Резултат от проведения конкурс за изработка на макет

Във връзка с обявения конкурс,по повод Национално честване Шипченска епопея, за изработка на макет на тема „Паметник на признателността“, инициативният комитет отправи покана към трима професионалисти в областта на архитектурата, приложното изкуство, скулптурата – всички те и с отношение към Габрово и тържествата. Известният скулптор Адриан Новаков, директорът на Художествената галерия „Христо Цокев“ Евгени Недев и експертът от Областната администрация  Марияна Ризова,бяха натоварени с отговорната задача да оценят и определят най-добрия макет, задача която не бе никак лесна.
В рамките на определения от организаторите срок, бяха получени осем макета, които най-общо пресъздават съществуващи паметници на културата, свързани по един или друг начин с Шипченската епопея. Вероятно именно заради това, че конкурсът е поповод Националното й честване, бяха получени най-много макети на Паметника на свободата на връх Шипка, като единият от тях пресъздава по-скоро историческата обстановка и динамиката на самата битка. Комисията определи като най-интересен и със сложна техника,макета пресъздаващ Паметника на връх Шипкана седмокласниците  от община Садово. Освен, че е доста трудна за изпълнение тази техника, скулпторът Адриан Новаков отбеляза, че в представения макет се усеща и екологичната мисъл, заради технологията на изработката. Освен изпълнението, сложността и достоверността, в случая макетът е на съществуващ паметник, оценяващите наблягаха най-вече и на чувството за естетика на участниците.
С дребни забележки, но с адмирации към цялостния продукт, комисията реши да присъди две първи и едно трето място, както следва: 1 място за учениците от 7 клас на ОУ „Георги С. Раковски“ с. Болярци, общ. Садово и за Светла Андреева, 11 клас от Професионалната гимназия по строителство гр.Габрово, и 3 място за учениците от СОУ „Стефан Пешев“, изработили триизмерния макет на Шипка, пресъздаващ самите шипченски боеве. Всички участници ще получат грамота за участие в конкурса, а отличените на първите места ще получат и атрактивни награди, любезно предоставени от МТел, които за втора година са партньор на Национално честване Шипечнска епопея.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар