На 26 и 27 август отбелязваме Шипченската епопея

Точно  мeсец до събитията на 27 август, с които ще отбележим 139-та годишнина от Шипченската епопея. Програмата за Националното честване, което се провежда под патронажа на Президента на Република България, и тази година акцентира върху свободата, участието на деца и много живи картини от патриотични сдружения.

Превърналите се в традиция състезания – по изкачване стълчите към Паметника на свободата и по ориентиране- ще стартират в 9:30 часа. През целия ден в часовете между 10:30 и 15:00 часа ще се представят различни живи картини, които да накарат хората да съпреживеят моментите от шипченската епопея. Ротари България отправя покана към всички, които обичат туристическите походи да изберат своя маршрут до връх Шипка– от Соколски манастир, от м.Узана, от м.Бивака или от гр. Шипка. За най-малките е предвидена детска работилница на Върха, а ученици на художничката Ема Вертерова ще представят Шипка в изкуство в откритата класна стая. Ще бъде оборудвано фотографско ателие за селфманиаци, снимки и други такива. Всички дошли по обяд на Върха ще участват в открит урок по родолюбие с проф. Петко Петков. Освен възстановката за финал, която всички очакват всяка година с нетърпение, организаторите предвиждат и други изненади, които ще останат скрити до 27 август.

Една от новостите тази година е литийтото шествие, което НД Традиция организират в Габрово на 26 август. Под звуците на маршове, изпълнени от габровския духов оркестър, то ще започне от Баев мост, през градинката до РБ „Априлов – Палаузов” и ще завърши до църквата „Света Богородица”, а всички, които желаят могат да се включат и да отдадат почит . Малко по-късно в градинката на Интерактивния музией на индустрията „Шипченската епопея” ще бъде претворена върху коприна по време на Детска творческа асамблея.

За мероприятията е създадена добра координация между институциите, на 27 август проходът Шипка ще бъде затворен за движение, както обикновено, а всички, които искат да са качат за тържествата с автобус – организаторите са предвидили такива, които ще започнат извозване за връх Шипка в 9:00 часа, а от върха за Габрово в 16:00 часа. Цената на двупосочния билет е 2 лева. Автобусите за туристическите походи до Соколски манастир и м.Узана са безплатни.

Повече информация за всяко едно от мероприятията, както и  за въпроси относно организацията може да следите в интернет сайта на Шипченската епопея www.shipka.org или на страницата на честването в социалната мрежа facebook.