Тържествата за Шипченската епопея – на 27 август

 

Честването на Шипченската епопея тази година ще бъде на 27 август. Това обяви областният управител Николай Сираков по време на заседание на Инициативния комитет, посветен на националните тържества през август. Дата е съгласувана и утвърдена, обясни още той и представи проект на мероприятията, които ще се подготвят. Всички инициативи, които вече са се превърнали в традиция ще ги има и през настоящата година – това са състезанието по изкачване на стълбите, „Осинови паметник”, туристически походи, открит урок по родолюбие и възстановка на събитията. В деня преди честването на връх Шипка, в Габрово ще се организират „живи картини” от НС „Единение”, ще има съвместна изложба в Регионалния исторически музей. Подготвя се виртуална изложба от Регионалната библиотека и историческа изложба от Държавен архив – Габрово. По предложение на НД „Традиция” в 18:00 часа ще се състои шествие в централната част на града, по време на което всеки, които има желание да поднесе цветя на няколоко избрани паметника и да отдаде почит. Шествието ще започне от южната страна при Боровския мост и ще завъши при църквата „Св. Богородица”. Веднага след това всички ще могат да се включат или да разгледат тематичното ателие по приложно изкуства с преподавател Ива Пенчева в двора на Интерактивния музей. И през настоящата година СК „Узана” ще организира състезание по ориентиране, което ще обхваща историческите места на връх Шипка. Предвидени са много повече „живи картини” в деня на честването 27 август – от НС „Единение” и НД „Традиция”.

Членовете на инициативния комитет ще могат до края на м.май да направят своите предложения за други мероприятия, които да бъдат включени в програмата.

Към момента има обявени два конкурса – фотоконкурс „И днес йощ Балканът…“и художествен конкурс за картички и плакат на тема „Свободата“. Подробности за тях може да намерите в сайта на Шипченската епопея www.shipka.org