Открити са две съвместни изложби посветени на Шипченската епопея

От 9 август до 2 септември габровци и гостите на града ще могат да посетят две експозиции, посветени на 136-та годишнина от героичната Шипченска епопея. „Паметта за Освобождението в графики” е съвместно дело на Регионален исторически музей и Регионална библиотека „Априлов – Палаузов” – Габрово представена в Регионалния музей. По време на Руско-турската освободителна война (1877-1878 г.) габровци оказват всеобхватна военна, разузнавателна, икономическа и медицинска помощ – формират се не само дружини на Българското опълчение, но и доброволчески милиционни отряди и чети, устройват се болници, осигуряват се вода, храна, боеприпаси, разузнавачи, поправят се пътища.

С изложбата двете културни институции представят паметта за събития и хора чрез графични изображения, съхранени в литографии, графики, акварелни рисунки, пощенски картички, книги. В изложбата са включени и културни ценности от богатата музейна колекция – снимки, лични вещи и наградни отличия, дарени от потомците на габровските опълченци.

По същото време изложбата „Габрово и Освобождението” ще очаква всички посетители на МОЛ – Габрово, където е експонирана тя.

Чрез документи, снимкови и графични културни ценности и материали, съхранявани в музея са представени в десет табла началото на Руско-турската освободителна война (1877-1878 г.) и нейният развой в Габровския край.

Музеят притежава богата колекция от оригинални документални и веществени свидетелства, белязали габровското участие във войната. Включеният летопис представя Габрово като градът непосредствено свързан с действията на Предния отряд на ген. Гурко, със защитата на стратегически важния за развоя на войната Шипченски проход, със зимното преминаване на Балкана и превземането на укрепения Шейновски лагер.

 

 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар