Почетен караул при Паметника на свободата ще посреща гостите на 22 август

Всяка година хиляди българи от различни поколения се стичат при Паметника на свободата, за да се преклонят пред подвига и саможертвата на героите, загинали за свободата на страната ни.
В началото на историческата възстановка в подножието на връх Шипка, за втора поредна година ще бъде организиран и проведен Почетен караул от членове на РК“Традиция“гр.Преслав, които ще покажат реконструирани униформи на 35 пехотен Брянски полк от руската императорска армия, участвал в Руско-турската война и проявил се героично в отбраната на Шипченския проход, заедно с Българското опълчение и на 36 пехотен Орловски полк.
Представяните униформи се състоят от едноредов мундир с права яка, колан, две паласки, пушки „Крънка“ и „Бердана-2“, щик с лопус и раница направена от кравешка кожа.Униформите са изработени по образци предоставени от Регионален исторически музей-гр.Плевен.
Почетният караул се изпълнява с чест, достойнство и силно лично присъствие от членовете на РК“Традиция“гр.Преслав, които ще демонстрират различни строеви хватки, команди за бой , за стрелба, за посрещане на командир, уверяват организаторите.
„Целта на Почетния караул е да се усили връзката със загиналите герои, да се покаже на днешното поколение, че тяхната саможертва не е била напразно и че те прекланят глава и отдават почит на хилядите знайни и незнайни войни , останали завинаги на бойното поле.” – споделят от НД „Традиция”
Цялата програма на събитията на 22 август на връх Шипка и в Габрово може да прочетете тук

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар