Всички училища в региона осиновиха паметник, свързан с Руско-турската освободителна война

Шестнадесет паметника, свързани с Руско-турската освободителна война бяха осиновени през изминалата седмица от всички училища на територията на Габровска област. Набелязани са различни дейности, които ще бъдат реализирани от учениците на съответното училище. “Осиновяването” задължително ще започне с почистване на паметниците и районите около тях. Екипите, които са ангажирани с инициативата ще изучават историческите причини за издигането им или за поставянето на паметните плочи, а подготвените материали ще бъдат публикувани на интернет страниците на съответните училища. Планирани са дейности, свързани с провеждане на различни презентации и дебати, подготовка на материали, които да бъдат разпространени сред учениците. Организирани ще бъдат литературни и художствени конкурси. Изработени ще бъдат постери, табла и витрини, посветени на годишнината от Шипченските боеве. На 15 юни ще бъде излъчено и радио-предаване по училищния радиоцентър на гимназията по строителство.

Всички дейности ще бъдат проведени до 30 юни, след което на ротационен принцип училищата ще осиновят друг паметник и ще бъде подготвен план-график за осъществяване на целогодишни мероприятия.

Списък на „осиновените” паметници и училищата, които ще ги обгрижват, както и информацията и снимките от случващите се дейности, могат да бъдат проследявани в раздел „Паметници” на интернет сайта на Шипченската епопея www.shipka.gb.government.bg

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар