Национално състезание по скоростно изкачване стълбите към Паметника на свободата

Надпреварата е национално състезание за ученици от 5 до 12 клас, което Областна администрация – Габрово и Регионалното управление на образованието в Габрово организират всяка година в навечерието на кулминацията на тържествата, посветени на Шипченската епопея.

Над 60 деца премериха сили в тазгодишното издание на Националното състезание по скоростно изкачване на стълбите към Паметника на свободата.
След състезанието бяха излъчени победителите:


Момичетата 5 – 8 клас призовите места заеха:

Александър Василев

Александра Петрова

Ралица Чаушева

Нора Георгиева


Девойки 9- 12 клас, в челната тройка се класираха:

Кристина Петкова

Аделина Ангелова

Надежда Балчева


При момчетата 5-8 клас на почетната стълбичка се качиха:

Християн Христов

Трифон Карапанчев

Мартин Илиев


При юношите 9-12 клас победителите са :

Никола Ганчев

Стефан Тотев

Състезанието традиционно се подкрепя от СИЕЛА НОРМА АД, която подарява на победителите различни луксозни издания, в подкрепа на четенето и грамотността.
Национално честване Шипченска епопея се провежда под патронажа на Президента на Република България и се организира от Областен управител на област Габрово със съдействието на Национален парк-музей „Шипка-Бузлуджа“, Община Габрово, Регионално управление на образованието – Габрово, Ротари клуб – Габрово, Регионален исторически музей – Габрово, Регионална библиотека „Априлов – Палаузов“ – Габрово, Държавен архив – Габрово.
Цялата програма на тържествата може да прочетете на официалния сайт www.shipka.org или да следите страницата във фейсбук https://www.facebook.com/ShipchenskaEpopeya/