Свободата, представена от „Арт-линия”

Малки и големи художници от школата „Арт линия“- гр.Казанлък на възраст от 11 до 17 години участваха в художествен пленер, посветен на тазгодишното Национално честване Шипченска епопея, което се провежда под патронажа на Президента на Република България г-н Росен Плевнелиев.

В продължение на една седмица дванадесет деца от школата рисуваха картини, отразяващи историята от падането на България под турско робство до нейното Освобождение. Освен рисуване на открито около Паметника на свободата и Руската могила, както и около местата на епичните боевете, участващите в пленера съпреживяха един открит урок по история, който възпитаниците на „Арт линия“ пресъздадоха в картини.

Това е пети поред пленер на художествената школа и НПМ „Шипка-Бузлуджа“. Интересното при него е, че освен изложбата на открито, която ще е ситуирана около самия Паметник на Свободата, картините ще бъдат използвани за сюжета на филм-анимация за деца, както и детска книжка. Идеята е на директора на НПМ „Шипка-Бзлуджа“, а реализацията ще е на бившите възпитаници на школата: Теодор Христов, Гюлен Окан и Иван Боянов – сега студенти по анимация и дизайн.

Изложбата с рисунки от пленера под наслов „Шипка – изгревът на свободата“ ще бъде открита на 23 август 2013 година на връх Шипка, непосредствено след Състезанието по изкачване на стълбите към Паметника на Свободата.

 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар