В подготовка за провеждане на заря-проверката на 22 август

Работна среща във връзка с провеждането на тържествената заря-проверка по случай Епопеята от Шипка проведоха вчера областният управител Николай Сираков и заместник – командирът на Националната гвардейска част полк. Илко Йорданов. Заедно със своите екипи те обсъдиха организационни въпроси, които касаят участието на гвардейската част и концертът на Ансамбъла на въоръжените сили на Република България, който ще започне точно в 19:30 часа. Тържествената заря-проверка ще се състои от 20:30 часа на 22 август на пл. Възраждане в град Габрово и е кулминацията, с която ще завършат тържествата, посветени на Шипченската епопея.

Национално честване Шипченска епопея се провежда под патронажа на Президента на Република България Росен Плевнелиев. Акцентите тази година в програмата са изложби в Казанлък, Габрово и на връх Шипка, национално състезание по изкачване на стълбите към Паметника на свободата, състезание по ориентиране, летни занимателни работилница за деца в Габрово и на Шипка, туристически походи до Върха от три изходни пункта – Соколски манастир, Узана и гр. Шипка. За всички, които се качат на Шипка организаторите са предвидили интересни инициативи, в които да могат да се включат и да станат част от Шипченската епопея. На 22 август може да прекарате един ден на открито и да посетите бойните позиции с екскурзовод, ще може да се докоснете до оръжия и униформи в две открити изложби от НД „Традиция” и от НС „Единение”. Ще може да станете чест от живите картини, посветени на епопеята, а ако сте любители на киното – НПМ „Шипка – Бузлуджа” ви кани на прожекции на документалните филми „Хроника на Руско-турската война 1877-78 г.“, „Ведомост“ (реж. Пламен Масларов), детски анимационен филм „Епопеята на Шипка“. Всички на Върха ще могат да чуят урока на открито с доц. Марко Златев, а след това да наблюдават и най-атрактивната част от тържествата – възстановката на боевете, пресъздадени от НД „Традиция”.

Цялата програма на тържествата може да видите тук

Трейлър на филма “Достигни лимита си”

Целта на прехода е нов рекорд за скоростно пробягване на най-дългия туристически маршрут в България, близо 600 км планинско трасе за 5 денонощия. Кирил Николов трябва да покрие разстоянието 14 часа по-бързо от сегашния рекорд, поставен през 1986 година. Това означава справяне с 14 600м денивелация общо за цялото трасе, изминаване средно по 120 км на ден и буквално достигане до границите на възможностите на човешкия организъм.

Прожекция на филма “Достигни лимита си” в Габрово, две седмици преди втория опит

29 юли 2015, София – Буквално няколко седмици преди втория опит на Кирил Николов – Дизела да премине Ком-Емине историята за първия опит ще се прожектира в Габрово. Филмът “Ком-Емине: Достигни лимита си!“, който разказва за пробега на Кирил Николов – Дизела през август 2014-а година ще може да се гледа на 07 август 2015 в Зала Възраждане от 19:00 часа в безплатна прожекция.
Феноменалният филм е запечатал опита на един от най-добрите планински бегачи на България – Кирил Николов – Дизела, за поставяне на нов рекорд в изминаването на един от най-тежките маршрути у нас Ком-Емине. Той има за цел да изтича 600-те километра по билото на Стара планина за по-малко от 5 дни. Освен стръмните планински пътеки, проливния дъжд и лепкавата кал, Дизела трябва да премине бариерите на собственото си съзнание, да преодолее дълбоките си страхове, да приеме болката и изтощението. Над 500-те хиляди крачки болка го изправят пред най-тежката дилема – да се откаже или да отиде отвъд границата на собствените си възможности.
Eдночасовата лента е дело на малък екип, който се заема с тежката задача да улови преживяванията на Дизела и екипа, натоварен с организацията, по време на прехода и да пренесе зрителя в уникалната атмосфера на изпитанието. Пълнометражният филм е дебютен за габровеца Димо Петков, който е заснел над 200 екшън спортни видеа и има повече от 10 години опит в Ch.K.G. movies. Освен режисьор на лентата, той отговаря и за монтажа. За прожекцията ще пристигне и друг габровлия Христо Петков, който е прoдуцент на проекта, като той подбира операторите, които да проследяват денонощно Кирил Николов и екипа му, за да покажат физическите и психическите изпитанията, на които са подложени всички. Сценарист на филма е Ивелина Гичева, a Живко Жечев и Мирослав Живков за част от операторския екип.
Кирил Николов – Дизела определя този опит като пътуване към себе си. „Аз вярвам, че за поставянето на такъв рекорд, най-важното нещо е вътрешната нагласа. Не случайно мотото на кампанията беше: „Всичко се случва в главата ти!“. Не съм се отказал и продължавам да твърдя, че мога да поставя нов рекорд и да мина маршрута за по-малко от 5 дни. С екипа ми ще направим нов опит в края на август“, споделя Дизела.
Прожекцията се осъществява с любезното съдействие на Община Габрово и Областна администрация – Габрово и е част от програмата за Националното честване Шипченска епопея, което се провежда под патронажа на Президента на Република България.
Повече можете да научите във Facebook събитието тук. (https://www.facebook.com/events/888704544499212/)
За прехода:
Целта на прехода е нов рекорд за скоростно пробягване на най-дългия туристически маршрут в България, близо 600 км планинско трасе за 5 денонощия. Кирил Николов трябва да покрие разстоянието 14 часа по-бързо от сегашния рекорд, поставен през 1986 година. Това означава справяне с 14 600м денивелация общо за цялото трасе, изминаване средно по 120 км на ден и буквално достигане до границите на възможностите на човешкия организъм. Прехода минава и през местноста Узана, следте Кирил Николов и екипа му за да знаете, кога точно ще мине и през нашия Балкан.

За Кирил Николов – Дизела
Национален състезател по ориентиране и планинско бягане
Роден: 06.11.1982г.
Треньор: Наталия Величкова
Клуб: Вариант 5 Търговище; Калеван Расти – Финландия
Най-добри резултати:
6то място на Световно 2009 Унгария
6то място Европейско Първенство 2010 България
6то място Световно Първенство 2012 Швейцария
2ро място Европейско Първенство2012г Швеция
Победител в 3те най-големи щафети в Света (Юкола, 10МИЛА и 25Манна) 2009, 2010, 2011, 2012, 2013, 2014
Многократен Балкански и Държавен шампион по ориентиране. 2003г. – 2014.
Държавен шампион по крос кънтри и планинско бягане.2010г. 2011г, 2012, 2014г.

Почистване, проучване, изучаване са малка част от реализираните дейности по „Осинови паметник“

Всички училища на територията на Габровска област осиновиха паметници, свързани с Руско-турската освободителна война в рамките на инициативата „Осинови паметник”, която е част от Национално честване Шипченска епопея. Девет от тях се обгрижват всяка година от няколко габровски фирми.

Още в началото на учебната година бяха набелязани различни дейности, които да се реализират от учениците на съответното училище. За всички “осиновяването” задължително започва с почистване на паметниците и районите около тях. Екипите, които са ангажирани с инициативата почистваха, поднасяха цветя, рецитираха безсмъртните завети на дядо Вазов, разговаряха за Руско-турската освободителна война и безпримерния героизъм на опълченците. През месеците май и юни, 2015г. в час на класа са проведени „15 минутки“, посветени на Руско-турската война от 1877-1878 год. в габровския край.

И през тази година учениците са организирали различни дебати, изготвяли са тематични презентации и материали, които са разпространявали сред своите съученици. Събитията от войната са отразени в рисунки, направени от ученици. Изработени са постери, табла и витрини, посветени на годишнината от Шипченските боеве.

Всички дейности са проведени в рамката на учебната година, след което на ротационен принцип училищата ще осиновят друг паметник и ще бъде подготвен план-график за осъществяване на целогодишни мероприятия.

Информации за „осиновените” паметници и реализираните от училищата дейности ще бъдат публикувани в раздел „Инициативи” на интернет сайта на Шипченската епопея www.shipka.org

На високия връх Шипка – висок старт за випускниците от НВУ „Васил Левски“

В навечерието на националното честване, посветено на Шипченската епопея през август, високият Връх днес беше завладян от 79 курсанта и 44 кадета, които получиха там своите дипломи. Традицията беше възстановена от НВУ „Васил Левски“ след дълго прекъсване. Гости на тържественото събитие бяха заместник – министъра на отбраната Орхан Исмаилов, областният управител на област Габрово Николай Сираков, началникът на военната академия „Г.С. Раковски“ бригаден генерал Тодор Дочев, началници на военни окръжия. От името на управлението на целия академичен състав на НВУ „Васил Левски“ ректорът бригаден генерал Богданов поздрави випускниците за успешното дипломиране.

„На това място шепа храбреци, сплотени от мисълта да видят България свободна, браниха на живот и смърт най-високия връх в българската история – Шипка. Воювайки в традициите на българската слава те показаха безпрекословна преданост към българския национален идеал.“ – посочи в обръщението си бригадния генерал и допълни: „Малобройни и зле въоръжени опълченците на Шипка ни показаха, че във война не се побеждава само с оръжие, а с несломим дух и воля за победа. И днес са живи признателността ни към тези, които се сражаваха, които загинаха за нашата свобода, както и към тези, които създадоха третата българска държава независимо от превратностите на времето. Всички ние днес сме тук, за да почетем делото им и да им покажем, че сме достойни да се наречем техни наследници. Днес с тържествения акт на връчване на Вашите дипломи ние показваме на предците си, че българската армия има ново попълнение – знаещи, можещи и високо мотивирани млади хора. Това са випускниците на НВУ „Васил Левски“ – те са прецизно подбрани, добре обучени, обичат майка България и са възпитани в духа на най-здравите патриотични традиции.“

Преди да се отправят към Паметника на Свободата на връх Шипка, випускниците поднесоха венци пред Братската могила на загиналите руски воини и пред Паметника на падналите през войните в Дряново. В Габрово цветя и венци на признателност бяха поднесени пред Паметника на загиналите във войните от 1912-1913 и 1915-1918 година и паметника на Васил Априлов, където беше отличен най-добрия курсант от випуска. Курсант – старшина Добрин Дианов Добринов от Габрово получи графичен знак „155 години Габрово – град“  от кмета на Габрово Таня Христова и вимпел „Шипченска епопея“ от областния управител Николай Сираков.

Националният военен университет „Васил Левски” възстановява традицията дипломите на курсантите да се връчват на Шипка

Областният управител Николай Сираков ще бъде гост на тържественият ритуал по връчването на дипломите на курсантите и свидетелствата на кадетите от Випуск-2015 на Националния военен университет „Васил Левски”. Церемонията ще се състои на 21 юли 2015 г. от 12.30 часа на връх Шипка.

Преди тържественият акт на връчването на дипломите на връх Шипка, випускниците ще поставят венци пред Братската могила на загиналите руски воини и пред Паметника на падналите през войните в Дряново,а в град Габрово- пред Паметника на Васил Априлов и Паметника на загиналите във войните от 1912-1913 и 1915-1918 година.

Срещата пред Националната Апролвска гимназия е предвидена за 9:55 ч., по време на която ще бъде отличен най-добрия курсант от випуска.

Дипломи ще получат 79 курсанти, от 5 които са граждани на Социалистическа Република Виетнам. Свидетелства за професионална квалификация ще бъдат връчени на 44 кадети от Професионалния сержантски колеж.

12 курсанти завършват с диплом с отличие и ще получат грамоти Cum Laude. Ще се връчат награди и на изявени спортисти курсанти.

Випускът се нарича “Випуск-2015”. За новопроизведените офицери той е 137 по ред от създаването на първото военно училище непосредствено след Освобождението на България и е седми за Професионалния сержантски колеж.

Състезание по спортно ориентиране за Купа „Шипченска епопея 2015”

Ако си добър с компаса, можеш да разчиташ карти и да се ориентираш добре в непознато място – това състезание е за теб. До 18 август желаещите да се включат в атрактивното състезание по спортно ориентиране за Купа „Шипченска епопея 2015” могат да се запишат за участие на E-mail: shandura@abv.bg. Състезанието се провежда за първи път и е във връзка с честванията на годишнините от Шипченската епопея, като един своеобразен начин за съхранение на историческата памет за поколенията.

Събитията се провеждат под патронажа на Президента на Република България, а организатор е Клуб по спортно ориентиране „Узана” – Габрово с подкрепата на Инициативен комитет при Областна администрация Габрово, Обществен дарителски фонд – Габрово и Фондация работилница за граждански инициативи. Read more

Списък на паметниците включени в инициативата „Осинови паметник“

1.      Братска могила на 16 офицери и 465 сержанти и войници от 14-та пехотна дивизия, загинали при защитата на Шипченските позиции от 9 август до 28 декември 1877 г. – от северната страна на църквата „Св. Богородица”
2.       Надгробна плоча на майор Александър Молоствов от 35-ти пехотен Брянски полк, ранен при отбраната на Шипка и починал на 13 август 1877 г.– от северната страна на църквата „Св. Богородица
3.      Надгробна плоча на  поручик  Зенкович от 1-ва батарея на 9-та артилерийска бригада, убитна 11 август 1877 г. при отбраната на Шипка – от северната страна на църквата „Св. Богородица
4.      Паметник на капитан Андреев и прапорчик (подпоручик) Кобылянски от 56-ти Житомирски полк – от южната страна на църквата „Св. Богородица”
5.      Надгробна плоча на подпоручик Всеволод Кобрилянски (21 годишен), починал от раните си, получени при боя на Шипка от 16 август 1877 г. – от южната страна на църквата „Св. Богородица
6.      Надгробна плоча на капитан  Виктор Алексеевич Кливитов от 36-ти пехотен Орловски полк (роден  1836 г.), починал от раните си, получени при завземането  на Шипченските позиции на 8 юли 1877 г. – от южната страна на църквата „Св. Богородица”
7.      Надгробна плоча на корнет (най-ниският офицерски чин в кавалерията, съответстващ на лейтенант в пехотата) Александър Викторович Гарнер от Хусарския полк, убит на 28 декември 1877 г. – от южната страна на църквата „Св. Богородица”
8.      Надгробна плоча на подполковник Логин Павлович Бенецки, командир на 5-та батарея от 9-та артилерийска бригада (кавалер на ордените „Станислав” и „Св. Ана”, II степен), убит на 11 август 1877 г. – от южната страна на църквата „Св. Богородица
9.      Паметник на  прапорчиците  Краховецки от 55-ти  пехотен Подолски полк и  Николаев от 56-ти пехотен Житомирски полк – в градинката до театъра
10.   Паметник на  капитан  Чижевски и капитан Михау от 56-ти пехотен Житомирски полк – от южната страна при Боровския мост”
11.   Паметник на  капитан  Бакеев   от 56-ти пехотен Житомирски полк – от южната страна при Боровския мост (преместен от старите гробища)
12.   Паметник на подпоручик Папанинов от 55-ти Подолски полк  – от южната страна при Боровския мост (преместен от старите гробища
13.  Паметник на  подпоручик Томкович от 54-ти пехотен Мински  полк, загинал в боевете на Шипка – от южната страна при Боровския мост (преместен от старите гробища)
14.  Братска могила на поручик Прокопович, капитан Бандровски, прапорчик Частухин от 14-та пехотна дивизия и капитан Пестов от 14-та артилерийска бригада, загинали в периода 9 август – 28 декември 1877 г. – на местността „Гробът”;
15.   Паметник на капитан Барановски от 55-ти пехотен Подолски полк – м. „Бивакът”, северно от Шипка;
16.   Братска могила на бойци от 24-та пехотна дивизия: 93-ти пехотен Иркутски полк  195 д., 94-ти пехотен Енисейски полк – 227 д., 95-ти пехотен Красноярски полк – 151 д.,  1-ва и 2-ра батарея от 24-та артилерийска бригада – 4 д. – м. „Бивакът”, северно от Шипка;
17.   Паметник на поручик Кронович и прапорчик Илин и прапорчик Аносов от 55-ти пехотен Подолски полк – м. „Бивакът”, северно от Шипка;
18.  Паметник на подпоручик Коко от 55-ти пехотен Подолски полк – при къмпинга;
19.   Братска могила на 482 сержанти и войници от  36-ти  пехотен Орловски полк, 375 сержанти и войници от  35-ти пехотен Брянски полк и 35 сержанти  и войници от 9-та артилерийска бригада, загинали при отбраната на Шипка от 9 август до 28 декември 1877 г. – вр. Шипка;
20.   Паметник на майор Месеслав Загоровский от 55-ти пехотен Подолски полк – м. „Жълтата иглика” по стария път за Шипка;
21.   Паметник на 8 стрелци, убити на 5 септември 1877 г., на капитан Володкевич, поручик Чеканов и поручик Грузевич-Нечай, подпоручик Казански и подпоручик Тимофееев и още 78 стрелци, убити на 27 и 28 декември 1877 г. – руското гробище на вр. Шипка;
22.  Надгробен паметник на княз Емануил Николаевич Мещерски,  убит на 5 септември 1877 г. – на вр. Шипка;
23.  Паметник    на бойци от 35-ти Брянски полк – Севлиево, в  двора на църквата „Св. Троица”
24.  Паметник на подпоручик Митрофан Марков от 3-ти пехотен полк на 9-та пехотна дивизия на Староингерманландси полк – Севлиево, в  двора на църквата „Св. Троица”
25.  Братска могила на руски войни, загинали в августовските боеве, 1877  г. при отбраната на Шипка – гр. Дряново –

Надгробна плоча на майор Александър Молоствов от 35-ти пехотен Брянски полк

Надгробна плоча на майор Александър Молоствов от 35-ти пехотен Брянски полк, ранен при отбраната на Шипка и починал на 13 август 1877 г. – от северната страна на църквата „Св. Богородица” – ОУ „Ран Босилек” – Габрово:

– почистен е районът около паметника и са поставени цветя – 04 юни 2012г;

– изучени са историческите причини за поставянето на надгробната плоча.

Всички дейности на ОУ „Ран Босилек“ ще бъдат документирани в снимки, писмени материали и постери и публикувани в сайта на училището и в летописната книга.

Братска могила на 16 офицери и 465 сержанти и войници от 14-та пехотна дивизия

Братска могила на 16 офицери и 465 сержанти и войници от 14-та пехотна дивизия, загинали при защитата на Шипченските позиции от 9 август до 28 декември 1877 г. – от северната страна на църквата „Св. Богородица” – Национална Априловска гимназия – Габрово:

– почистен е паметника;

– изучени са историческите причини за издигането му;

– на 21 юни 2012г. с полагане на цветя пред паметника е открита Краеведческа конференция на тема „135 г. от Освобождението на България и Шипченската епопея”, в която участват и ученици от Национална Априловска гимназия.