На високия връх Шипка – висок старт за випускниците от НВУ „Васил Левски“

В навечерието на националното честване, посветено на Шипченската епопея през август, високият Връх днес беше завладян от 79 курсанта и 44 кадета, които получиха там своите дипломи. Традицията беше възстановена от НВУ „Васил Левски“ след дълго прекъсване. Гости на тържественото събитие бяха заместник – министъра на отбраната Орхан Исмаилов, областният управител на област Габрово Николай Сираков, началникът на военната академия „Г.С. Раковски“ бригаден генерал Тодор Дочев, началници на военни окръжия. От името на управлението на целия академичен състав на НВУ „Васил Левски“ ректорът бригаден генерал Богданов поздрави випускниците за успешното дипломиране.

„На това място шепа храбреци, сплотени от мисълта да видят България свободна, браниха на живот и смърт най-високия връх в българската история – Шипка. Воювайки в традициите на българската слава те показаха безпрекословна преданост към българския национален идеал.“ – посочи в обръщението си бригадния генерал и допълни: „Малобройни и зле въоръжени опълченците на Шипка ни показаха, че във война не се побеждава само с оръжие, а с несломим дух и воля за победа. И днес са живи признателността ни към тези, които се сражаваха, които загинаха за нашата свобода, както и към тези, които създадоха третата българска държава независимо от превратностите на времето. Всички ние днес сме тук, за да почетем делото им и да им покажем, че сме достойни да се наречем техни наследници. Днес с тържествения акт на връчване на Вашите дипломи ние показваме на предците си, че българската армия има ново попълнение – знаещи, можещи и високо мотивирани млади хора. Това са випускниците на НВУ „Васил Левски“ – те са прецизно подбрани, добре обучени, обичат майка България и са възпитани в духа на най-здравите патриотични традиции.“

Преди да се отправят към Паметника на Свободата на връх Шипка, випускниците поднесоха венци пред Братската могила на загиналите руски воини и пред Паметника на падналите през войните в Дряново. В Габрово цветя и венци на признателност бяха поднесени пред Паметника на загиналите във войните от 1912-1913 и 1915-1918 година и паметника на Васил Априлов, където беше отличен най-добрия курсант от випуска. Курсант – старшина Добрин Дианов Добринов от Габрово получи графичен знак „155 години Габрово – град“  от кмета на Габрово Таня Христова и вимпел „Шипченска епопея“ от областния управител Николай Сираков.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар