С историческа изложба беше даден официален старт на Честванията

С експозиция на открито „Девически манастир „Свето Благовещение”-Габрово по време на Руско-Турската война, 1877 г.” започнаха в Габрово Националните чествания „135 години Шипченска епопея”.

Областният управител Мариян Костадинов откри изложбата и подчерта изключителната роля на родовата ни памет, за да се съхраним като нация. В словото си Костадинов каза, че трябва да помним миналото си, за да го предаваме на поколенията и именно затова една от изложбите е възстановяване на паметта за разрушеният манастир.

Целта на организаторите е да се покаже съхраненото документално богатство в институциите-хранилища, каквито са музеят, архивът и библиотеката, за подкрепата, която са указали габровци, манастирът и училищата в града, превърнали се в болници за ранените в Шипченските боеве. Да се приобщят гражданите на Габрово и по-скоро младите хора към тържествата.

Изложбата е ситуирана на точното място, където е била оградата на манастира, затова и самата тя наподобява някогашния зид.

Експозицията е съставена от две части за създаването и развитието на манастира и приноса му за освобождението на Габрово и Шипченската епопея. Представени са снимки, документи, вещи, книги с произведения на изкуството: писма на Йосиф Соколски – основател на манастира, ферман, издаден от султан Махмуд ІІ през декември 1839 г.,  печат на манастира от 1834 г., снимки на манастирското братство – общо 24 табла с 40 снимки и 11 документа. Централно място е отделено на единствената запазена лична вещ на архиепископ Йосиф Соколски – митра (корона), както и на иконата „Света Богородица с младенеца”, рисувана от Захари Зограф

Атмосфера в изложбата създават акварелни рисунки от албума на арх. Нено Ямантиев „Габрово през епохата на Възраждането” и портрет с маслени бои на Йосиф Соколски.

Основният акцент в експозицията е във втората част на изложбата – гравюрата „Вид города Габрово в Балканах” с автор Аугуст Даугел, публикувана в сп. „Всемирная иллюстрация”, № 453 от 2 септември 1877 г. и препечатана в   книгата на Феликс Каниц „Дунавска България и Балканът” (Лайпциг, 1882)

Чрез снимки и документи е проследена впечатляващата дейност на габровци за организиране на болници в помощ на ранените в боевете: в Девическия манастир, сградата на гимназията, в Дечковата къща и дома на свещеник Христо Илиев (т.нар. Опълченска болница)

Експозицията завършва с информация за руски военни дейци, провъзгласени за почетни граждани на Габрово. Специално място е отделено на наградни отличия на габровски опълченци (ордени и медали), както и на книги с оценка на събитията.

Изложбата е колективно дело на Държавен архив – Габрово, Регионален исторически музей, Регионална библиотека „Априлов – Палаузов” и Габровски Соколски манастир „Успение Богородично”.

Официални гости на мероприятието бяха кметът на община Габрово Таня Христова, депутати от 41 Народно събрание – Галина Банковска и Катя Колева, общински съветници  и директори на регионални структери.

Всички, които имат желание ще могат да разгледат експозицията от 21 до 26 август.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар