„Осинови паметник“ се реализира и през настоящата година

Ученици от училищата от област Габрово и тази година се включиха в инициативата „Осинови паметник”, съпътстваща Националното честване „Шипченска епопея”. Организирана от Областна администрация – Габрово в партньорство с РУО – Габрово, инициативата е насочена към познаване и опазване на историческото наследство, не само като паметници на материалната култура, но и като предаване на знание от поколение на поколение, което е свързано с националното ни достойнство, духовност и традиционни български ценности. Основната цел е непрекъсната грижа към всички исторически паметници с оглед съхранение на българската родова памет, обхващане паметниците от Руско-турската война 1877-1878 г. обогатяване познанието за историческите събития в съответния регион, личностите и историческия им принос за България, засилване интереса на учениците към културното наследство.
В навечерието на августовските тържества, учениците проучваха историческите събития около Руско – турската освободителна война и героичните Шипченски боеве, почистваха и озеленяваха районите около паметниците и засвидетелстваха своята почит. В рамките на инициативата участниците в нея посетиха и проведоха открити уроци в Регионален държавен архив – Габрово, както и Регионален исторически музей – Габрово. Проведени са училищни конкурси за есета, рисунки и презентации посветени на 141 годишнина от Шипченската епопея и други значими събития от Руско-турската война 1877-1878 г.

 

 

 

 

Запишете се за състезанието по изкачване стълбите към Паметника на свободата

Ако сте на възраст между 10 и 17 години и искате да изкачите най-високия връх в българската история – Шипка запишете се за участие в състезанието по изкачване на стълбите към Паметника на свободата. То ще се проведе на 24 август 2018 г и е част от проявите включени в Национално честване „Шипченска епопея“ 2018.

Заявките продължават да се приемат до 27 юли в Регионалните управления по образованието в цялата страна или на електронен адрес: rio_gabrovo@yahoo.com с копие до Областна администрация – Габрово на електронен адрес: v_georgieva@gb.government.bg

Необходима е не толкова спортна подготовка, колкото  желанието и мотивацията да станете част от превърналото се вече в традиция различно състезание. То се провежда за седма поредна година и неговата идея е по атрактивен начин да се съхранява историческата памет за поколенията.  В това състезание няма победители и победени, защото всеки е щастлив и удовлетворен, когато е проявил своя силен дух и покорил върха.

По традиция след него всички участници се включват в открит урок по история, който през настоящата година ще бъде на връх Шипка, при зимната войнишка землянка и командния пункт на генерал Столетов, а къде е това – ще разберат всички, включили се в състезанието.

Състезанието се провежда в две възрастови категории: 5-8 клас и 9-12 клас, съответно момичета и момчета. Регламентът е, както следва:

  • Регистрация на участниците – 9:00 – 09:30 ч. в деня на събитието 25 август 2018 г;
  • Представяне на документ за пред състезателен медицински преглед по образец, съгласно Приложение №5 към чл.7, ал.5 от Наредба № 8/01.04.2005г.;
  • Старт – 09.30 ч. – изходна позиция: подножието на стълбите;
  • Финал – след изкачване на стълбите от всички участници;
  • Награждаване на първите трима класирали се, в съответната възрастова група / според времето за преодоляване на дистанцията/

Организатори са Областна администрация – Габрово и Регионално управление на образованието – Габрово.