Почистване, проучване, изучаване са малка част от реализираните дейности по „Осинови паметник“

Всички училища на територията на Габровска област осиновиха паметници, свързани с Руско-турската освободителна война в рамките на инициативата „Осинови паметник”, която е част от Национално честване Шипченска епопея. Девет от тях се обгрижват всяка година от няколко габровски фирми.

Още в началото на учебната година бяха набелязани различни дейности, които да се реализират от учениците на съответното училище. За всички “осиновяването” задължително започва с почистване на паметниците и районите около тях. Екипите, които са ангажирани с инициативата почистваха, поднасяха цветя, рецитираха безсмъртните завети на дядо Вазов, разговаряха за Руско-турската освободителна война и безпримерния героизъм на опълченците. През месеците май и юни, 2015г. в час на класа са проведени „15 минутки“, посветени на Руско-турската война от 1877-1878 год. в габровския край.

И през тази година учениците са организирали различни дебати, изготвяли са тематични презентации и материали, които са разпространявали сред своите съученици. Събитията от войната са отразени в рисунки, направени от ученици. Изработени са постери, табла и витрини, посветени на годишнината от Шипченските боеве.

Всички дейности са проведени в рамката на учебната година, след което на ротационен принцип училищата ще осиновят друг паметник и ще бъде подготвен план-график за осъществяване на целогодишни мероприятия.

Информации за „осиновените” паметници и реализираните от училищата дейности ще бъдат публикувани в раздел „Инициативи” на интернет сайта на Шипченската епопея www.shipka.org

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар