Стартира инициативата „Осинови паметник“

Инициативата „ОСИНОВИ ПАМЕТНИК” е част от историческите инициативи, съпътстващи националното честване на Шипченската епопея, под патронажа на президента Росен Плевнелиев. Тя е насочена към познаване и опазване на историческите старини, не само като паметници на материалната култура, но и като предаване на знание от поколение на поколение, което е свързано с националното ни достойнство, духовност и традиционни български ценности. Целта на инициативата е всеки паметник на територията на областта да бъде „осиновен” от дадено училище. Ученици ще се грижат той винаги да бъде в добър вид, ще изследват историята, свързана със събитието или личносттите, които овековечава. Така всички материали и снимки, които подготвят ще бъдат представени на интернет сайта на шипченската епопея www.shipka.gb.government.bg.

Начало на инициативата ще бъде поставено на 21 май, 2012, когато при посещението на руския учен професор Павел Тулаев – изследовател на делото на Юрий Венелин, Априловска гимназия ще приеме грижата за паметника на възрожденеца.

От 17.00 часа в актовата зала на НАГ професор Тулаев ще представи книгата на Венелин „Началото на Русия и славянството”, издание на институт „Руска цивилизация”, 2011, чийто съставител и автор на предговора е самият той. Връзката и взаимното влияние на филологическите и историческите възгледи на Априлов и Венелин ще бъдат обект на лекцията на професора пред класовете с профил „История” като едно от събитията от Априловите дни на културата в НАГ.

 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар