На 26 август, от 18:00 ч. в Националния музей на образованието в Габрово ще се състои премиерата на книгата „Военно-патриотично възпитание на гражданите в съвременни условия“

На 26 август, от 18:00 ч. в Националния музей на образованието в Габрово ще се състои премиерата на книгата „Военно-патриотично възпитание на гражданите в съвременни условия“. Нейни автори са подполк. Петко Пектков и Хелия Иванова. Събитието е част от програмата на Национално честване “Шипченска епопея 2021” и се организира от Областна администрация – Габрово в партньорство с Национален музей на образованието и платформата за литература, изкуство и култура TetraDkaTa.com.

Книгата проследява генезиса на развитието на военно-патриотичното възпитание. Представени са основните теоретични постановки, разкриващи закономерностите, свързани със същността, съдържанието и неговото формиране. Задълбочено са изследвани факторите, оказващи влияние върху процесите на развитие на военно-патриотичното възпитание на гражданите, като значително място заемат анализите на моментното му състояние в някои държави и в България.

Анализирана е нормативната база в страната, касаеща развитието на военно-патриотичното възпитание и са очертани насоки, свързани с усъвършенстването на процеса по неговото развитие.

Подполк. Петко Петков има дългогодишен опит в системата за сигурност и отбрана. Доктор по проблемите на националната сигурност и в частност свързаните с развитието и използването на въоръжените сили на страната. Участник в редица мисии на Българската армия зад граница. Автор на статии и научни доклади по аспектите на националната сигурност в редица национални издания и публикации от научни форуми. Понастоящем е преподавател във Военна академия “Г. С. Раковски”.

Хелия Иванова завършва “Връзки с обществеността в СУ “Св. Климент Охридски”. Впоследствие получава магистърска степен по специалност “Стратегическо ръководство на сигурността и отбраната” във Военна академия “Г. С. Раковски”. Има дългогодишен опит в областта на българския танцов, музикален, песенен и обреден фолклор. Обучението ѝ във Военната академия и работата в областта на българския фолклор, събуждат интереса ѝ към въпросите, касаещи военно-патриотичното възпитание на гражданите.

На 21 август 2021 г. проходът „Шипка“ НЯМА ДА БЪДЕ ЗАТВОРЕН ЗА ДВИЖЕНИЕ

Във връзка с предстоящото Национално честване „Шипченска епопея“ на 21 август 2021 г. информираме, че проходът „Шипка“ НЯМА ДА БЪДЕ ЗАТВОРЕН ЗА ДВИЖЕНИЕ. Създадена е необходимата организация с органите на МВР, които ще следят за стриктно спазване на правилата за движение.

В съботния ден събитията започват от 11:00 часа, така че всеки, който има желание да присъства на тържествата, нека планира и предвиди достатъчно време за пътуване. В 9:30 часа от пл. „Възраждане“ в Габрово тръгва и организиран транспорт, цената на еднопосочния билет е 4,00 лв, на двупосочния – 6,00 лв., а след края на честването в 14:30 ч  започва извозване към Габрово.

 Ако сте любители на ходенето пеш, може да се включите и в туристическите походи до връх Шипка, организирани от Ротари клуб – Габрово, които предлагат три маршрута – от Соколски манастир, от м. Узана и от гр. Шипка. За изходната позиция, откъдето тръгват походите също има организиран транспорт – от пл. „Възраждане“ в 7:00 ч. за м. Узана /тръгване от хижа „Еделвайс“/, цена на билета 4,00 лв; в 7:30 ч. за Соколски манастир, цена – 2,00 лв.

Проф. Пламен Павлов става част от Национално честване „Шипченска епопея“ с открит урок по история

Професор Пламен Павлов с открит урок по история на връх Свети Никола. Известният историк ще говори за „Руско-турската война и българите – извоюваната свобода“ пред всички, които на 21 август в 11:00 часа са изкачили Върха и са пред Паметника на свободата. По традиция всяка година се провежда подобна инициатива в рамките на Национално честване „Шипченска епопея“ с различни гост лектори – историци, общественици. И ако до сега урокът се предаваше в деня, който беше определен само за мероприятия с деца, то сега всеки, които иска ще може да слуша разказа от мястото на събитията от 1877 година.

Ще бъде интересно, любопитно за някои, поучително, героично, обективно – обещава професорът, който само преди няколко месеца е награден с орден „Св. Св. Кирил и Методий“ първа степен „за неговите големи заслуги в областта на образованието и популяризирането на българската история“.

Проф. Пламен Павлов е автор или съавтор на повече от 400 статии, студии, книги, учебници, енциклопедии, публицистика, поезия. Завършва история във Великотърновския университет „Св.Св. Кирил и Методий“, където по-късно става преподавател, професор и доктор по история. Преподавал е и в други университети, бил е научен секретар на трудове, сценарист и консултант на документални филми. Бил е автор и водещ на предаването за история и култура „Час по България“. Част е от инициирания от проф. Николай Овчаров проект „Мисия България“, заедно с когото изнасят лекции за българското културно-историческо наследство пред учени, студенти, дипломати, приятели на България и представители на българските общности в над десет държави от Европа и Азия.

В периода 1998 – 2002 г. е Пламен Павлов е председател на Държавната агенция за българите в чужбина. В периода 2014 – 2018 г. е член на Българска академия на науките и изкуствата. Председател на Кръг „Будител“ (от 2010 г.). През 2016 година става председател на новосъздадения Център за медиевистични изследвания във Великотърновския университет. През 2018 г. е избран за председател на Фондация „Васил Левски“.

На 20 август с изложбата „В кадър – Българската армия днес“ се откриват тържествата в Габрово, посветени на 144 години от Шипченската епопея

На 20 август с изложбата „В кадър – Българската армия днес“ се откриват тържествата в Габрово, посветени на 144 години от Шипченската епопея. Националното честване се провежда под патронажа на Президента на Република България и традиционно се организира от Областна администрация – Габрово в партньорство с местни и неправителствени организации.

Изборът за начално събитие не е случаен, защото както казват организаторите идеята е с всички предвидени прояви да се провокират емоции и да се трупат впечатления. А какво по – хубаво начало от разкриването на запечатани моменти от живота на Българската армия днес, които за повечето от нас остават невидими.

Изложбата съдържа 32 пана със снимков материал с исторически характер, който се предоставя от Военноисторическия музей, както и фотоси, отразяващи боеспособността на видовете въоръжени сили на Българската армия. Снимките представят демонстративни бойни действия в реална ситуация, участия в различни полеви учения, национални празници и ритуали. Техен автор е фотографът на Министерството на отбраната Вяра Йовева.

За първи път изложбата ще бъде представена извън столицата в чест на събитията. Тя ще бъде експонирана в пространството между Регионална библиотека „Априлов – Палаузов“ и Националната Априловска гимназия. Откриването е на 20 август 2021 г. от 17:30 часа.

Национално честване „Шипченска епопея“ 2021 от 19 до 26 август със събития, които предизвикват емоции и оставят впечатления

Настъпи ли август отправяме поглед към едно от най – значимите събития, които отбелязваме през този горещ месец – Шипченската епопея. Националното честване, което вече десет години е в културния календар на страната ни, ще се състои от 21 до 26 август, с препратка към дните, когато са се състояли историческите събития. В разгара на подготовката сме, уточняваме финални подробности около програмата, която търси различния поглед и онова, което ще предизвика емоции и ще остави впечатления и у малките, и у големите посетители на тържествата. Те ще започнат с две изложби, защото често пъти онова, което е запечатано в обектива на фотографите е невидимо за окото и ни убягва. Продължаваме с урок от мястото на събитията и завършваме с нещо, което се надяваме да докосне душите ни.

В първите два дена ще проследим събития от различни епохи. На 19 август от 18:00 часа в Художествената галерия в Казанлък ще бъде представена изложбата „НА ТОЗИ ВРЪХ СВЯТ ПАМЕТНИК ЩЕ СЕ ИЗДИГА“. Тя е посветена на 100 годишнината от решението за изграждането на Паметника на свободата, а организатор е Националният парк-музей „Шипка – Бузлуджа“. На следващия ден – 20 август, в 17:30 ч представяме мащабна изложба, която ще бъде разположена на едно много комуникативно място в Габрово, а имено между Регионална библиотека „Априлов – Палаузов“ и Националната Априловска гимназия. Изложбата е наречена „В кадър – Българската армия днес” и включва портретни и художествени фотографии от събития, военни ритуали и церемонии, учения, свързани с дейността на Министерството на отбраната и Българската армия. Изложбата е дело на фотографа на военното министерство Вяра Йовева, и е посветена на 140 – годишнината, която неотдавна Министерство отбеляза.

На 21 август ще бъде официалната част, с която ще отбележим 144 години от шипченските боеве – събитието, което предопределя изхода от Освободителната война и нашата свобода днес. И тъй като историята ни не е нещо, което можем да купим и имаме вкъщи, а е наследство, което трябва да се предаде от дума на дума, от поколение на поколение сме подготвили един открит урок по история там – от мястото където се е изковала тя. И ако до сега той беше насочен към децата и се провеждаше в деня, който беше посветен само за събития за деца  – тази години урокът, ще е за всички дошли на Върха.  Началото е 11:00  часа, а мястото – Паметникът на свободата. Кой ще бъде този път разказвачът все още ще остане в тайна. Но със сигурност ще бъде интересно и  вълнуващо.

Членовете на Национално дружество „Традиция“ отново ще са с нас, в очакване на всеки любопитен да разбере повече за времето на опълчението. В „музей под открито НЕБЕ  – ВРЕМЕНА И ЕПОХИ“ ще бъдат представени медали, нагръдни знаци и снимков материал от личната колекция на Николай Гичев от клуба в Стара Загора. Членовете на клубовете от Габрово, Казанлък и София ще представят богата колекция от оръжия и униформи. Всеки желаещ ще може да „влезе в обувките на опълченец“, да облече униформа и да се снима с оръжие. 

И разбира се в съботния ден е и официалната част от тържествата, която ще се състои пред каменните барелефи в 12:00 часа, когато Националната гвардейска част ще бъде вече построена и в целия си блясък ще очаква всички. Ще бъде отслужена панихида, и ще се състои церемония по поднасяне на венци и цветя.

Туристическите походи също се превърнаха в много специален знак за дните на шипченската епопея. Всяка година стотици избират да извървят пътя до Върха по туристическите пътеки. Организаторите от Ротари клуб – Габрово и тази година отправят покана към всички желаещи да изберат своя маршрут и да се присъединят към едно приятно изживяване. Лъчовете са три –  от соколски манастир, от м. Узана и от гр. Шипка.

За финал на тазгодишните чествания сме оставили две събития, които вярваме, че са достатъчно мотивиращи и вдъхновяващи и в които най – вече ще си проличи различният поглед, който търсим. Ще говорим за военно-патриотичното възпитание на гражданите в съвременни условия с една млада дама, възпитаник на Военната академия „Георги Раковски“, издала първата си книга в съавторство.  Представянето ще се състои на открито в Националния музей на образованието на 26 август от 18:00 часа със съдействието на литературния сайт „Тетрадката“.

В 20:30 часа каним всички на едно любимо за габровци място –  градинката с мечето от страната на Драматичен театър „Рачо Стоянов“. Имено актьорите от театъра са хората, които ще ни потопят в едно истинско тържество на душата, което заедно нарекохме „Заради делата им“. Ще бъде магично, възвишено, патриотично, мелодично. Ще бъде приятно изживяване! Очакваме Ви!

Национално честване „Шипченска епопея“ се провежда под патронажа на Президента на Република България

Организатор е Областна администрация – Габрово

Със съдействието на Община Габрово, Министерство на отбраната, Национален парк – музей „Шипка – Бузлуджа“, Драматичен театър „Рачо Стоянов“, Ротари клуб – Габрово, литературен сайт „Тетрадката“ и с медийната подкрепа на информационен сайт „Габровонюз“ и вестник „100 вести“