 18/23.07.2001 г. за сигнализация на пътищата с пътни знаци.

Транзитният транспортен поток от северната част на страната към южната иобратно, ще се пренасочи основно към проход „Хаинбоаз“ (път 11-55), както следва:

  • посока „север-юг”: Русе – Велико Търново – Дебелец – проход „Хаинбоаз” – Гурково – (Казанлък. Стара Загора, Бургас);
  • посока „юг-север”: Гурково – проход „Хаинбоаз” – Дебелец – (Велико Търново, Русе)

Местното движение и идващите от запад МПС ще бъдат пренасочени по път III552 по маршрута: Габрово – Трявна – с.Белица – с. Вонеща вода – проход Хаинбоаз по път Н-55 и обратно.

За област Стара Загора: За времетраенето на забраната движението на МПС да се пренасочи към прохода „Република“ по следния маршрут: път 1-6 Калофер-Казанлък-път II- 55 Гурково-Велико Търново /проход „Република“/ и обратно, като пренасочването да става от пътен възел „Мъглиж” /път 1-5 с път 1-6/.

През прохода „Шипка” ще се пропускат само автобуси и леки автомобили с гости и посетители на мероприятието, както и организиран междуградски автобусен транспорт.

На 21 август откриваме тържествата за Шипченската епопея със „Строителите на Паметника на свободата“

На 21 август в Габрово даваме начало на тържествата, посветени на Шипченската епопея с изложбата „Строителите на Паметника на свободата“. Изборът за това събитие не е случаен, защото имено през настоящата година освен 142 години от епичните боеве отбелязваме и 85 години от откриването на най – величествения монумент Паметника на възраждането и освобождението на българския народ на връх Св. Никола, който всички днес наричаме Паметник на свободата. Фотодокументалната изложба е по инициатива на Националният парк-музей „Шипка-Бузлуджа“, а нейн символичен домакин в Габрово е Художествена галерия „Христо Цокев“ със съдействието на Областната администрация.

22 табла със снимки и факсимилета на документи и кореспонденция разказват историята на строежа на монумента, трудностите, които инженери и строители са преодолявали, изграждайки на връх Балкана този най-български паметник. Други седем табла са посветени на архитектите Атанас Донков, Генчо Скордев и Иван Данчов, на скулпторите Александър Андреев и Кирил Шиваров, на майсторите Пеньо Атанасов-Бомбето и Илия Мъглов, дали най-важния принос за строителството.

Изложбата представя и оригинални скици и чертежи, инструментите на майстор Пеньо Бомбето, юбилейни монети и пощенски картички от фонда на Националния парк-музей „Шипка-Бузлуджа“.

Откриването е на 21 август, сряда, в 17:30 часа в Художествена галерия „Христо Цокев“, където ще остане до 5 септември.

Национално честване Шипченска епопея се провежда под патронажа на Президента на Република България и  се организира от Областен управител на област Габрово със съдействието на Национален парк-музей „Шипка-Бузлуджа“, Община Габрово, Регионално управление на образованието – Габрово, Ротари клуб – Габрово, Регионален исторически музей – Габрово, Регионална библиотека „Априлов – Палаузов“ – Габрово, ХГ „Христо Цокев“, Държавен архив – Габрово.

Над 150 състезатели готови да изкачат 890 – те стъпала към Паметника на свободата

Над 150 състезатели, записали се за надпреварата по изкачване стълбите към Паметника на свободата, ще бъдат облечени с най – новата собствена марка облекла за фитнес G.О.FIT на горнооряховската фирма „ФЕМИ” ООД, която дарява тениските за участниците. „Колкото повече хора подкрепят едно такова начинание, толкова по-успешно и въздействащо е то”- смята шефката на „ФЕМИ” Милена Тончева, която иска да популяризира събитията от програмата и сред жителите на Великотърновска област. Тя е съпричастна към честването и като част от ръководството на „Ротари Горна Оряховица – Лясковец”. Скоростното изкачване на стъпалата е различното национално състезание за ученици от 5 до 12 клас, което Областна администрация – Габрово и Регионалното управление на образованието в Габрово организират всяка година в навечерието на кулминацията на тържествата, посветени на Шипченската епопея. „Това е един нестандартен начин, с който целим познаване и опазване на историческите паметници и събития, не само като елементи на материалната култура, но и като предаване на знание от поколение на поколение, свързано с националното ни достойнство, духовност и традиционни български ценности.“ – споделят организаторите и отправят покана към всеки, който иска да се присъедини към участниците в деня на състезанието 23 август, 10:30 ч. , разбира се спазвайки изискванията на регламента.
Медалите за победителите са подготвени, но по – важно от времето, за което ще изкачиш 890 – те стъпала е това да стъпиш на най – високия връх в българската история. Ето затова още една компания традиционно подкрепя състезанието – СИЕЛА НОРМА АД, и подарява на победителите луксозни издания за България и Европа. Лидерът в производството на мляко и млечни продукти ЕЛВИ ООД и борсата за минерална вода „ВИА НЕОН“ ще помогнат на участниците да възстановят след изморителното изкачване.
Ако и вие искате да окуражите състезателите или имате вече своя фаворит, когото да подкрепяте – елате на Върха на 23 август, заедно да дадем старт на състезанието в 10:30 часа в подножието на Паметника на свободата, а след това да посрещнем всички на финала!
Национално честване Шипченска епопея се провежда под патронажа на Президента на Република България и се организира от Областен управител на област Габрово със съдействието на Национален парк-музей „Шипка-Бузлуджа“, Община Габрово, Регионално управление на образованието – Габрово, Ротари клуб – Габрово, Регионален исторически музей – Габрово, Регионална библиотека „Априлов – Палаузов“ – Габрово, ХГ „Христо Цокев“, Държавен архив – Габрово.
Цялата програма на тържествата може да прочетете на официалния сайт www.shipka.org или да следите страницата във фейсбук https://www.facebook.com/ShipchenskaEpopeya/

СЪЗДАТЕЛЯТ НА УЧА.СЕ СТАВА ЧАСТ ОТ ШИПЧЕНСКАТА ЕПОПЕЯ, ОЧАКВА ВСИЧКИ НА 23 АВГУСТ НА ВЪРХА ЗА ЕДИН ВДЪХНОВЯВАЩ РАЗГОВОР

Дарин Маджаров, създателят на най-посещавания сайт за видео уроци у нас – Уча.се, прие предизвикателството да се включи в тържествата, посветени на 142 години от Шипченската епопея.
В навечерието и на 85 – годишнината от откриването на Паметника на Свободата точно там, под величествения монумент, Дарин ще очаква всички участници от състезанието по скоростно изкачване на стълбите към Паметника. По традиция, ден преди кулминацията на тържествата, се провежда открит урок по история, в който са участвали десетки историци. Този път „урокът“ ще е по – различен! Ще говорим за история, но и за още нещо. Ще говорим за свободата да бъдеш! Да избираш и свободно да реализираш себе си!
А кой е Дарин Маджаров и защо избра да подкрепи каузата „Шипченска епопея“ попитахме самия него и ето какво ни отговори: „Аз съм дряновец и съм израснал наблизо. Възпитан съм да обичам България и да се раздавам за нея. Да давам стойност за всички нас наоколо, но да обичам и хората от другите народи. Докато бях в чужбина (там учих и работих 7 години) се запознах с хора от над 100 нации. Много научих и през цялото време си мечтаех да се върна тук и да работя и живея в България. Често се прибирах и ходехме на Шипка с моите родители и приятели. Представях си един ден как ще се върна в България и ще имам свободата да вървя по моя път. Шипка за мен продължава да бъде символ на свободата ни. По онова време – свободата да бъдем народ. Сега – свободата всеки сам да избира съдбата си и да нареди живота си по своя път както си го харесва.“
Може би няма да е стандартният урок по история на открито, но вероятно в разговора с Дарин, който предстои, имено там, където е изкована българската свобода, всеки ще получи своя „урок“, който ще му служи занапред.
Ако и вие искате да участвате в срещата с Дарин Маджаров, елате и подкрепете 150 – те деца, които ще премерят сили в надпреварата по изкачване на стълбите към Паметника на Свободата на 23 август от 10:30 до 13:00 часа.
Събитието е част от програмата за националното честване по повод 142 години от Шипченската епопея, което се провежда под патронажа на Президента на Република България и се организира от Областен управител на област Габрово със съдействието на Национален парк-музей „Шипка-Бузлуджа“, Община Габрово, Ротари клуб – Габрово, Регионален исторически музей – Габрово, Регионална библиотека „Априлов – Палаузов“ – Габрово, ХГ „Христо Цокев“, Държавен архив – Габрово.


За Дарин Маджаров и платформата Уча.се

Дарин Маджаров е създател на Уча.се (www.ucha.se) – платформа с видео уроци по всеки предмет от 1-ви до 12-ти клас, които следват официалната програма в българските училища и представят уроците на разбираем и интересен език.

Дарин Маджаров е награден в престоижната класацията на Форбс „30 под 30“ бъдещи лидери на България, както и в „40 до 40“ млади лидери на България на Дарик.

Дарин учи 5 години в Jacobs University, Бремен в Германия, където завършва бакалавър и магистратура по електроника и компютърни науки. След това започва докторантура в KU Leuven, Белгия в сферата на енергийните пазари и електрически коли. Дарин прекъсва докторантурата си, за да се прибере в България и да сформира екип, с който да доразвият Уча.се, за да подобрят образованието на хиляди деца поколения след нас.
Днес, Уча.се предлага над 15 000 видео урока и теста, изгледани повече от 45 000 000 пъти.

Виртуална изложба „Паметта за Шипка”

В навечерието на 142 – годишнината от Шипченската епопея и 85 години от освещаването на Паметника на Свободата, Държавен архив – Габрово представят снимки и документи от съхраняваните фондове, сред които и непоказвани до сега. Началникът на отдела Цветомира Койчева споделя, че е избран един по-модерен начин за представяне, а именно електронния вариант. Макар че се губи личният контакт с посетителите, така експозицията ще е по-достъпна за всички, а не само за габровци – смята още съставителят на изложбата.
Виртуалната изложба е качена на сайта на Национално честване Шипченска епопея, където всеки ще може да я „посети“ по всяко време и отвсякъде. Виртуалната изложба „Паметта за Шипка” може да се раздели условно на две групи. Първата включва документи и снимки на: главнокомандващи, картички с батални сцени и в частност от Епопеята на Шипка, на участници в шипченските боеве – опълченци, руски войници и офицери, дейността на Временното управление в Габрово и на монахините на Девическия габровски манастир за осигуряване на тила.
Втората група обхваща документи и снимки, разкриващи признателността на поколенията към героите на Шипка, както и за строежа на Паметника на Свободата. Едни от най-интересните документи, показвани в изложба за пръв път са Грамота от Н.В. Цар Борис III за награждаване на опълченеца Никола Минчев от 1929 г., както и Диплом за провъзгласяването му за Почетен гражданин на Габрово. Той е един от 522-та живи опълченци и поборници, провъзгласени за Почетни граждани на Габрово с Протокол № 2 от 7 февр. 1923 г. на Габровско градско общинско управление. В изложбата е показана и част от Протокола.
Интерес представляват и документите, свързани със строежа на Паметника на Свободата, чиято 85-та годишнина отбелязваме: Договор между Комитета за въздигане паметник за възраждането и освобождението на българския народ и арх. Атанас Донков и скулптора Александър Андреев, 1926 г., както и снимки от строежа и освещаването му на 26 авг. 1934 г.
Виртуалната изложба е част от програмата за тържествата, посветени на Шипченската епопея през м. август. Официално те ще бъдат открити на 21 август в Габрово с юбилейна изложба за строителите на Паметника на Свободата. Отново в Габрово е и кулминацията на честването вечерта на 24 август. Цялата програма може да прочетете на официалния сайт https://www.shipka.org
Национално честване Шипченска епопея се провежда под патронажа на Президента на Република България и се организира от Областна администрация – Габрово със съдействието на Национален парк-музей „Шипка-Бузлуджа“, Община Габрово, Регионално управление на образованието – Габрово, Ротари клуб – Габрово, Регионален исторически музей – Габрово, Регионална библиотека „Априлов – Палаузов“ – Габрово, Държавен архив – Габрово, ХГ „Христо Цокев“.

Информация за организиран транспорт на 24 август 2019 г.

7:00 часа Габрово (пл. Възраждане) – м. Узана – 3,00 лв
7:30 часа Габрово (пл. Възраждане) – Соколски манастир – 2,00 лв
9:30 часа Габрово (пл. Възраждане) – връх Шипка – 3,00 лв еднопосочен 5,00 лв двупосочен билет

След края на мероприятията започва извозване от връх Шипка за Габрово (пл. Възраждане) – Последен автобус 15:30 часа