Състезание по изкачване стълбите към Паметника на свободата

Параолимпийският вицешампион Християн Стоянов идва на Шипка за състезанието по изкачване стълбите към Паметника на свободата. Надпреварата е национално състезание за ученици от 5 до 12 клас, което Областна администрация – Габрово и Регионалното управление на образованието в Габрово организират всяка година в навечерието на кулминацията на тържествата, посветени на Шипченската епопея. Шампионът има завоювани поне два медала в своите ученически години от това различно състезание, в което е важна силата на духа и желанието да стъпиш на Върха на свободата. Християн Стоянов ще прекъсне своя тренировъчен процес в Банско, за да дойде специално за състезанието, за радост на конкуренцията без да се състезава, и ще е в ролята на вдъхновител, който освен това ще направи и една специална изненада. Каква ще е тя ще стане ясно в петъчния ден след финала на състезанието, което започва в 10:30 ч и приключва със стъпването на 890-то стъпало под зоркия поглед на вечния пазител – бронзовия лъв на Паметника.
Над 100 са състезателите, които тази година са се записали за надпреварата и по един нестандартен начин ще научат повече за историята, героизма и българската свобода. Това е и основната мисия на състезанието, в което учениците влагат не малко усилия, в устрема към победата, но по важно от всичко според организаторите е всяко българско дете да изкачи най – високия връх в българската история и да усети заряда на Шипка. Това е истинската победа – на духа.
Ако и вие искате да окуражите състезателите или имате вече своя фаворит, когото да подкрепяте – елате на Върха на 18 август, заедно да дадем старт на състезанието в 10:30 часа в подножието на Паметника на свободата, а след това да посрещнем всички на финала!
Състезанието традиционно се подкрепя от СИЕЛА НОРМА АД, която подарява на победителите различни луксозни издания, в подкрепа на четенето и грамотността. Лидерът в производството на мляко и млечни продукти ЕЛВИ ООД ще помогне на участниците да възстановят след изморителното изкачване със свои продукти.
Национално честване Шипченска епопея се провежда под патронажа на Президента на Република България и се организира от Областен управител на област Габрово със съдействието на Национален парк-музей „Шипка-Бузлуджа“, Община Габрово, Регионално управление на образованието – Габрово, Ротари клуб – Габрово, Регионален исторически музей – Габрово, Регионална библиотека „Априлов – Палаузов“ – Габрово, ХГ „Христо Цокев“, Държавен архив – Габрово.
Цялата програма на тържествата може да прочетете на официалния сайт www.shipka.org или да следите страницата във фейсбук https://www.facebook.com/ShipchenskaEpopeya/

Фотодокументална изложба „Свобода без граници“

Фотодокументална изложба „Свобода без граници“ ще бъде открита на 19 август по време на официалното отбелязване на 146 години от Шипченската епопея. Експозицията е дело на Националния парк-музей „Шипка-Бузлуджа“ и ще бъде подредена източно от Паметника на свободата.

Какво се крие зад името на изложбата и може ли свободата да има граници? А какво е полетът на свободата и колко високо може да се извиси тя? Има ли връзка между Шипка – свещената земя на българите и необятното пространство на Космоса?  Отговорът на тези въпроси е скрит в изложбата, в която си партнират различни институции. Шипка – национална светиня, символ на българската свобода, на неустрашимия български дух, мъжество и героизъм е увековечена и по един своеобразен начин в Космоса. Шепа пръст от тази свещена земя „полита“, носена от първия български космонавт. Няколко години по-късно проектът, изпратил втория български космонавт в звездното пространство, отново е наречен с името на заветния връх. От 1978 г. подвигът на българските опълченци и руските воини  остава завинаги отбелязан и на космическите карти  –  с името на Астероид  2530, наречен Шипка.

Целта на изложбата е да разкрие нови моменти, свързани с историята на Шипка, съхранявани в музейните фондове – този път  свързани с посещенията на космонавтите – предимно български и съветски – на Шипка и Бузлуджа. Включени са посещенията на Юрий Гагарин, Герман Титов, Валентина Терешкова, Валерий Биковски Алексей Леонов, Павел Беляев, Адриян Николаев, Владимир Шаталов, Алексей Губарев, Георгий Гречко, Арналдо Мендес, Георги Иванов, Николай Рукавишников, Виктор Савиних Александър Александров и др. Отделено е място на откриването на астероида Шипка и на научно-техническата програма „Шипка“.

„Факсимилета от тогавашната преса и запечатаните образи отразяват възторга на посрещачите и преклонението на гостите пред подвига на руските воини и българските опълченци. Поради ограниченото място са представени само част от материалите, с които музеят разполага, но амбицията е впоследствие всички материали да намерят място в една голяма изложба, предназначена за експониране в зала.“ – разказва Мая Миланова от НПМ „Шипка-Бузлуджа“, която допълва, че представените снимки и документи са от периода 1961 – 1988 г.

Националният парк-музей „Шипка-Бузлуджа“ благодари за съдействието на Дирекция „Държавен военно-исторически архив“ – Велико Търново, Държавен архив – Габрово, Държавен архив – Стара Загора, БТА, Общинска библиотека „Искра“ – Казанлък.

Изложбата „Свобода без граници“ е част от програмата на Национално честване Шипченска епопея и 146 години от героичните събития.

Цялата програма за тържествата, които са под патронажа на Президента на Република България научете от www.shipka.org или Facebook

Изложба „УЧАСТИЕ НА БЪЛГАРИ ОТ БЕСАРАБИЯ В БЪЛГАРСКОТО ОПЪЛЧЕНИЕ В ОСВОБОДИТЕЛНАТА РУСКО-ТУРСКА ВОЙНА“

Фотодокументална изложба ще представи „Участието на българи от Бесарабия в българското опълчение в Освободителната руско-турска война 1877 – 1878 г.“ в навечерието на 146-та годишнина от Шипченската епопея. Инициативата е на Областна администрация-Габрово, която развива международни отношения с Център на бесарабските българи в Молдова.

Всяка година се показват различни истории, личности и гледни точки за българското опълчение. В настоящото издание на националното честване един от кцентите е усилията и ролята на българите от Бесарабия в борбата за свободата на Родината.

Експозицията включва 18 платна с портрети на опълченци и кратка информация за тях. Нейн автор е д-р Васил Кондов, преподавател в Тараклийския държавен университет „Григорий Цамблак“ в Молдова.

Заповядайте на официалното откриване на изложбата на 17 август , 17:30 ч в ХГ “Христо Цокев”- Габрово

ЕКСПОЗИЦИЯ С 29 ТАБЛА РАЗКАЗВА ИСТОРИЯТА НА ХРАМ-ПАМЕТНИК „РОЖДЕСТВО ХРИСТОВО“

Изложбата „120 години Храм-паметник „Рождество Христово“ представя 29 табла с богат илюстративен материал, факсимилета на документи и архивни снимки на храма, известен още като Златната църква на Шипка.
🕰Експозицията ще бъде открита на 7 август 2023г. от 17:30 часа в Националния музей на образованието.
🇧🇬Събитието е част от съпътстващата програма на Национално честване Шипченска епопея и се организира от Национален парк-музей „Шипка-Бузлуджа“ , Областен управител на област с административен център Габрово и Национален Музей На Образованието.
В изложбата се представят още текстове на речите на княз Фердинанд I на тържествата на 15 и 18 септември със собственоръчни бележки в ъгъла и подпис на княза, Копие на турския ферман (ираде), разрешаващ строителството на Храма и др. Показани са и две от най-скъпите реликви на Храма – иконите „Св. Преображение Господне“ и „Св. Николай Чудотворец“.

За Храм-паметник „Рождество Христово“
📌Храм-паметникът „Рождество Христово“ е построен в стила на руските църкви от 17 век с характернаите богати детайли, пищна декоративност, изобилие от архитектурно-художествени елементи. Състои се от централно тяло и кула-камбанария. Централното тяло е с правоъгълна форма, с пет големи позлатени купола с кръстове на тях. В кулата-камбанария са монтирани 17 камбани. Най-голямата от тях тежи около 12 т, а най-малката – 20 кг.
📌Теренът за строеж е избран от Олга Скобелева, а жителите на тогавашното село Шипка го даряват. Строителството започва през 1896 г. по проект на арх. Антоний Томишко, то продължава шест години и през 1902 година Храм-паметникът е тържествено открит.
📌Ценно произведение на приложното изкуство е иконостасът на храма. Той е богато украсен с растителни орнаменти и е изцяло позлатен. На него има 83 икони, подарени от монаси-иконописци от атонския руския манастир “Свети Пантелеймон”.
📌Криптата на Храма-паметник е превърната в костница. В двете ѝ галерии са разположени 17 мраморни саркофага, в които са положени останките на воините, загинали при отбраната на прохода през август 1877 г., по време на Зимното шипченско стоене и в боевете край Шипка-Шейново през януари 1878 г. На саркофазите са изписани воинските части, взели участие в тези сражения.