Николай Сираков: „Нека помним и почитаме героите, но да знаем, че начинът по който изживяваме днес Свободата, създава бъдещето за нашите деца!”

Областният управител на Габрово благодари на всички, които въпреки не до там приятното време почетоха годишнината от епичните боеве при шипченския проход. В обръщението си пред гостите по време на официалния коктейл Николай Сираков отново акцентира върху основната идея на тържествата – организирани от хората и за хората:

„Иска ми се заедно с Вас, представители на институции, фирми и неправителствени организации, да дадем възможност на хората да събудят в себе си патриотичния дух. Иска ми се обаче да изместим малко акцентът от битката, която се е водила на тази дата и да се фокусираме върху резултата за всички нас – свободата! Живеем в изключително динамично време, за съжаление осеяно с много насилие. Ако продължаваме да гледаме насилието и да се съсредоточаваме върху него – ние ще продължаваме да го възпроизвеждаме.

Тези дни разсъждавах върху това как се изпълват с клишета празниците, как героите са загинали за нашата свобода. Да! Но те дори не са подозирали че аз, ние ще се родим. Те са имали смелостта да пожелаят свободата за себе си. А какво означава свободата? Не са ли това възможностите и условията да реализираме себе си по най-добрия начин?! Те, героите, са имали тази смелост и са го направили, а резултатът – свободата – ние консумираме днес. Наша е отговорността какво правим с тази свобода, защото начинът по който я изживяваме днес, създава бъдещето за нашите деца!

Благодаря на всички онези, които оказаха сериозна подкрепа, за да се случи това честване по най-добрия начин. Преди всичко благодаря на община Габрово в лицето на кмета г-жа Таня Христова. Благодаря на фирмите, които ни подкрепиха финансово и които за съжаление не всички успяха да бъдат днес сред нас.”

В знак на признателност областният управител връчи плакет за особен принос в организацията на Националното честване Шипченска епопея на кмета на община Габрово и почетни знаци на представителите на фирмите – спонсори

Елви ООД,  СиБанк, Паралел ЕООД, Нетера АД, Майкрософт България АД, Сиела Норма АД, Технополис, СТС Инвест Холдинг АД, Мехатроника АД, Стемо ООД,  Импулс АД, Ротари Дистрикт 2482, Обществен дарителски фонд – Габрово

22 август – 138 години след Шипченските боеве

Връх Шипка. 22 Август – 138 години след епичните боеве. Мъгла, дъжд и ниски температури посрещнаха стотици граждани дошли да се докоснат до историята. И макар че вместо с летни температури Върхът ги изненада с виелица имаше от всичко – вълнения, състезания, напрежение, устрем, радост, съпреживяване, благодарност.

Ентусиазирани любители на туристическите преходи извървяха пътя до връх Шипка по трите пътеки от Соколския манастир, местността Узана и град Шипка.

180 ученика от цялата страна на възраст от 5 до 12 клас се състезаваха в скоростно изкачване стълбите към Паметника на свободата, а 70 ориентировачи провеждаха вероятно най-трудното си състезание забулени в мъгла за „Купа Шипченска епопея“.

Въпреки атмосферните условия Шипка оживява в живи картини – полигон за обучения, действащ щаб, лазарет, полева кухня и разбира се възстановка на боевете пред погледа на всички. Малки и големи с интерес разглеждаха оръжия и униформи в изложбата „Докосни историята“, а кинозалата в административната сграда за първи път се оказа тясна да побере всички желаещи да гледат исторически филми.

В тържествата на Върха се включиха Димитър Главчев, заместник-председател на Народното събрание, генерал-лейтенант Константин Попов, първи заместник-началник на щаба на отбраната, Георги Кръстев, съветник на министър-председателя, Таня Христова, кмет на община Габрово, Владимир Воронкович, посланик на Беларус в България, народният представител Цветомир Михов, Николай Сираков, областен управител на област Габрово, областните управители на Стара Загора, Монтана, Силистра и Хасково, Андрей Новаков, евродепутат, Андрей Малакей, вицеконсул на генералното консулство на Руската федерация в Русе, заместник областни управители на Габрово, Русе и Разград. Да отслужи заупокойна молитва на Върха беше и Великотърновският митрополит Григорий заедно с габровски свещеници. Венците за героите на Шипка поднесоха ученици от спортния клуб по ориентиране „Узана“.

По – късно Ансамбълът на въоръжените сили подари патриотичен концерта на габровци и гостите на града. Националното честване Шипченска епопея се провежда под патронажа на Президента на Република България Росен Плевнелиев. Държавният глава участва във вечерната проверка, посветена на 138-та годишнина от епичните боеве.

Героизъм и саможертва в битката при Орлово гнездо – тази събота на връх Шипка

Над 200 членове на НД“Традиция“ от цялата страна и тази година ще пресъздадат пред погледите на хиляди хора основни моменти от героичните боеве при Орлово гнездо за отстояване на вр.Шипка.
„Акцентът във възстановката на 22 август ще бъде личното присъствие на всеки един от нас – участниците, защото така образите ще „оживеят“ в своята значимост и исторически важна роля за свободата на страната ни”, разказват членовете на дружеството.
Ентусиазъм, отговорност и национална принадлежност ще проличат във всички моменти на възстановката, тъй като НД“Традиция“ има за цел да покажа автентичността и реализма на униформите, оръжията, действията и образите. Всеки детайл от мероприятието е важен, всеки исторически миг е значим и всяка представена личност преминава през душата на участниците, така че събитието да оживее пред присъстващите, като ги прави свидетели на онези тежки дни на борба и героизъм, дни – изпълнени с хиляди човешки съдби.
Героите не са забравени! Събитията се помнят, разказват и пресъздават във всяка от възстановките на НД“Традиция“ , а в това всеки ще може да се увери, ако се качи на 22 август на връх Шипка.
Цялата програма на събитията на 22 август на връх Шипка и в Габрово може да прочетете тук

Да почувстваш Свободата!

ДА се качиш на Шипка – служебно задължение или кауза, споделя Николай Сираков дни преди да отбележим 138-та годишнина от Шипченската епопея.

„22 АВГУСТ.

В разгара на лятото…

Може би времето отново ще е горещо, може би синоптиците отново ще поставят своя код за опасност…

22 август – Шипченската епопея. Връх Шипка!

Да, и на мен не ми се качва горе по стръмните стъпала в големите горещини. Да, и аз не обичам многото хора, събрани на едно място. Предпочитам спокойствието, тишината, природата. Понякога и хубаво кафе под някой климатик…

Първия път се качих по служебно задължение, втория – заради децата, защото те виждаха нещо, което не бяха преживявали до този момент, а след това започнах да се замислям за онова, което се е случило там – не за битките (аз не обичам войната), а за каузата, заради която си струва да умреш – Свободата. И не просто свободата на една държава, а свободата да бъдеш. Свободата да имаш условия и възможност да правиш онова, което те кара да се чувстваш добре, и свободата да имаш достатъчно, за да можеш да споделяш с другите.

Замислих се за това как консумираме свободата днес – какво правим с онази свобода, която ни завещаха смелите герои на Шипка. И – повярвайте – те не са знаели , че аз въобще някога ще се родя и едва ли са водили битка и са умирали заради моята свобода. Те са имали смелостта да пожелаят свободата в себе си и са умрели заради свободата да бъдеш!

И тази година пак ще се кача на Върха. Но този път не заради служебното ми задължение. И не заради децата. Този път ще се кача заради Свободата! Ще се кача заради моята собствена, лична свобода! Ще се кача, за да отдам почит и да благодаря на онези, които са имали смелостта да загинат заради нея. Ще се кача, за да почувствам свободата! Да я събудя в себе си – там, на Върха!

Ще се кача, за да сляза свободен!“

 

Военно-полева кухня в подножието на Паметника на свободата

Наред с пресъздаването на военно-историческите събития при връх Шипка, членовете на НД“Традиция“ ще поставят акцент и върху характерни моменти от войнишкия бит и култура, върху начина на живот на едно войнишко отделение. За целта на 22 август ще се организира руска военно-полева кухня, чиято дейност да бъде показана на присъстващите. Мероприятието представлява още една жива картина, в която гражданите ще могат да разберат повече за порядките на българския опълченец и на руската армия.Ще бъдат показани и разказани всички етапи по приготвянето на руски борш в артелен казан до прозвучаването на сигнала „сбор за храна“. А защо точно руски борш? Защото имено с борш, щи (зеленчукова супа със зеле), каша и сухари е била изхранвана руската войска през 19 век.

„Идеята е хората да се докоснат до атмосферата и ежедневието на войника, до обстановката и начина му на хранене, раздаването на храната и молитвата преди ядене. Това е съпътстваща дейност към възстановката и музея на открито и ще бъде осъществена с доброволния труд на учениците представящи оръжейната експозиция. Те временно ще бъдат преквалифицирани в домакински взвод към полевата кухня. Приготвеният руски борш ще може да се дегустира от всеки желаещ.” – споделят организаторите от НД „Традиция”

С пресъздаването на целия ритуал на войнишко хранене, пред погледите на хиляди хора ,ще се изгради по-пълна, по-точна и по – реалистична представа за онези трудни дни на война и за живота на войника – сражаващ се за свободата на страната ни, смятат още от дружеството.

Мероприятието се осъществява по идея и с помощта на Национален парк-музей“Шипка-Бузлуджа“ и се реализира от НД „Традиция”.

Цялата програма на събитията на 22 август на връх Шипка и в Габрово може да прочетете тук

Почетен караул при Паметника на свободата ще посреща гостите на 22 август

Всяка година хиляди българи от различни поколения се стичат при Паметника на свободата, за да се преклонят пред подвига и саможертвата на героите, загинали за свободата на страната ни.
В началото на историческата възстановка в подножието на връх Шипка, за втора поредна година ще бъде организиран и проведен Почетен караул от членове на РК“Традиция“гр.Преслав, които ще покажат реконструирани униформи на 35 пехотен Брянски полк от руската императорска армия, участвал в Руско-турската война и проявил се героично в отбраната на Шипченския проход, заедно с Българското опълчение и на 36 пехотен Орловски полк.
Представяните униформи се състоят от едноредов мундир с права яка, колан, две паласки, пушки „Крънка“ и „Бердана-2“, щик с лопус и раница направена от кравешка кожа.Униформите са изработени по образци предоставени от Регионален исторически музей-гр.Плевен.
Почетният караул се изпълнява с чест, достойнство и силно лично присъствие от членовете на РК“Традиция“гр.Преслав, които ще демонстрират различни строеви хватки, команди за бой , за стрелба, за посрещане на командир, уверяват организаторите.
„Целта на Почетния караул е да се усили връзката със загиналите герои, да се покаже на днешното поколение, че тяхната саможертва не е била напразно и че те прекланят глава и отдават почит на хилядите знайни и незнайни войни , останали завинаги на бойното поле.” – споделят от НД „Традиция”
Цялата програма на събитията на 22 август на връх Шипка и в Габрово може да прочетете тук

Един ден на Шипка

Какво може да видите ако прекарате „Един ден на Шипка”? Това не е просто въпрос, а една от инициативите за 22 август, част от програмата за Националното честване, посветено на Шипченската епопея. Организатори са НПМ „Шипка – Бузлуджа” и не случайно, защото именно екскурзоводите от музея ще ви разказват любопитни факти за събитията през горещото лято на 1877. Предвидени са посещения на Главната позиция, на 1 км. северно от Паметника на свободата, където се намират възстановените Команден пункт на генерал Столетов и Зимна войнишка землянка. Вероятно много от Вас ще се запитат какво е това или дори няма да знаят, че е част от парк – музея, но имено там – на Главната позиция, където е разположен командният щаб на генерал Столетов, се разкрива най-пълно величието на героичната местност. „На изток се извисява Паметникът на Свободата, безспорно най-яркият символ на борбите за свобода и обединение на българският народ през вековете. От мястото на Кръглата батарея, на запад се виждат турските артилерийски позиции, веднага се създава и съпреживява усещането, което са изпитвали защитниците на прохода, денонощно под вражески обстрел. – споделят ни екскурзоводите и допълват развълнувано – Тук, на тази забравена позиция можем да преживеем миговете от Зимното Шипченско стоене, този тих, продължителен период от войната, неотстъпващ с героизма си на най- големите сражения.”

С помощта на специалистите от музея на открито “Шипка”, посетителите ще се запознаят с всички тези моменти от героичните Шипченски сражения, ще добият ясна представа за епохалните размери на боевете и защо те са в основата на нашата свобода, за цялата дължина на фронтовата линия и ще си изяснят, защо и как малкият руско – български отряд е успял да стопира предвижването на елитната армия на север.

Подарете си една историческа разходка до Шипка, където ще ви посрещне екскурзовод на Националния парк-музей „Шипка – Бузлуджа” и ще можете да видите някогашното бойно поле през непознат досега ракурс.

Освен всичко това ето какво още предвижда програмата за целия тържествен ден 22 Август

7.45 – 8.30 часа ПАНАХИДА в памет на загиналите в шипченските боеве
Място: Соколски манастир

 8.45 – 11.45 часа Туристически ПОХОДИ – 3 лъча
Място:

  • Лъч 1 – Соколски манастир,
  • Лъч 2 – м. Узана, 
  • Лъч 3 – храм паметник „Рождество Христово” гр. Шипка

9.30 – 12.30 часа СЪСТЕЗАНИЕ по изкачване на СТЪЛБИТЕ към Паметника на свободата
Място: подход към Паметник на Свободата

11.00 – 12.30 часа СЪСТЕЗАНИЕ по ОРИЕНТИРАНЕ
Място: в района на голямата батарея

10.00 – 12.00 часа ПОХОДНА КУХНЯ от НПМ „Шипка – Бузлуджа“ и НД „Традиция“
Място: подножието на Паметника на свободата

10.30 – 17.00 часа ЕДИН ДЕН НА ОТКРИТО ИЛИ ПОСЕЩЕНИЕ НА БОЙНИТЕ ПОЗИЦИИ С ЕКСКУРЗОВОД

10.30 – 20.00 часа ИЗЛОЖБА „Паметници на признателността”
Място: морената със знамената на връх Шипка

10.30-15.00 часа ЖИВИ КАРТИНИ от НС „Единение“
Място: паркингът на връх Шипка

10.30 – 17.00 часа Прожекция на ФИЛМИ
Място: Мултимедийна зала, административна сграда на НПМ „Шипка-Бузлуджа”

10.30 – 17.00 часа Детска занимателна РАБОТИЛНИЦА
Място: западно от Паметника на свободата, до голямата батарея

12.30 – 12.50 часа Открит УРОК с доц. д-р Марко Златев
Място: Паметник на Свободата

13.00 –13.15 часа НАГРАЖДАВАНЕ на победителите в състезанието по изкачване на стълби и планинско ориентиране
Място: Паметник на Свободата

13.15 – 13.45 часа ОФИЦИАЛНА част
Място: Паметник на Свободата

13.45 – 14.15 часа ВЪЗСТАНОВКА на боевете от НД „Традиция“
Място: източно от Паметника на Свободата

19.30 – 20.30 часа Концерт на АНСАМБЪЛА НА ВЪОРЪЖЕНИТЕ СИЛИ
Място: площад „Възраждане”, Габрово

20.45 – 21.45 часа Тържествена ВЕЧЕРНА ПРОВЕРКА по повод 138-та годишнина от Шипченската епопея
Място: площад „Възраждане”, Габрово

Осигурени са безплатни автобуси за тържесвата от Габрово за връх Шипка и обратно и за туристическите походи до изходните позиции – Соколски манастир и Узана.

Повече информация на сайта на честванията www.shipka.org

Музей на открито „Докосване до историята“ на 21 и 22 август на Шипка

За пета поредна година във връзка с честванията посветени на Шипченската епопея НД „Традиция“ организира и провежда един своеобразен музей на открито. Паралелно с пресъздаването на героичните събития при Шипка, присъстващите ще имат възможността да се докоснат до историята, чрез изложените над 150 оръжейни експонати от различни епохи, които носят духа на времето си, по които личат следи от велики битки и които създават усещането за гордост, саможертва и величие.

В музея ще бъдат представени различни модели огнестрелни и хладни оръжия и снаряженията към тях, които всеки може да разгледа и да научи повече за тях. Експонатите са напълно автентични, други са реставрирани или са точни копия изработени по оригинални образци.За първи път ще бъде показана шашката на опълченеца- Иван Драганов-„Комитата“/опълченец от 5 дружина, III рота/. Заедно с колекцията от оръжия ще бъдат представени и различни военни униформи: българска опълченска, руска линейна пехотна, казашка и на турска редовна и нередовна войска, като всички те са по оригинални модели и предизвикват голям интерес.

Основната дейност в музея ще бъде осъществена от ученици, които са членове и последователи на идеите заложени в устава на НД“Традиция“, а именно : Кристина Радулова-ученичка от Английска гимназия „Гео Милев“-гр.Русе, Йордан Димов-ученик от Национална Априловска гимназия – гр.Габрово, Християн Миков и Георги Иванов – ученици от СОУ“Хр.Ясенов“ гр.Етрополе и Зорница Върбанова – ученичка от гр.Добрич.

Особено атрактивна ще бъде демонстрацията с хладно оръжие на Зорница Върбанова, както и показаните строеви хватки от ст.лейтенат Иво Тодоров.

На децата, които проявят интерес ще бъдат връчени дипломи за участие във военни обучение.

Чрез представянето и запознаването на хората с „позабравените“ автентични оръжия и униформи, представителите на НД“Традиция“ целят възвръщането на българския дух и приобщаването на младото поколение към своята родолюбива дейност.

Музеят ще бъде разположен пред каменните барелефи в подножието на Паметника на свободата в дните 21 и 22 август.

За да се докоснете до историята и да станете част от всички инициативи, които са част от програмата на 22 август на връх Шипка ще има организиран безплатен транспорт от Габрово.

Автобусите ще тръгват в 9:30 часа от пл. „Възраждане” и ще извозват граждани докато има желаещи.

След приключване на възстановката на боевете на Върха автобусите ще започнат извозване към гр. Габрово в 14:30 часа.

Безплатни ще бъдат и автобусите ако желаете да се включите и туристическите походи. За Соколски манастир автобусът тръгва в 7:30 часа, а за м. Узана – в 7:00 часа.

Тръгването отново е от пл. „Възраждане”.

 

Ограничава се движението през прохода Шипка на 22 август от 10:00 до 22:00 часа

Във връзка с провеждането на националното честване на 138-та годишнина от Шипченската епопея на 22 август, събота, се ограничава движението на транзитно преминаващите моторни превозни средства по пътя Габрово – Шипка – Казанлък. Ограничението е за времето от 10:00 ч. до 22:00 ч.

Транзитният трафик ще бъде пренасочван през Проход на Републиката, както следва:

За пътуващите от Северна към Южна България – от Русе и Велико Търново през Дебелец – Проход на Републиката – Гурково за Казанлък, Стара Загора и Бургас.

За пътуващите от Южна към Северна България през Гурково – Проход на Републиката – Дебелец за Велико Търново и Русе.

Локалният трафик и идващите от запад превозни средства ще бъдат пренасочвани за Габрово през с. Поповци и с. Донино, обходния път на град Трявна – с. Белица – с. Вонеща вода – Проход на Републиката и обратно.

През прохода „Шипка“ ще бъдат пропускани само автобуси и автомобили с участници и гости в събитието, както и организираният междуградски автомобилен транспорт.

Повече от 200 деца от цялата страна ще се състезават по стълбите към Паметника на свободата

Повече от 200 деца са се записали до момента за едно от най-атрактивните състезание у нас – това по изкачване стълбите към Паметника на свободата. За поредна година ученици от цялата страна на възраст от 5 до 12 клас ще се включат в нелекото предизвикателство да пробягат 890 – те стъпала за най-кратко време. И макар да изглежда на пръв поглед лесно, който не е изкачвал стъпалата към Шипка – той не знае колко добре подготвен трябва да си, за да успееш да го направиш с лекота. Затова всички състезатели, които са се записали, преди да бъдат допуснати до стартовата права трябва да са минали предсъстезателен медицински преглед и да имат документ за това. Вярно е, че нашето състезание е различно, но и в негова действа олимпийският принцип– така че мили състезатели, важно е участието и усилието, което сте положили да бъдете там горе на Върха, а не толкова да бъдете победители. Победата е във всеки един от вас и силният ви дух го показва, а медалите и наградите са само материалното измерение на вашите усилия и усещания.

След финала на състезанието всички участници ще участват в открит урок по история, воден от един от най-добрите специалисти по военна история в България доц. д-р Марко Златев. Ще наблюдават и пресъздаването на боевете, довели до българската свобода.

Всички участници ще бъдат облечени с тениски, предоставени от фирмата Нетера АД, а наградите осигуряват – Сиела Норма АД, Technopolis и СТС Инвест Холдинг АД.

Началото на състезанието ще бъде дадено от областния управител на Габрово Николай Сираков точно в 10:00 часа при основата на стълбите към Паметника.

За да наблюдавате състезанието и всички други инициативи, които са част от програмата на 22 август на връх Шипка има организиран безплатен транспорт от Габрово.

Автобусите ще тръгват в 9:30 часа от пл. „Възраждане” и ще извозват граждани докато има желаещи.

След приключване на възстановката на боевете на Върха автобусите ще започнат извозване към гр. Габрово в 14:30 часа.

Безплатни ще бъдат и автобусите ако желаете да се включите и туристическите походи. За Соколски манастир автобусът тръгва в 7:30 часа, а за м. Узана – в 7:00 часа.

Тръгването отново е от пл. „Възраждане”.