Честваме свободата, тази събота на връх Шипка

За пета поредна година на 27 август ще се проведе национално честване по повод 139 години от Шипченската епопея под патронажа на Президента на Република България. По този повод областният управител на област Габрово, който е и председател на инициативния кометет, свързан с подготовката на тържествата, гостува в сутрешния блок на телевизия Bulgaria on air.
„За мен беше важно да запазим вече изградената традиция това значимо събитие да се отбелязва като национално, а различното е, че се опитваме да изместим фокуса върху Свободата. Да, героичните сражения отново ще ги има, пресъздадени от НД Традиция, защото те трябва да бъдат видяни и съпреживяни от младите хора, но с акцент върху свободата като мисия. Повечето празници на България са свързани с някакви драматични и тежки събития. В страната ни липсват празници, на които да се радваме“, каза в „България сутрин” областният управител Николай Сираков. Според него имаме едно много важно завещание и то е свързано със свободата. „Важното е какво правим с нея днес, как я използваме и в името на какво.За съжаление последните десетилетия не използваме свободата си по най-добрия начин и ако днес сме свободни, благодарение на всички онези, жертвали се за нас, нашето геройство е да съумеем да предадем някаква стойност на това, което са направили те“, сподели Сираков. Областният управител допълни, че всяка година стремежът е да участват все повече млади хора. „Опитваме се с програмата, която сме подготвили да успеем да накараме хората, които се качат на Шипка да участват, дори и с всички нови комуникационни средства. Ще има например фотографски ателиета – всеки ще може да облече униформа и да се снима, да сподели своето настроение от Върха в социалните мрежи. Ще има още две състезания. Едното е за изкачване на стълбите на към Паметника на Свободата, в което ще вземат участие около 170 деца от цяла България, а другото, което се случва за втора година, е по ориентиране. Децата се ориентират в една местност, която е осеяна с паметници от онова време и така научават много за историята. Областният управител разказа, че през целия ден членовете на патриотични дружества ще пресъздават живи картини. Наред с всички мероприятия читалища от област Габрово ще организират СЕЛСКИ МОЛ „Забравени традиции, живи вкусове“.Изложението е за традиционни храни, напитки, продукти и изделия на местните занаяти, умения и практики. А идеята е да се представи съхраненото духовно наследство, уникални продукти и информация за традициите от родния край. Една от изненадите за всички, които ще се изкачат до Паметника на Свободата е арт-инсталация, която ученици от Тревненската гимназия по приложни изкуства ще подготвят. Тя ще е съобразена с историческото място и събитие, но поднесена по интересн начин. Тези и още много други мероприятия през целия ден очакват хилядите хора, които ще се изкачат на Шипка на 27 август, за да отпразнуват свобдата подчерта областният управител Николай Сираков.
Цялата програма може да видите тук

НС „Единение“ представят тази събота на Шипка как се формира българското опълчение

Ако сте решили да прекарате един ден на Шипка тази събота, когато е кулминацията от честванията на Шипченската епопея, още на големия паркинг в подножието на Паметника на Свободата ще може да видитe как са се записвали желаещите доброволци-опълченци, как е извършван подборът, предварителен медицински преглед, стъкмяване и строеви преглед.
Отново там ще има оборудван полигон за единична подготовка- строеви преглед, строева подготовка, запознаване и боравене с оръжието, стрелба по мишени, ръкопашни схватки. Отделен щаб ще ръководи подготовката, пред всички посетители на Върха, ще се вземат решения и ще се извършва проверка на готовността.
В присъствието на граждани ще се извърши и освещаване на Самарското знаме – каква ще е церемонията, която ще завърши с тържествен марш пред командването и пред гостите, ще разберете на място.
Освен изброените живи картини, които ще бъдат представени от НС „Единение” от 10:30 часа в близост до хотел – ресторант Шипка ще може да се насладите на забравени вкусове – живи традиции. Селски мол, организиран от читалища от област Габрово. Изложението е за традиционни храни, напитки, продукти и изделия на местните занаяти, умения и практики. А идеята е да се представи съхраненото духовно наследство, уникални продукти и информация за традициите от родния край. За най-малките, който ще се качат на Шипка е предвидена детска работилница, а ученици на художничката Ема Вертерова ще представят Шипка в изкуство в откритата класна стая. Ще бъде оборудвано фотографско ателие с костюми от НЧ „Априлов – Палаузов” Габрово за селфманиаци, снимки или просто за да се видите в един по-различен вид. Всички дошли по обяд на Върха ще участват в открит урок по родолюбие с проф. Петко Петков, а след него ще станат свидетели и на възстановка на епичните събития от НД „Традиция”.
Осигурени са автобуси за всички, които искат да са качат за тържествата –извозването за връх Шипка започва в 9:00 часа, а от върха за Габрово в 16:00 часа. Цената на двупосочния билет е 2,00 лева. Автобусите за туристическите походи до Соколски манастир и м.Узана са безплатни.
Националното честавен на Шипченската епопея се провежда под патронажа на Президента на Република България.

ИЗЛОЖБА „ШИПКА – СИМВОЛ НА ВЪРХОВЕН УСТРЕМ КЪМ СВОБОДА” по съхранените документи в Държавен архив – Габрово

Държавен архив – Габрово представя изложбата „Шипка – символ на върховен устрем към свобода”, като част от проявите за Националното честване Шипченска епопея, което се провежда под патронажа на Президента на Република България.
В изложбата са подбрани картички отразяващи моменти от Руско-турската война и величавата Шипченска епопея; снимки на паметници на нашата признателност към подвига на героите „Шепата българи, които се биха на Шипка – българи дошли от всички земи, дето звучи българска реч – с тази вяра те победиха.”; снимки и документи на опълченци, провъзгласени за почетни граждани на Габрово.
Изложбата ще може да бъде разгледана през целия ден на 26 август пред сградата на Областната администрация, където ще бъде подредена, а при лошо време пред зала „Възраждане”.
Официалното й откриване ще се състои от 17:30 часа, а веднага след това от 18:00 часа всички поканени гости и граждани са добре дошли да се включат в шествие – преклонение, организирано за първи път в нашия град от НД „Традиция”, което ще премине под съпровода на Габровския духов оркестър.

„Дестинация Шипка“ за 27 август

Обичате дългите разходки и чистия планински въздух, обичате да се наслаждавате на природата, е, не сте от туристите с екипировки и не изкачвате скални масиви, затова ви предлагаме „дестинация Шипка“.
За поредна година в организацията на Националното честване „Шипченска епопея” се включва Ротари клуб – Габрово, които организират три туристически похода до връх Шипка. Походите са с продължителност около 3 часа и средна трудност. „Минава се през вълшебни местенца, откриват се чудни гледки” – споделят онези, които вече няколко години предпочитат да извървят маршрута до Шипка, за да се включат в тържествата, посветени на Шипченската епопея през август. Интересът не намалява, дори напротив, по-издръжливите тази година ще стартират от Стара Загора и планират да се влеят на 27 август в лъча от гр. Шипка.
Всеки от вас, който има желание да стане част от Националното честване и да измине маршрута, по който са минавали габровските опълченци, може да го направи на 27 август 2016 г.
Осигурени са два безплатни автобуса за походите, които да извозят желаещите до Соколски манастир и до м. Узана. Автобусите ще тръгнат от пл. Възраждане съответно в 8:00 часа и 7:30 часа.
Подробност около организацията на походите и тяхното описание, както и цялата програма за честванията може да следите на интернет страницата на Шипченска епопея www.shipka.org, както и на страницата й във социалната мрежа Фейсбук.

Представители на институции се срещнаха на Шипка, за да обсъдят организационни въпроси за тържествата

„Създадена е добра координация между институциите за мероприятията на 27 август, времето ще бъде прекрасно и вярваме, че хората, които ще споделят с нас празника на този паметен връх ще успеят да почувстват свободата. Това е нашият акцент!” – сподели областният управител на Габрово Николай Сираков след проведената работна среща днес на връх Шипка. Там, заедно с неговия колега от Стара Загора инж. Георги Ранов, представители на МВР от Габрово и Казанлък, на община Габрово и НПМ „Шипка – Бузлуджа” обсъдиха в детайли програмата за тържествата на 27 август, с които ще отбележим 139-та годишнина от Шипченската епопея и съпътстващата организация.
Мероприятията стартират в 9:30 часа със състезание по изкачване на стълбите към Паметника на свободата и състезание по ориентиране. Много живи картини от патриотични сдружения ще радват посетителите на Върха през целия ден. Ще бъдат организирани фотоателиета и различни други изненади, които не фигурират в официалната програма.
На 27 август проходът Шипка ще бъде затворен за движение, а информация за времевия график ще бъде обявена своевремено. За всички, които искат да са качат за тържествата с автобус – организаторите са предвидили такива, които ще започнат извозване за връх Шипка в 9:00 часа, а от върха за Габрово в 16:00 часа. Цената на двупосочния билет е 2 лева. Автобусите за туристическите походи до Соколски манастир и м.Узана са безплатни. Оорганизиран автобусен транспорт ще има и от общините Стара Загора и Казанлък.
Повече информация за всяко едно от мероприятията, както и за въпроси относно организацията може да следите в интернет сайта на Шипченската епопея www.shipka.org или на страницата на честването в социалната мрежа facebook.
Цялата програма моеж да видите тук https://shipka.org/programa-2016/