От 21 до 26 август изложба „Габровски девически манастир „Св. Благовещение” и Шипченската епопея”

На 21 август от 11 часа в градинката до театъра ще бъде дадено началото на Националноното честване по случай 135-та годишнина от епичните боеве с историческа изложба „Габровски девически манастир „Св. Благовещение” и Шипченската епопея”. Изложбата ще бъде официално открита от председателя на Инициативния комитет по мероприятията и областен управител на област Габрово г-н Мариян Костадинов.

Целта на организаторите е да се покаже съхраненото документално богатство в институциите-хранилища, каквито са музеят, архивът и библиотеката, за подкрепата, която са указали габровци, манастирът и училищата в града, превърнали се в болници за ранените в Шипченските боеве.Да се приобщят гражданите на Габрово и по-скоро младите хора към тържествата.

В самата изложба ще бъдат експонирани документи и снимки /включително и снимки на книги от Регионалната библиотека и на културни ценности от РИМ/, свързани с Девическия манастир „Свето Благовещение” – Габрово и Шипченската епопея и с други сгради-болници по време на събитията. Такива са гимназията – превърната във военна болница за ранените защитници на прохода; Дечковата къща – превърната в бежанска болница за бежанците от селища извън Балкана; къщата на свещеник Христо Илиев и неговият син – учителят в гимназията, наречена „Опълченска” – за ранените опълченци и защитници на Габрово.

Централно място е отделено на единствената запазена лична вещ на архиепископ Йосиф Соколски – митра (корона), както на иконата „Света Богородица с младенеца”, рисувана от Захари Зограф.

Атмосфера в изложбата създават акварелни рисунки от албума на арх. Нено Ямантиев „Габрово през епохата на Възраждането” и портрет с маслени бои на Йосиф Соколски.

Основният акцент в експозицията е във втората част на изложбата – гравюрата „Вид города Габрово в Балканах” с автор Аугуст Даугел, публикувана в сп. „Всемирная иллюстрация”, № 453 от 2 септември 1877 г. и препечатана в   книгата на Феликс Каниц „Дунавска България и Балканът” (Лайпциг, 1882)

Чрез снимки и документи е проследена впечатляващата дейност на габровци за организиране на болници в помощ на ранените в боевете: в Девическия манастир, сградата на гимназията, в Дечковата къща и дома на свещеник Христо Илиев (т.нар. Опълченска болница)

Експозицията завършва с информация за руски военни дейци, провъзгласени за почетни граждани на Габрово. Специално място е отделено на наградни отличия на габровски опълченци (ордени и медали), както и на книги с оценка на събитията.

Изложбата е колективно дело на Държавен архив – Габрово, Регионален исторически музей, Регионална библиотека „Априлов – Палаузов” и Габровски Соколски манастир „Успение Богородично”.

Всички, които имат желание ще могат да разгледат експозицията от 21 до 26 август.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар