„С“ като слово, „В“ като вяра…

„О“ като обич, „Б“ като България, „О“ като образование, „Д“ като дар и „А“ като Аз. Седемте букви на свободата ще обединят  няколко различни организации, за да подарят на габровци и гости на града един различен – смислен и споделен ден.

На 24 август, от 16.00 до 19.00 часа в Градинката с мечето, по идея на РА „Елмазови“ и в партньорство с културни институти, представители на БПЦ, неправителствени и образователни организации, ще се реализира едно от съпътстващите събития на честванията, посветени на Шипченската епопея. На посоченото място ще бъдат разположени 6 шатри и една инсталация от винил, всяка от които обозначена с поредната буква от думата „свобода“ и посветена на различна тема, като обединяващата нишка между тях ще бъде свободата.

„С“ ще срещне публиката със „словото“ в компанията на габровски творци от Дружество на писателите. В шатрата ще бъдат изложени книги, ще се четат и пишат стихове за свободата, ще се рисуват букви.

„В“ като „вяра“ ще бъде пространството на Българската православна църква, насочено към децата и подрастващите, на които на достъпен език ще се разказва за вярата, за църковните празници, Библията, светите апостоли и живота на Иисус. Специално участие в събитието ще вземе Църковният хор към храм „Успение на св. Богородица“, който може да чуете в 18.00 часа.

„О“ като „обич“ е територията на децата. Шатрата, обозначена с тази буква, ще предлага на своите посетители с ръце и сърце да творят на тема България, ще има рисунки, апликации и други приложни занимания, които не само ще забавляват, но и ще учат децата на онези изконни български ценности, които са ни съхранили като народ до днес.

В шатрата с буква „Б“ като „България“ ще ви посрещне Регионален исторически музей.  Специалисти от институцията ще представят интересни факти от историята на Габрово и по-конкретно участието на Габрово и габровци в Шипченската епопея. За спомен ще може да си купите сувенири, свързани с епохата и различни печатни материали от музея.

Образователната шатра ще предлага настолни игри, свързани с историята на България, подходящи както за деца, така и за възрастни. Това пространство е посветено на семейната аудитория.

Шатра „Д“ кани посетителите на събитието да дарят книга, посветена на свободата, а всеки дарил книга, ще получи трибагреник. Със събраните дарения ще бъде обновен фондът на къщичките за книги, поставени в различни райони на града от РБ „Априлов – Палаузов“

Последната буква на думата „свобода“, която е първата буква на азбуката, поставя акцент върху личността на всеки, посетил събитието.  „Аз оставям отпечатък“ – под този надслов ще бъдат събрани посланията на малки и големи върху едно бяло платно /винил/, на което всеки желаещ може да напише или изрисува своето усещане за свобода или своята мечта за свободна България. Организаторите ще осигурят материали за отпечатъци на длани и маркери за писане на послания.

Събитието се реализира с подкрепата на Областна управа – Габрово и е насочено към цялата общественост, на различните шатри ще има както забавления, така и полезна информация за малки и големи. Очакваме ви!

Представяне на сборник „Храм-паметник „Рождество Христово“ край град Шипка“

На 22 август , от 17.30 часа, в залата за срещи на Регионалната библиотека „Априлов – Палаузов“ д-р Чавдар Ангелов – директор на Национален парк-музей „Шипка-Бузлуджа“ ще представи пред габровската общественост сборника „Храм-паметник „Рождество Христово“ край град Шипка“.

Сборникът е издаден през 2002 г. и е посветен на стогодишнината на храма. Големият интерес към темата и отдавна изчерпаният първоначален тираж на изданието дават повод на настоящия екип на музей „Шипка-Бузлуджа“ да подготви нов, допълнен и преработен вариант. Материалите в сборника са плод на дългогодишните задълбочени проучвания на специалистите на Национален парк-музей „Шипка-Бузлуджа“, историци, изкуствоведи и архитекти. С оглед включването в научен оборот на новооткрити факти и настъпили след 2002 г. обстоятелства, частично са преработени статиите, посветени на мемориалния характер на храма, неговия статут и извършените през последните двадесет години реставрационно-консервационни намеси. Във второто издание са включени три изцяло нови проучвания.

Настоящият сборник се издава по повод 120-та годишнина от тържественото откриване и освещаване на Храм-паметника „Рождество Христово“. Представянето му в Габрово е част от програмата на Национално честване Шипченска епопея и отбелязването на 145 – та годишнина от епичните боеве.

ВИПУСКИ НА СВОБОДАТА СИ ДАВАТ ЮБИЛЕЙНА СРЕЩА НА ШИПКА В РАМКИТЕ НА ТЪРЖЕСТВАТА ЗА ШИПЧЕНСКАТА ЕПОПЕЯ

Наближават дните, в които през горещата 1877 една битка при върховете Шипка и Свети Никола предопределя изхода от Освободителната война. Едни героични дни, благодарение на които, днес, изживяваме нашата свобода – да бъдем, да можем и да създаваме бъдещето. Чутовен подвиг на знайни и незнайни герои, който отеква и днес – 145 години по- късно.

За единадесета поредна година ще отбележим с национално честване благодарността към героите. Дните от 15 до 26 август 2022 година ще предложат различни инициативи, в които всеки да открие по нещо за себе си, да отнесе спомен, да създаде такъв у децата си, да стане част от тържествен момент, който след време ще остане в историята.

Различни по тематика изложби се предвиждат да бъдат представени на габровци и гостите на Габрово в рамките на тържествата – „ От оръжието към плуга“, „Възкресение на свободата“, „Випуските на свободата – Шипченски, Орловски, Бузлуджански, Шейновски, Опълченски…“, „145 години Шипченска епопея – 145 патриотични цитата“ и  „Цветна и красива Шипка“. Ще бъдат представени в Габрово сборникът на проф. Петко Петков  „Пътища към Освобождението“ и „Храм – паметник „Рождество Христово“ край град Шипка“  на д-р Чавдар Ангелов.

След две години прекъсване деца от цялата страна отново ще премерят сили и издръжливост в националното състезание за ученици по изкачване на стълбите към Паметника на свободата. Продължава традицията и с един различен урок по история – този от мястото на събитията, който през настоящата година ще бъде представен от проф. Веселин Методиев.

Две нови възстановки, пресъздадени от НД „Традиция“, ще могат да наблюдават гостите, посетили тържествата на Върха– Речта на Царя при откриване на Паметника на свободата и жива картина на „Битката при Орлово гнездо – ден Първи“.

През тази юбилейна 145 – годишнина от Шипченската епопея за първи път среща ще си дадат випуските от български военни училища по повод присвояване на първо офицерско звание на Шипка, когато се очаква рамо до рамо да застанат запасни офицери от шипченския випуск 1967 година, от 1971, 1972, 1977 до последния произведен випуск на Шипка през 1991 година.

Няма да липсват и концерти за габровци и гостите на тържествата.  Кулминацията ще е с тържествена заря-проверка в Габрово и церемония по полагане на венци и цветя на връх Шипка с участието на един от символите на страната ни – Националната гвардейска част.

 

За първи път на конкурсен принцип са избрани и съпътстващите мероприятия в рамките на тържествата, които ще се изпълняват от 22 до 25 август в градска среда и са по инициатива на различни организации.

Цялата програма и активностите, в които може да се включите, може да прочетете на интернет страницата на Национално честване „Шипченска епопея“ www.shipka.org.