Държавата, местният бизнес и неправителствени организации застанаха зад организацията на Националното честване

Държавата, местният бизнес и неправителствени организации застанаха зад организацията на Националното честване Шипченска епопея, което се провежда под патронажа на Президента на Република България Росен Плевнелиев. Това стана ясно от проведената съвместна пресконференция на Областния управител, Обществен дарителски фонд – Габрово, Центъра за подкрепа и развитие – Габрово и представители бизнеса. Във връзка с организацията и финансирането на мероприятията от програмата на честванията, Министерски съвет е разрешил целева субсидия в размер на 20 000 лв, което ще позволи да даде на събитието една подобаваща представителност. От страна на дарителите и с помощта на Обществения дарителски фонд за обезпечаване на мероприятието са удвоени средства в размер, който възлиза на стойност 20 000 лв.

Схемата по удвояването на средствата разясни изпълнителния директор на Обществения дарителски фонд г-жа Нина Мускурова, която шеговито отбеляза познатата максима, че докато се заговори за нещо голямо по света , в Габрово вече се прави „ и така както се говори за Публично-частно партньорство – ние вече го реализираме с Областна администрация” – допълни Мускурова. Най-много дарение са направили хората за възстановяване на традицията за чествания на Шипченската епопея. На практика от дарители са събрани 10 000 лв, които чрез разработване на проект към Фондация работилница за граждански инициативи /ФРГИ/ – за подкрепа на иновативни проекти, удвои и на разположение има 20 000 лв. Сметката разкрита специално за тази кауза продължава да функционира и да набира средства. Проектът ще се реализира съвместно с Центъра за подкрепа и развитие – Габрово, чиито председател е г-жа Магдалена Василева. Тъй като изискванията на ФРГИ е неправителствена организация да реализира този проект, Василева мотивира така участието на Центъра: „Има събития и ценности,които не трябва и не са подвластни на политически настроения и борби. Това се ценности, които са преносими във времето – те ни запазват като нация, те ни запазват във времето като българи, и ние трябва да ги съхраним.”

„Редно е да отдадем дължимото на предишния областен управител Мариян Костадинов, който свърши една огромна работа, за да се случат тези национални чествания и да стане национална кауза” – сподели от своя страна г-жа Галина Банковска и допълни: „ Удовлетворена съм, че каузата продължава и че настоящият областен управител в лицето на г-н Николай Григоров продължава традицията. Фактът, че днес сме се събрали – местния бизнес, неправителствени организации и държавата заедно означава за мен само едно, че действително изпълняваме основната мисия на Обществения дарителски фонд в Габрово – да се възродят дарителските традиции в Габрово. Успяхме да съберем родолюбиви габровци, които отдават не само своите финансови средства, а своя труд, енергия, бих казала и своето сърце, за да се случи това честване и Габрово да изпъкне на националната карта като един град с традициите и с хора, които през годините, историята показва, са дали живота си, за да ни има нас днес и да градим бъдещето на своите деца.” Г-жа Банковска изрази своето голямо благодаря към дарителите Кольо Йоржев, Живко Живков, Румен Георгиев, Венци Маринов, Иван Недков, Камелия Попова, Стефан Деевски и Христофор Илиев.

 

 

Настоящата инициатива стана възможна благодарение на финансовата подкрепа на Фондация “Обществен дарителски фонд – Габрово” и Фондация „Работилница за граждански инициативи“ по Програма за развитие на обществените фондации в България с финансиране от Фондация „Америка за България“. Изразените становища в това съобщение са на автора и не отразяват непременно позицията на финансиращите организации                    

fab odf WCIF_Hor_Ful_BG_3C_CMYK

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар