Габрово и върхът Шипка отново домакини на национални чествания посветени на Шипченските боеве

Габрово и върхът Шипка отново стават домакини на национални чествания посветени на Шипченските боеве. Шипченска епопея ще бъде отбелязана от хиляди родолюбиви българи от област Габрово и цялата страна.

Организаторите от инициативния комитет на мероприятията, председател на който е областният управител на Габрово Мариян Костадинов, са подготвили богата и разнообразна програма през всичките дни на честванията. Ако до миналата година Шипченската епопея се отбелязваше единствено от общините Габрово и Казанлък, целта на областния управител е те да станат национални. От тази година нататък патрон на събитията е Президентът на Република България.

В рамките на 135-та годишнина са предвидени три исторически изложби – в Габрово, в Национален парк музей Шипка и в Казанлък, които ще припомнят различни моменти от Руско-Турската освободителна война. Два национални конкурса, повече от двадесет исторически паметника – обгрижени от ученици и родолюбиви граждани са само част от инициативите включени в дните до 26 август.

Особен акцент е издигането на националното знаме на страната, които ще се вее на 22-метров пилон и ще посреща всички гости на честването, а тържествената част ще бъде съпътствана от пламъка на вечния огън.

Кулминацията на честванията е на 24 август в Габрово, където ще се проведе тържествена проверка-заря, а на 25-ти организаторите канят всички желаещи да се включат в туристическия поход „Соколски манастир – връх Шипка” и да съпреживеят емоцията от боевете, чрез възстановката на национално дружество „Традиция”.

Инициативният комитет изказва своята благодарност към всички българи, които подкрепят и ще се включат в тазгодишните чествания на Шипченската епопея.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар