22 август – 138 години след Шипченските боеве

Връх Шипка. 22 Август – 138 години след епичните боеве. Мъгла, дъжд и ниски температури посрещнаха стотици граждани дошли да се докоснат до историята. И макар че вместо с летни температури Върхът ги изненада с виелица имаше от всичко – вълнения, състезания, напрежение, устрем, радост, съпреживяване, благодарност.

Ентусиазирани любители на туристическите преходи извървяха пътя до връх Шипка по трите пътеки от Соколския манастир, местността Узана и град Шипка.

180 ученика от цялата страна на възраст от 5 до 12 клас се състезаваха в скоростно изкачване стълбите към Паметника на свободата, а 70 ориентировачи провеждаха вероятно най-трудното си състезание забулени в мъгла за „Купа Шипченска епопея“.

Въпреки атмосферните условия Шипка оживява в живи картини – полигон за обучения, действащ щаб, лазарет, полева кухня и разбира се възстановка на боевете пред погледа на всички. Малки и големи с интерес разглеждаха оръжия и униформи в изложбата „Докосни историята“, а кинозалата в административната сграда за първи път се оказа тясна да побере всички желаещи да гледат исторически филми.

В тържествата на Върха се включиха Димитър Главчев, заместник-председател на Народното събрание, генерал-лейтенант Константин Попов, първи заместник-началник на щаба на отбраната, Георги Кръстев, съветник на министър-председателя, Таня Христова, кмет на община Габрово, Владимир Воронкович, посланик на Беларус в България, народният представител Цветомир Михов, Николай Сираков, областен управител на област Габрово, областните управители на Стара Загора, Монтана, Силистра и Хасково, Андрей Новаков, евродепутат, Андрей Малакей, вицеконсул на генералното консулство на Руската федерация в Русе, заместник областни управители на Габрово, Русе и Разград. Да отслужи заупокойна молитва на Върха беше и Великотърновският митрополит Григорий заедно с габровски свещеници. Венците за героите на Шипка поднесоха ученици от спортния клуб по ориентиране „Узана“.

По – късно Ансамбълът на въоръжените сили подари патриотичен концерта на габровци и гостите на града. Националното честване Шипченска епопея се провежда под патронажа на Президента на Република България Росен Плевнелиев. Държавният глава участва във вечерната проверка, посветена на 138-та годишнина от епичните боеве.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар