Историята на ген.- майор Никола Петров – Балканецът в изложба

Държавен архив – Габрово кани всички на 18 август 2014 г. от 17.00 часа в градинката до МОЛ – Габрово, за да открием заедно изложба, посветена на ген.- майор Никола Петров – Балканецът, част от програмата на Национално честване Шипченска епопея.Тя ще запознае всички, които се интересуват от миналото с един почти забравен военен деец с интересна съдба. Представени ще бъдат документи от фонда на генерала, съхраняван в Държавен архив – Габрово. „В такъв обхват те се представят за първи път пред публика и несъмнено ще ни върнат към една отдавна отминала епоха – края на ХIХ и началото на ХХ в.” – споделя отговорникът за изложбата Иван Постомпиров.

Изложбата представя по-важните документи свързани с живота и делото на генерал Никола Петров: Атестатът от обучението с получените оценки и разряд – един от първите издадени от Софийското военно училище, телеграми от князете Александър Батенберг и Фердинанд Сакскобургготски, дипломи за получени чуждестранни ордени, партитури на музикални произведения посветени на Никола Петров, визитки на висши руски военни и политици, покани за приеми, годежи и др.

Към снимките и документите са приложени кратки пояснителни текстове, които запознават посетителите със съдържанието на изложбата.

Документите от личния фонд на генерала са предадени на Държавен архив – Габрово през 1976 г.наследниците – дъщеря и синове на племенницата му Марийка и дъщерята на брат му Стоян.

„Животът на ген. Н. Петров е пример на човек, обрекъл се на освобождението на българския народ и изграждането на новата българска армия и държава” – коментират организаторите на изложбата – Държавен архив – Габрово

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар