НПМ „Шипка-Бузлуджа” организира две изложби и откриване на възстановени землянки на Главната позиция

Във връзка със 135 годишнината от Шипченските боеве НПМ „Шипка-Бузлуджа” организира две изложби и откриване на възстановени землянки на Главната позиция на връх Шипка.

Първата изложба под надслов „Руско-турската война в творчеството на български и руски художници” е съвместна с Художествена галерия, гр. Стара Загора и беше открита на 16.08.2012 в залите на Худ. галерия – Казанлък. Изложбата беше открита от г-н Христо Генев – директор на ХГ – Казанлък и г-н Данчо Данчев – директор на Националния парк-музей „Шипка-Бузлуджа”. На откриването присъстваха г-н Неделчо Търкаланов – зам. Областен управител на Област Габрово, г-н Нено Влайков – зам. председател на ОбС – гр. Казанлък, г-н Димо Димов от Художествена галерия – Стара Загора, представители на културни институти в града, граждани. Изложбата ще бъде експонирана от 16.08. до 31.08.2012г. Тя показва епизоди от Руско-турската война, портрети на командири на опълченските дружини, опълченци и т. н. чрез произведения на изобразителното изкуство, съхранявани във фондовете на НПМ ”Шипка-Бузлуджа” и ХГ, гр. Стара Загора. В изложбата участват платната на двама от най-известните казанлъшки художници – Надежда Кънчева и Иван Радев. Портретите на командири на опълченските дружини са рисувани от худ. Борис Ненов, а портретите на българските опълченци – от худ. Стефан Ковачев и са от фонда на музея. От фондовете на старозагорската галерия са картините на художниците Иван Попчев, Янаки Кавръков, Злати Златев, Димитър Чехларов и графиките на Михаил Косев.

Втората изложба ще бъде открита на 21.08.2012г. в Паметника на свободата на връх Шипка под надслов „Шипченска епопея”. Това е гостуваща изложба на Исторически музей ”Искра”, гр. Казанлък. В нея ще бъдат показани литографии, снимки и документи от фонда на историческия музей.

Същия ден, на 21.08.2012 г. на Главната позиция ще бъдат открити възстановените Команден пункт на ген. Столетов и зимна войнишка землянка. Боевете през третия ден от Шипченската епопея се водят основно на Главната позиция. Там е командният пункт на ген Столетов, от където той ръководи действията на руско-българския отряд в най-критичните часове от отбраната на Шипка. В землянки по самите позиции и в тила руските войници прекарват зимата в борба с турците и суровата балканска природа.

30-минутният филм „Епопеята на Шипка”, който ще бъде излъчен в мултимедийната зала на музея, до Паметника на свободата, е направен през 2010 г. и разказва за събитията, разиграли се на Шипка през август 1877 г. Сценарият е на колектив музейни специалисти от НПМ „Шипка-Бузлуджа”. Оператор – Тодор Ковачев.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар