Различният поглед на обектива или как пазим историята.

Замисляли ли сте се как пазим историята?
А дали си даваме сметка, че последните 100-тина години сме облагодетелствани в този процес?
А кога всъщност дадено събитие можем да кажем, че се е случило?

Тук отговорът е един и главен „виновник“ е именно фотографа.
Всички ахваме виждайки снимка на красив залез, на някоя батална сцена изпълнени от някоя от родолюбивите формации, на Националната Гвардейска Част, на Представителен ансамбъл на въоръжените сили, на връх Свети Никола обсипан с националния трибагреник по време на чествания.
Тази или по-скоро края на предходната година мина 14-тата среща на фотографите от Севера и Юга. Първият ден на юли отбелязахме 8-мата подред среща, с сега в последните августовски дни ще бъде 13-та подред среща на същите тези фотографи.
Мястото, което успява толкова години да ни събере е именно връх Свети Никола и Паметника на свободата. Група ентусиасти, всеки със свое виждане за случващото се пред него и най-вече с пръст на спусъка, готов да запечата мига за поколенията.
Но зад красивите кадри има и доста забавни и не толкова забавни истории.
Отразявайки детските състезания снимащия тича заедно с децата. Ротарианци и туристи катерейки се в походите, фотографите са и там. Дъжд, слънце, отново сме на линия. Колегата Христо Петров успя да строши обектив. На колегата, който за съжаление вече не е между нас, Пенчо Илиев от Дряново, дъжд успя да напълни камерата му с вода. Пламен Кожухаров освен, че си „наводни“ един обектив, все пак успя да направи най-добрият кадър на фойерверки на фона на Паметника на свободата. Георги Георгиев от Горна Оряховица е оператора дегизиран като борче и снимащ възстановките от най-горещата точка. Усмихвайки се щях да забравя Милчо Милев, който геройски снима с ръчно фокусни обективи или с камера и лента. Там знаете, че нямате място за грешки, броят на кадрите е ограничен.
Минаха няколко изложби „Емоции през обектива“, в които показвахме много малка част от уловените мигове. Последните 10-тина години няма изложба свързана или не с Националните чествания на августовската епопея, но показваща Вазовата Шипка, но нашите снимки са там. Вече има поет ангажимент, догодина да съдействаме и съвместно с Националният Парк музей Шипка-Бузлуджа да направим една доста сериозна изложба.
Тази година отново ще сме част от „Национално честване Шипченска епопея“ и отново зад кадър, но с идеята да видите неща, които може би ще пропуснете даже и да сте част от честванията.
Нека колегите и приятелите да не се сърдят, че не съм споменал всички.
На останалите само мога да кажа: Ние ще сме на върха и тази година включвайки се в детските състезания, ставайки част от походите организирани от Ротари клуб Габрово или някъде в средата на бойното поле пресъздаващо епичните боеве възстановени от НД Традиция.