ПАМЕТТА ЗА ОСВОБОЖДЕНИЕТО В ГРАФИКИ

От 9 август до 2 септември 2013 г. в Регионален исторически музей – Габрово представя изложбата „ПАМЕТТА ЗА ОСВОБОЖДЕНИЕТО В ГРАФИКИ“, която е съвместна изява на Регионален исторически музей и Регионална библиотека „Априлов – Палаузов” – Габрово по повод 136-та годишнина от Освобождението на Габрово и героичната Шипченска епопея.

По време на най-голямото събитие в българското 19-то столетие -Руско-турската война от 1877-1878 г. габровци оказват военна, разузнавателна, икономическа и медицинска помощ – формират се не само дружини на Българското опълчение, но и доброволчески милиционни отряди и чети, устройват се болници, осигуряват се вода, храна, боеприпаси, разузнавачи, поправят се пътища.

Настоящата изложба е интерпретация на темата за Освобождението. Чрез графични изображения, съхранени в литографии, графики, акварелни рисунки, пощенски картички и книги са илюстрирани събития и хора с принос за високата цена на победата. В изложбата са включени над 70 културни ценности от богатата музейна колекция – снимки, лични вещи и наградни отличия, дарени от потомците на габровските опълченци.

Изложбата представя подбрани графични изображения на български, руски, испански и френски автори-графици, отпечатани върху различни по вид носители на информация. ХОСЕ ЛУИС ПЕЛИСЕР е кореспондент на испанското илюстровано списание „La Ilustracion Espanola y Americana”. Творчеството му като график, илюстратор и карикатурист се нарежда измежду най-доброто, което създава испанският художествен гений през 19 век. Потеглил с руските войски от Кишинев, Хосе Л. Пелисер се ангажира с тежката мисия да информира читателите на литературно-художественото списание за суровото ежедневие на Руско-турската война. Вписва се в бойните операции още през нощта на 21 срещу 22 юни 1877 г. при Галац, а на 23 с. м. и в Браила, за да осигури за списанието първите новини и гравюри от бойния театър. Преминаването на р. Дунав, освобождението на Свищов и Търново, похода на руската войска през Балкана, защитата на Шипка, боевете за Плевен са сред темите, отразени в неговите кореспонденции и графики. Сред селищата и районите, които посещава по пътя на войната е и Габрово. Според него той е „малък град”, който „напомня на селище от Севера”, „изключително живописен”, с „оригинална” архитектура, с население „във всяко отношение много по-културно” и с развитие на търговия и индустрия, които са „в основата на просперитета” му.

Представените в изложбата копия на френски гравюри са публикувани във френското издание „L` Univers illustre”. Копията са дарени на Община Габрово от габровската структура на Национално движение „Русофили” и са част от личната сбирка на български колекционер, живеещ в чужбина. Предоставени са на евродепутата Ивайло Калфин „с желание” да се използват заради „голямата им историческа и естетическа стойност”. Те представят моменти от развоя на войната в различни райони на Българско – освещаване знамето на бълграска легия в присъствието на Великия княз Николай; влизането на руски войски от 14-та дивизия в Самоводене; руски конвой с продоволствия изкачва Балкана при Шипченската планина; превземането на редута Гривица от румънски войски, превземането на Плевен и посрещането на турски парламентьори от ген. Струков и др. На част от гравюрите авторите са неизвестни, но друга част от тях са рисувани от А. Фердинандус, А. Брюн, М. Харб Анри Дютел, както и на   Виерж, Ликс, Жане, които изработват рисунките си по ескизи на Дик де Лонли (френски журналист, художник и пътешественик) и Бролинг (кореспондент в Русия).

В изложбата присъства с девет акварелни рисунки на Вячеслав Бабияк. Той е от Санкт Петербург, възпитаник на Графичния отдел на Художествената академия „А. А. Репин”. Картините му от цикъла „Паметници от Освободителната война в Габровския край” са създадени през 1987-1988 г. Те представят както руските военни надгробни паметници, издигнати веднага след Освобождението в периода на Временното руско управление в България (1878-1879 г.), така и съвременни, които са открити по повод 100-годишнината от войната.

От българските автори, работили по темата за Освобождението, Георги Данчов е представен с емблематичната му литография „Свободна България 1877-1878 г.”, която е намерила своеобразна интепретация и върху метален поднос. Сам взел участие във войната като доброволец от Българското опълчение, той създава творбата си през 1879 г. в Пловдив. В изложбата са показани и две цветни литографии – хромолитографии, авторски творби на руския художник П. А. Глушков.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар