Отменят се тържествените елементи от вечерна – проверка

Областна администрация – Габрово изказва своите съболезнования на близките на загиналите в тежкия пътен инцидент край Своге. Във връзка с предвидената програма по повод 141-та годишнина от Шипченската епопея са отменени всички празнични и тържествените елементи от вечерна – проверка, както и от историческия спектакъл на НФА „Българе“.

С решение на Министерски съвет 27 август, понеделник, ще бъде ден на национален траур в памет на жертвите от тежката катастрофа.

Започнаха тържествата за Шипченската епопея с празник за свободата

Откриването на тържествата, посветени на 141 години от Шипченската епопея се превърна в истински празник за свободата. Областният управител, инициатор на тази инициатива, приветства всички, дошли да се включат в мероприятието под мотото „С поглед към Шипка“. „Днес празнуваме свободата – онази, която ни дава правото да реализираме себе си по най-добрия начин, онази, която ни дава възможност да градим бъдещето за нашите деца“ – сподели Невена Петкова и отправи благодарност към всички, допринесли за организацията. Да се включат в събитието бяха и кметът на община Габрово Таня Христова, областните управители на Стара Загора и Ловеч – Гергана Микова и Георги Терзийски, началника на РУО – Габрово и РБ „Априлов – Палаузов“, директорът на НПМ „Шипка – Бузлуджа“.

В продължение на няколко часа в градинката с мечето имаше песни, игри, забавления за малки и големи, изпълнения на патриотични стихотворения, пушки, саби, униформи, пъзели, макети, награди, а усмивките не слизаха от лицата на децата. Настроението личеше от всяка детска картина, от всеки изрисуван макет на Паметника на свободата  – обагрени в различни цветове, балони хвърчаха в небето, а за финал посетителите в парка похапнаха и сладка торта. Пейките не достигнаха за всички, дошли да гледат анимационния филм „Епопеята за Шипка“, а краят на вечерта завърши с прожекция на „Героите на Шипка“. В следващите няколко дена пространството до Караваната ще бъде украсено от прекрасните фотографии, подредени в изложба наречена „Среща на Шипка“ дело на фотографи от Севера и Юга.

Тържествата, посветени на Шипченската епопея, продължават днес с официално откриване на изложбата на д-р Тошо Пейков „Незабравимите български опълченци“. Тя ще бъде представена от автора в 17:30 часа в ХГ „Христо Цокев“ и ще остане в Габрово до 5 септември.

Фотографи представят своя поглед към Шипка в изложба

13 фотографа ще представят избрани 19 фотографии на 21 август от 18:00 часа. Поводът за изложбата е 141-та годишнина от Шипченската епопея. Организатори са Фотоплейс клуб и Национален парк – музей „Шипка – Бузлуджа“. Изложбата е наречена „Среща на Шипка“, защото участниците – фотографи от севера и юга, както самите те шегувайки се наричат, традиционно правят няколко такива срещи точно там. Какви моменти са уловили те и какво е попаднало в обективите им, може да видите на 21 август в пространството между Драматичен театър „Рачо Стоянов“ и Караваната. На 25 август изложбата ще посреща гостите на тържествата, посветени на Шипченска епопея, в подножието на Паметника на Свободата.

Проявата е част от програмата за Национално честване „Шипченска епопея“, което се провежда под патронажа на Президента на Република България.

21 август, 20:30 ч. -откритото кино с „Героите на Шипка“

На 21 август в 20:30 ч. започва откритото кино с историческия филм „Героите на Шипка“.  Той ще се прожектира на екран в края на парка с мечето откъм сградата на регионална библиотека „Априлов – Палаузов“.  Мястото е прохладно, билети няма, пейки са осигурени, но ако искате може да си носите и ваша постелка за пикник. Минути преди това за всички малки посетители ще бъде излъчен детският филм „Епопеята на Шипка“. Той е с рисунки от художествен пленер за деца, проведен на връх Шипка.  Филмът е предоставен от Националния парк – музей „Шипка – Бузлуджа“ и за първи път ще се прожектира извън кинозалата на музея.

„Героите на Шипка“ е създаден в далечната 1954 г. и в него участват руски и български актьори. Сред тях се открояват имената на легендите в родното ни сценично изкуство Николай Масалитинов, Апостол Карамитев и Константин Кисимов в ролята на Сюлейман паша.

Действието обхваща военните действия след като Руските войски преминават Дунав. Пресъздадени са епично боевете при Стара Загора, Плевен и най-вече на връх Шипка, където българските опълченци се сражават рамо до рамо с руските войни.

Режисьорът на филма Сергей Василев печели награда за режисура „Златна палма“ в Кан. За въздействието на сцените допринася и музиката, композирана от Николай Крюков и Филип Кутев.

Бъди вдъхновител и доведи приятел, заедно да извървим пътя до Върха

Стотици планинари ще изберат туристическите пътеки, които водят до връх Шипка, за да се включат в тържествата, посветени на Епопеята. За поредна година Ротъри клуб – Габрово организира туристически походи като част от Национално честване „Шипченска епопея“. През настоящата година походът ще бъде в кулминационния за тържествата 25 август и ще започне рано сутринта от три изходни позиции – Соколски манастир, м. Узана и гр. Шипка. „И трите лъча на похода не изискват сериозна физическа подготовка и са приятни за вървене“ – споделят организаторите от Ротари и отправят призив към всеки: „Бъди вдъхновител и доведи приятел, заедно да извървим пътя до Върха като символ на историческата свързаност и почит пред героизма.“
Продължителността на походите е около 3 часа в зависимост от наложеното темпо за вървене. Всеки един от лъчовете има водач към когото може да се обръщате при възникнали въпроси и ситуации. Маршрутите са със средна трудност, преминават през поляни, долини, гори и стръмнини и разкриват чудни гледки пред погледа на туристите. В края всички лъчове се събират в едно и заедно походниците изкачват стълбите към Паметника на свободата. За похода пристигат хора от цялата страна – малки и големи, за да се включат в тържествата посветени на Епопеята, предопределила свободата ни.
Краят на похода е начало на официалната част, която през настоящата година ще се състои на тържествения подход към Паметника на свободата /каменните барелефи/, а след това ще започне и възстановка на боевете с обновен сценарий и място.
Осигурен е транспорт, с който желаещите могат да стигнат до изходните позиции: за м. Узана автобусът тръгва в 7:00 часа от пл. Възраждане, цена на билета – 3 лв. За Соколски манастир – 7:30 ч. от пл. Възраждане, цена на билета – 2 лв.
Водачи на лъчовете:
„м. Узана – връх Шипка“ – Атанас Сидеров
„Соколски манастир – връх Шипка“ – Д-р Георги Атанасов и Веселин Димитров

Описание на маршрутите може да видите тук

На 22 август се открива изложбата „Епопея за незабравимите български опълченци“

„Епопея за незабравимите български опълченци“ на д-р Тошо Пейков ще бъде открита на 22 август 2018 г. от 17:30 ч. в ХГ „Христо Цокев“.

Изложбата е част от проявите, включени в програмата за  отбелязване 141 години от Шипченска епопея и ще гостува в Габрово по поканата на областния управител Невена Петкова.

Цялата изложба съдържа 140 уникални фотографии, запечатали 140 съдби, свързани с българската свобода. За Националното честване „Шипченска епопея“ е направен подбор, който ще акцентира върху опълчението. Авторът д-р Тошо Пейков казва за своята работа, че изложбата подканя, да си спомним образите на първите измежду българите, които са променили всички останали, „дето пазеха своята вяра, но бяха забравили славно минало и могъща държава. Защото с тези образи в душите си, ставаме по-богати. „Очите на тези огнени мъже питат: „Ти какво направи за България?“- допълва още д-р Пейков и с тези думи кани всеки, които иска да разгледа изложбата.

Експозицията ще може да бъде видяна в Габрово до 5 септември.

„С поглед към Шипка“ – празнични инициативи за деца и възрастни на 21 август

Открии своето предизвикателство и се включи в празничните инициативи, които ще се проведат на 21 август 2018 г. в градинката с мечето. Проявите са част от прогрмата за тазгодишните тържества за Националното честване „Шипченската епопея“, което се провежда под паронажа на Президента на Република Българпия.  Под мотото „С поглед към Шипка“ организаторите от Областна администрация – Габрово в партньорство с Община Габрово, Регионална библиотека „Априлов – Палаузов“, Дом на хумора и сатирата, доброволците от Център за работа с доброволци към Община Габрово, сдружение „Роден пъзел“ и школите по изкуство на габровските художнички Ема Вертерова и Елиза Ковачева канят всички деца и възрастни да дадат старт на тържествата, чиято кулминация ще бъде на 25 август.

Началото е 16:30 часа, а мястото е познатата на всички габровци градинка с мечето. Ако вашето дете обича да рисува или моделира, а защо не и вие с него, то тогава може да се включите в ателиетата по творчество. Ако сте добри в конструирането – ще имате на разположение конструктори, с които да покажите умения и да ни представите вашия поглед към Шипка. Оцветяване, рисуване върху камъчета или с тебешири, занимателни игри, подготвени от  доброволци, са предвидени дори и за най-малките посетители на парка.  За сръчните и наблюдателните е подготвено състезание по редене на пъзели. И ако си мислите, че това е детска игра ще останете изненадани. 6 отбора ще се състезават в подреждането на пъзели от 1000 части, предоставени от сдружение „Роден пъзел“. 16 деца от габровските детски градини ще участват в конкурс за най-добро рецетиране. Изборът на стихотворение е индивидуален, а акцентът трябва да е родината. Специално жури ще отличи най-добрите, а за всички ще има Грамота.

Представители на клуб „Традиция“ клон Трявна ще направят малък музей на открито, а всеки който има желание ще може да се снима, преобразен като опълченец с подходяща униформа. Различни награди очакват най-добрите от всички тези занимания. За финал на вечерта е предвидена прожекция на открито от 20:00 часа на филма „Епопеята на Шипка“, който е с рисувани картини от деца, а веднага след това историческият филм „Героите на Шипка“.

Всичко тези активности ще се случват в рамките на парка между Драматичен театър „Рачо Стоянов“ и Регионалната библиотека „Априлов – Палаузов“ на 21 август, вторник от 16:30 часа и всички вие може да станете част от тях и да бъдете съпричастни към Национално честване Шипченска епопея.

Национално честване „Шипченска епопея“ ще бъде открито на 21 август с празнични инициативи за деца и възрастни в Габрово

Под мотото „Да се срещнем на Шипка“  ще преминат събитията, включени в проявите за Национално честване „Шипченска епопея“ през настоящата година. През цялата седмица 21-26 август в Габрово ще има различни прояви, посветени на 141 години от героичната епопея. Организатор на тържествата е инициативен комитет, който се председателства от областния управител на област Габрово г-жа Невена Петкова. Тя споделя, че акцентът тази година ще е върхът Шипка. Вероятно всеки ще си помисли, че всяка година това е фокус на събитията. „Да и това е така, но през настоящата година ние ще погледнем към истинският връх, онзи който е в близост до зимната войнишка землянка и Командния пункт на генерал Столетов. Точно там ще е откритият урок по история, който проф. Петко Петков ще изнесе на 24 август.“ – обясни Невена Петкова. Още един нов елемент в програмата предвиждат организаторите и това е мястото на възстановката, която ще реализират НД „Традиция“. Централната височина ще стане център на събитията на 25 август, където ще се пресъздадат историческите действия. „Огромно предизвикателство е да преместим това мероприятие, първо защото всички са свикнали то да бъде на Орлово гнездо и второ защото организационно е по-сложно.“ – споделя още областният управител. Но всички организатори смятат, че усилията ще си заслужават, защото там  максимално се запазва автентичността на събитията от третия ден на Епопеята(11/23), когато съдбата на Шипка е висяла на косъм. От Националния парк – музей „Шипка – Бузлуджа“ всеки път напомнят, че трябва да се знае, че Шипка не е просто мястото на Паметника на свободата. Всяко едно кътче от парка е пропито с история, затова през настоящата година ще се отправи поглед именно към връх Шипка и преломния момент от защитата на прохода.

В хронологичен ред събитията започват с празнични инициативи за деца и възрастни в градинката с мечето, както повечето габровци наричат  парка до РБ „Априлов – Палаузов“.  Там Областна администрация – Габрово, заедно с община Габрово, РБ „Априлов – Палаузов“, създателите на „Роден пъзел“, художничките Ема Вертерова и Елиза Ковачева са предвидили множество занимания, които ще завършат с лятно кино на открито и прожекция на исторически филм, със съдействието на Дома на хумора и сатирата, които предоставят  техниката си. Следващите дни предлагат изложба „Незабравимите български опълченци“ на Тошо Пейков, представяне на албум с литографии „Пожар на Балканите“, както и представяне на още една книга, в която е събрана цялата известна на разузнаването информация за етническия състав на всички населени места, статистическите и икономически показатели на всички селища, както и законодателната база и практика от периода 1839-1877 г.

Разбира се и тази година ще се проведат превърналите се вече в традиция състезания за ученици, за скоростно изкачване стълбите към Паметника на свободата и паралелно с това ще тече и състезание по ориентиране. Към момента записалите се състезатели са около 200 от цялата страна. Състезанието се организира с изключителната подкрепа на РУО-Габрово.

Кулминационния ден 25 август започва с едно от емблематичните мероприятия, което от самото начало на Националните чествания беше припознато и организирано от Ротари клуб – Габрово, а именно туристическите походи. Те стартират рано сутринта с панихида за загиналите воини, която ще бъде на Соколски манастир.  Както всяка година по трите лъча – от Соколски манастир, м.Узана и гр. Шипка към връх Шипка се очакват стотици граждани, които да се изкачат до паметния връх. Вечерта ще завърши с тържествена заря-проверка и спектакъл на Национален фолклорен ансамбъл „Българе“.

Национално честване “Шипченска епопея” се организира в партньорството с Община Габрово, Национален парк – музей “Шипка – Бузлуджа”, РУО – Габрово и Ротари клуб – Габрово, Обществен дарителски фонд – Габрово и с подкрепата на: „Валентин Петров 2004“ ООД, Вердана ЕООД, „Идеал Стандарт“, Импулс АД, МАК АД, М-Пресс ООД, ОББ АД, Паралел ЕАД, „СТС Инвест Холдинг“ АД, „Хамбергер България“ ЕООД.

Традиционно, медийни партньори са: в-к „100 Вести“, радио Бумеранг-FM, Дарик, Габрово нюз, Култура On Air, Photoplace club.

Организираният транспорт до Върха на 25 август ще тръгва от пл. Възраждане в Габрово в 9:30 ч, а от вр. Шипка за Габрово в 15:30 ч. Цената на двупосочния билет е 5 лв. 

Цялата програма за тържествата може да прочетете тук