Почетен символ на Шипченската епопея – в знак на благодарност към дарителите за тържествата

Областният управител на Габрово и председател на Инициативния комитет за Национално честване Шипченска епопея връчи почетния символ на честването на дарителите. Минути преди тържествената заря – проверка в чест на 140 – годишнината от епичните боеве да започне областният управител на Габрово отправи своята благодарност към всички, които се включиха в организацията на тържествата. „За мен беше чест и огромна отговорност да участвам в организирането на едно от най-значимите мероприятия не само в регионален, но и в национален мащаб“ – каза Невена Петкова и допълни, че боевете при Шипка са една от най-ярките страници в българската история и са пример за родолюбие, героизъм и саможертва. Те са пример за национално обединение, счита тя, а „нашата идея като организатори беше чрез всички мероприятия, включени в програмата на тържествата, да направим така, че да има приемственост между поколенията.“ – каза още областният управител и допълни, че именно затова мотото на честването е било „Свободата през погледа на детските очи“. „Постарахме се да включим много деца и младежи в съпътстващите мероприятия и да поставим акцент върху тяхното участие, защото за нас е важно отправили поглед към своето бъдеще те все пак да познават и почитат своята история.“ – подчерта още Невена Петкова.

„И през настоящата година Национално честване Шипченска епопея беше проведено и организирано благодарение и на родолюбиви българи, собственици на фирми. Нашата огромна признателност е към дарителите ни – фирмите ЕЛВИ ООД, ПАРАЛЕЛ ЕАД, СИБАНК, ХАМБЕРГЕР БЪЛГАРИЯ, ИДЕАЛ СТАНДАРТ – ВИДИМА АД, ХЕЛИОС АД, ХЕРОС СТРОЙ, СТС Инвест Холдинг, ДИСИКОМ ООД. Благодарим за подкрепата и на Обществен дарителски фонд – Габрово и Община Габрово.“ – заяви областният управител на Габрово Невена Петкова, която изказва благодарност и на всички, участници в организацията на Национално честване Шипченска епопея – Регионален исторически музей – Габрово, Регионална библиотека „Априлов – Палаузов“ – Габрово, Държавен архив – Габрово, Национален парк-музей „Шипка – Бузлуджа“, Исторически музей – Казанлък, Ротари клуб – Габрово, Регионално управление на образованието – Габрово, Асоциация „Освобождение“ – Ловеч, Инициативен комитет при кмета на община Хасково, Национално дружество „Традиция“, Областна администрация – Стара Загора, НЧ „Будителите“ – Габрово.

Отбелязахме 140 години от Шипченската епопея

За седма поредна година в периода  21 – 26 август Инициативен комитет при Областен управител – Габрово организира Национално честване Шипченска епопея, което се провежда под патронажа на Президента на Република България. Над 15 организации се включиха през настоящата година и отговаряха за редица мероприятия включени в програмата.

Събитията, посветени на 140 години от епичните боеве при Шипка започнаха още на 9 август с откриване на фотодокументалната изложба „Шипченската епопея през погледа на участника в Българското опълчение Стефан Кисов“ в Казанлък.

На 21 август с мащабна изложба „140 години народна признателност“ беше открито официално Националното честване от областния управител на Габрово Невена Петкова, която е и председател на ИК Шипченска епопея.  Изложбата е съвместно дело на Областна администрация – Габрово и Държавен архив – Габрово и представя уникални архивни кадри от миналото до днес като основната идея е тя да бъде своеобразен мост между поколенията. Имено това е и мотото на тържествата през настоящата година –  „Свободата през погледа на детските очи“.

25 август е денят, който организаторите на Национално честване Шипченска епопея, определиха за мероприятия с деца. Проведоха се традиционните състезания по изкачване стълбите към Паметника на Свободата и по ориентиране.

Възрастова група 5-8 клас /момичета, момчета/

1 място Стела Чалъкова, ПМГ „Акад. Иван Гюзелев“ – 5мин 54 сек

1 място Венцислав Кисьов – СУ „Хр. Смирненски“, с. Кочан – 4 мин 41 сек

2 място Бистра Ангелова – 2 ОУ „Н. Рилски“-6 мин 30 сек

2 място Томислав Василев – 11 СУ „Райчо Каролев“ – 5 мин 09 сек

3 място Ани Байракова – СУ „Хр. Смирненски“, с. Кочан – 6 мин 43 сек

3 място Калоян Вълчев – 11 СУ „Райчо Каролев“ – 5 мин 28 сек

Възрастова група 9-12 клас /юноши, девойки/

1 място Маргарита Радева – ПМГ „Акад. Иван Гюзелев“ – 4 мин 54 сек

1 място Стефан Йосифов – ПТГ „Д-р Никола Василиади“ – 4 мин 55 сек

2 място Ния Вичева – ПМГ „Акад. Иван Гюзелев“ – 5 мин 25 сек

2 място Диян Дянков – ПГТ Пенчо Семов – 5 мин 21 сек

3 място Альона Земскова – Русия, 6 мин 02 сек

3 място Христо Христов – 12 СУ „Отец Паисий“ – 5 мин 30 сек

Състезание по ориентиране Категория А

1 място Владимир Колев

2 място Виктор Тенев

3 място Теодора Христова

Състезание по ориентиране Категория В

1 място Камен Терзиев

2 място Симона Виденова

3 място Емил Асенов

Състезание по ориентиране Категория C

1 място Борис Карабойков

2 място Бистра Ангелова

3 място Андреа Попова

Състезание по ориентиране Категория D

1 място София Генева

2 място Станимира Стойчева

3 място Таня Стойчева

Детският ден продължи и в Габрово, където беше открита художествена изложба с рисунки на ученици на художничката Ема Вертерова и деца от ДГ „Радост“ и „Явор“, по време на която беше представен и специално изработен за годишнината клип блиц с дечица на възраст от 4 до 8 години, които отговарят на въпроси „Какво е свободата?“, „Какво е Шипка?“ и други свързани със събитията. Клипът може да бъде видян на сайта на Национално честване Шипченска епопея. Детската изложбата се организира от Ротари клуб – Габрово, по чиято инициатива веднага след това беше представена книгата „Българското опълчение в освободителната Руско-турска война 1877 – 1878“ на Стефан Кисов.

На 26 август отбелязахме и кулминацията на 140 годишнината от Шипченската епопея. В началото на деня 4 туристически лъча събраха стотици ентусиасти, които пеша, с колело дори и на коне изминаха пътя до връх Шипка. В единия от тях от гр. Шипка тръгна и Председателят на Народното събрание Димитър Главчев. Президентът Румен Радев също се включи в похода от Соколски манастир до Върха, където прие почетния строй на Националната гвардейска част, а заупокойна служба в памет на загиналите отслужи Великотърновският митрополит Григорий. Хиляди се изкачиха и тази година и наблюдаваха най-мащабната възстановка на НД „Традиция“, което пресъздава епичните боеве от 1877 г.

Сред официалните гости на събитията освен Президентът на Република България бяха председателят на Народното събрание, кметовете на общините Габрово и Казанлък, народни представители и евродепутат, посланикът на Русия, посланикът на Беларус, вицеконсул и почетен консул на Русия, областни и заместник областни управители от страната, общественици. По време на церемонията до Паметника на Свободата Президентът отправи призив да се ръководим от примера на българските опълченци, макар да знаем, че днес, времената са други. Той благодари на участниците в походите за извървените километри. „Благодаря на всички вас затова, че сте тук, защото с вашето присъствие, с всяка своя крачка до този чутовен връх, укрепва онази така необходима днес връзка на нашия народ с нашата История.“ – каза още Румен Радев.

Вечерта на площад „Възраждане“ в Габрово в чест на 140-годишнината от Шипченската епопея държавният глава и върховен главнокомандващ Въоръжените сили прие почетния строй на Националната гвардейска част. По време на тържествената заря-проверка кметът на Община Габрово Таня Христова каза в словото си, че днес в центъра на България ни събира дата, дълг и тържество, но „тържество не в смисъла на празник, а в смисъла на възвисяване – на духа, на честта и свободната воля“. „Днес, ние говорим и си спомняме геройски загиналите, вадим от паметта си познания за историческите събития от преди 140 години, впускаме се в анализ на сегашната ситуация, спорим, споделяме убежденията си… Но, ако спрем само до тук, ще успеем ли да окрилим надеждите си, да вдъхнем кураж, да се вдъхновим?“ – каза още Христова и допълни, че „днешният ни дълг е да помним, че свободата е дар, който трябва да се пази и отстоява с вяра, решителност, мъдрост и отговорност. Тя не идва отвън, не се дарява като дреха, къща или пита хляб, не е в материалните придобивки, а в мислите и поведението на хората, освободени от оковите на ограниченията и страховете.“

Президентът от своя страна припомни в словото си, че преди 140 години, в августовските жеги малоброен отряд от български опълченци и руски воини преграждат пътя на османската армия към Северна България и близо хиляда местни доброволци носят вода на върха и евакуират ранените в лазарета. Въпреки това мнозина съвременници смятат битката за предрешена, битка, която е ключът към българската свобода. „Подвигът на опълченците е моралното основание за свободата ни. Но свободата, суверенитетът, достойнството, единението, са задължение на всяко поколение. Ако не го осъзнаваме, ако пилеем този исторически капитал от достойнство, то винаги го правим в свой ущърб“ – заяви Президентът Румен Радев.

Тържествени илюминации поставиха краят на Националното честване, което отбеляза 140 години от Шипченската епопея.

 

Спира се движението през прохода Шипка на 26 август

На 26 август /събота/, от 09.00 ч. до приключване на националното честване на връх Шипка, ще бъде преустановено движението на транзитно преминаващите МПС по пътя Габрово – Шипка – Казанлък в двете посоки. Трафикът ще бъде пренасочен през Прохода на Републиката, като за товарните автомобили ограничението ще важи от 07.00 ч. През прохода Шипка ще се пропускат само автобуси и леки автомобили с гости и посетители на тържествата, както и междуградски автобусен транспорт.
В централната част на Габрово – по ул. Скобелевска и пл. Възраждане, по време на потегляне на автобусите за организиран превоз на посетители на вр. Шипка, са възможни частични ограничения и затруднения на движението.
От 18.00 ч. до приключване на тържествената заря-проверка на пл. Възраждане /до около 22.00 ч./ ще бъде забранено движението по ул. Скобелевска, пл. Възраждане и бул. Априлов до Централна поща. Таксиметровата пиаца пред ДТ „Рачо Стоянов“ няма да работи. Паркингите зад сградата на Община Габрово и зад Съдебната палата ще бъдат с ограничен достъп.
От полицията призовават всички водачи на МПС и пешеходци да спазват стриктно даваните от униформените служители указания.

Състезания, деца и представяне на книга в петъчния ден от програмата за Шипченската епопея

25 август е денят, който организаторите на Национално честване Шипченска епопея, определиха за мероприятия с деца. В 10:30 часа на Шипка стартират две традиционни състезания – едното по изкачване на стълбите към Паметника на Свободата, а второто по ориентиране. Очаква се над 200 деца от цялата страна да се включат в надпреварата и да подобрят времената на предишните първенци. Веднага след това всички на Върха ще участват в открит урок по история с Огнян Минчев, който е дипломант на проф. Петко Петков. Междувременно с това ще тече и международна научна полева конференция, организирана от Сдружение „Военноисторическа комисия“.

От 14:00 часа отново в района на Паметника на Свободата започва играта „Да открием съкровище“, която ще бъде свързана със 140-годишнината от Шипченската епопея. Основната цел е децата да бъдат запознати по интересен и атрактивен начин с исторически места и паметни моменти от българската история.

Детският ден продължава и в Габрово, където от 17:00 часа в зала „Възраждане“ ще бъде открита художествена изложба с рисунки на ученици на художничката Ема Вертерова и деца от ДГ „Радост“ и „Явор“. Изложбата се организира от Ротари клуб – Габрово, по чиято инициатива веднага след това от 17:30 часа ще бъде представена книгата „Българското опълчение в освободителната Руско-турска война 1877 – 1878“ на Стефан Кисов.

„Книгата разкрива истината за ролята на българското население в тази война. Редакторската намеса в тази книга е сведена до минимум.  Разказът на автора е образен, правдив, точен. Картините, които рисува Стефан Кисов, са различни от учебниците и научно-популярните четива. Но това е истинският образ на войната, който трябва да познаваме. Въпреки нейните 500 страници, книгата се чете на един дъх. Затова горещо я препоръчвам на всички, които се интересуват от военна история, но най-вече на тези, които искат да разберат истината за Освобождението на България и величавия подвиг на нашия народ по време на Освободителната война от 1877 – 1878 година.“ – споделят онези, които вече са имали честта да я прочетат.

 

„Борбата на Шипченските върхове е най-голямата и чудна страница на великата епопея на освободителната война … На тая чудна страница, в лицето на своите синове-герои опълченци, българският народ е на веки записан ….“

На 21 август от 17:30 часа пред Национална Априловска гимназия Областна администрация – Габрово и Държавен архив – Габрово ще представят Изложба „140 години народна признателност”. Тя e първата проява в Габрово, включена в програмата на Националното честване Шипченската епопея, което ще отбележи и 140 години от епичните боеве.

Изложбата е конструирана на 16 табла, символично разделена на 2 части по 8 табла.

В първата част на изложбата – архивни документи показват инициативите на народната признателност за героизма и жертвоготовността на руските войни и българските опълченци в боевете за Шипченския проход по време на Руско-турската война. Документите обхващат периода 1879 – 1977 г. и включват: решение на Учредителното събрание от 13 април 1879 г. за построяване на паметник на народната признателност, програмите по тържественото честване 25- и 45-годишнината на Шипченската епопея; откриване и освещаване на Храм-паметника „Рождество Христово” в с. Шипка (1902); Протокол от заседание на Габровско общинско управление с решение за обявяване за почетни граждани на Габрово поборниците и опълченците от 1-6, 9 и 10-та дружини и Конната сотня, взели  участие в Руско-турската Освободителна война (1877-1878 г.) – общо 522 души (1923 г.).

Безспорният израз на най-висока народна признателност е издигането на Паметника на Свободата на вр. Св. Никола. Документи, съхранявани в Централния държавен архив разказват за откриване и освещаване на Паметника на свободата – едно тържество на българския дух, събрало на върха над 100 000 души от цялата страна.

На 5 табла снимки, документи и публикации в местния печат разказват за честването на годишнините на Шипченската епопея в един 20-годишен период – за благоустройствените мероприятия, в района на прохода, за провеждане на честванията, ритуалите, инициативите, участниците – за хилядите, тръгнали по стълбите към Паметника, за да отдадат почитта си към загиналите за нашата свобода.

Използваните снимки са от фонда на Окръжен център за фотопропаганда и фотообслужване – Габрово, които така експонирани и в такъв обем се показват за първи път. Включени са снимки от няколко лични фонда – за посещението на вр. Св. Никола на 100-годишния Константин Викентиевич Хруцкий (1955) и 105-годишния Тимофей Андреевич Роговой (1957) – участници в Руско-турската война (1877-1878 г.) и Шипченската епопея. Едно табло е отделено за Паметниците на Шипка и в Габрово – материалният израз на народната признателност.

Втората част на изложбата обхваща Националните честванията Шипченска епопея от 2011 – 2016 г.

Снимките са подредени тематично и обхващат:

– Началото през 2011 г., когато честваме 134 години от Шипченската епопея под патронажа на министър-председателя Бойко Борисов, а от 2012 г. до 2016 г. – под патронажа на президента на Република България Росен Плевнелиев.

– официалната церемония – ритуала на връх Шипка и тържествената заря-проверка в Габрово и на върха през 2014 г.;

– реализираните инициативи, с изключителната финансова подкрепа на габровския бизнес: изграден е 13-метров пилон с националния флаг на мястото – светиня за българската история; издигнати са пилони с националните флагове на страните, участнички в Шипченската епопея (2013); монтирана е озвучителна система, от която звучи Вазовата ода „Опълченците на Шипка“ в невероятно въздействащото изпълнение на Константин Кисимов (2014); възстановен е Вечният огън до Паметника и малък Вечен огън в криптата на Паметника (2014). От 2012 г. стартира инициативата на габровските училища „Осинови паметник”, свързани с Руско-турската освободителна война. Инициативите включват и документални и художествени изложби, конкурси за деца, арт – ателиета, художествени пленери, открита класна стая, уроци по родолюбие, живи картини от патриотични сдружения и др., като особено вълнуващо е детското участие в празненствата.

– от 2012 г. се организират състезание по скоростно изкачване на стълбите към Паметника на Свободата. Провеждат се и състезания по ориентиране и туристически походи – от м. Узана, м. Бивака, Соколски манастир и от гр. Шипка – към Паметника на свободата.

– Кулминация на тържествата е възстановката на епичните боеве на Шипка, водени през горещия месец август 1877 г. и станали повратен момент в развитието на Руско-турската война. В района на връх Шипка (вр. Св. Никола) и Орлово гнездо клубове на Национално дружество „Традиция” от цялата страна пресъздават картини от августовските събития, а в подножието на върха, заедно с НСЕдинение” провеждат различни патриотични инициативи.

– Емоции през обектива разкриват как всяка година малки и големи празнуват свободата. Те са запечатани от обективите на десетки фотографи – Борис Петков, Венци Симеонов, Веселин Бонев, Емил Михов, Илко Илев, Лора Маркова, Пламен Кожухаров, Пламен Иларионов, Пенчо Илиев, Петър Петров, Славчо Славов, Хатидже Тунджел, Цветомира Иванова, Ярослав Чепурной.

 

ДА ИЗКАЧИШ ШИПКА, ТОВА Е СЪСТОЯНИЕ НА ДУХА, НА ДУХА БЪЛГАРСКИ. НЕКА ГО УСЕТИМ В ДУШИТЕ СИ И ДА ПРЕБЪДЕ В СЪРЦАТА НИ!

 

НЕКА ВСИЧКИ ЗАЕДНО ДА БЪДЕМ НА ВЪРХА!

 

 

 

“Да открием богатство” на 25 август на връх Шипка

Нова игра за ученици ще се състои на 25 август, част от тържествата за 140 – годишнината от Шипченската епопея. В деня, посветен на децата, освен традиционните състезание по изкачване на стълбите към Паметника и по планинско ориентиране, малките посетители ще могат да се включат в проект, чиято цел е под формата на интересна игра участниците да се запознават с исторически събития и места.

Обикновеното протичане на търсенето на съкровище е чрез разгадаване на  логически загадки и ребуси да се стигне до предварително скрити предмети. Загадките са свързани с разчитане на  “древни писма”, разгадаване  на шифри, разчитане на  карти и т. н. Неразривно свързан с това е и спортният елемент изразен в спортно-туристически сръчности: разпъване на палатка, дърпане на въже, минаване по алпинистко препятствие, движение по азимут и др. Крайният резултат е едно интересно, полезно и изпълнено с познание и забавление мероприятие.

Темата на играта на 25 август ще бъде „Шипченска епопея“ и ще се проведе от 14:00 ч. – 15:30 ч. Записване се приема до 13:00 ч., пред паметника.

Играта включва маршрут с алпинистки препятствия, ориентиране и разгадаване на загадки, шифри, криптирани писма и др. Участниците могат да влязат в ролята на археолози, историци и приключенци.

Играта се организирана от НЧ „Светлина – 1861″, гр. Шипка, със съдействието на Областна администрация – Габрово, Алпийското дружество и клуб по ориентиране – гр. Казанлък и Национален парк – музей “ Шипка – Бузлуджа“, гр. Казанлък.

Автобуси за тържествата

Автобусите за тържествата на връх Шипка тръгват на 26 август, 9:30 часа от пл. Възраждане – цена на двупосочен билет 3 лв, цена на еднопосочен билет – 2 лв
За всички, които ще се включат в туристическите походи автобусите тръгват отново от пл. Възраждане – за м.Узана в 7:00 часа, цена на билета 3 лв; за Соколски манастир в 7:30 часа, цена на билета 2 лв.