Военно-полева кухня в подножието на Паметника на свободата

Наред с пресъздаването на военно-историческите събития при връх Шипка, членовете на НД“Традиция“ ще поставят акцент и върху характерни моменти от войнишкия бит и култура, върху начина на живот на едно войнишко отделение. За целта на 22 август ще се организира руска военно-полева кухня, чиято дейност да бъде показана на присъстващите. Мероприятието представлява още една жива картина, в която гражданите ще могат да разберат повече за порядките на българския опълченец и на руската армия.Ще бъдат показани и разказани всички етапи по приготвянето на руски борш в артелен казан до прозвучаването на сигнала „сбор за храна“. А защо точно руски борш? Защото имено с борш, щи (зеленчукова супа със зеле), каша и сухари е била изхранвана руската войска през 19 век.

„Идеята е хората да се докоснат до атмосферата и ежедневието на войника, до обстановката и начина му на хранене, раздаването на храната и молитвата преди ядене. Това е съпътстваща дейност към възстановката и музея на открито и ще бъде осъществена с доброволния труд на учениците представящи оръжейната експозиция. Те временно ще бъдат преквалифицирани в домакински взвод към полевата кухня. Приготвеният руски борш ще може да се дегустира от всеки желаещ.” – споделят организаторите от НД „Традиция”

С пресъздаването на целия ритуал на войнишко хранене, пред погледите на хиляди хора ,ще се изгради по-пълна, по-точна и по – реалистична представа за онези трудни дни на война и за живота на войника – сражаващ се за свободата на страната ни, смятат още от дружеството.

Мероприятието се осъществява по идея и с помощта на Национален парк-музей“Шипка-Бузлуджа“ и се реализира от НД „Традиция”.

Цялата програма на събитията на 22 август на връх Шипка и в Габрово може да прочетете тук

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар