Три лъча отново тръгват в ранните часове на 24 август

Маршрутите в Стара планина са безброй. В който и да е от тях, всеки може да намери свой любим маршрут. Днес ще споделим за няколко такива маршрута и как успяхме да ги съчетаем в един ден.
Туристическите походи са много специални за дните на Националното честване Шипченска епопея. Категорично вече можем да наречем традиция, изкачването до върха по туристическите пътеки от Соколския манастир, гр.Шипка и местността Узана. И тази година традицията ще бъде спазена. Отново три лъча тръгват ранните часове на 24 август, а ограничения за участниците няма.
За хора свикнали да “бродят свободни” в планината, маршрутите биха се сторили леки. За такива, които прекарват времето си седнали и обездвижени, които не са свикнали на ходене, денивелация, не познават планината и не са екипирани, биха нарекли маршрутите тежки и изморителни. Във всички случаи всеки един досег с природата е зареждащ и носещ само положителни емоции и вярваме, че всеки докоснал се веднъж до нея, би се върнал отново и отново.
Организатори на това изживяване за любителите на туризма са членовете на Ротари Клуб Габрово. От клуба отправят покана към всеки, който иска да се включи по един от тези маршрути. Продължителността на походите е около 3 часа в зависимост от темпото и подготовката на участниците. За походът от Узана не се изисква специална физическа подготовка, както и е важно да се отбележи, че това е маршрута, който спокойно може да бъде препоръчан и за семейства с деца. В този, както и в другите два маршрута са се включвали деца от различни възрасти, а тази година може би ще е първата от възобновяването на честванията, в която няма да се включат децата от планинското дружество „Млад планинар“ – Петрич.
Но на планина като на планина. Всеки от лъчовете има водач, към когото туристите могат да се обръщат при възникнали въпроси и ситуации, както и медицинско лице. Маршрутите са със средна трудност, преминават през поляни, гори и стръмнини и разкриват чудни гледки пред погледа на туристите.
Финала на изкачването е морената с изказаната почит към участниците в августовските боеве поставена от ротарианците от Габрово. Следва обща снимка и веднага след това, участниците в походите заедно изкачват стълбите към Паметника на свободата.
Ако вече сме привлекли интереса, можете да получите повече информация от сайта https://shipka.org .
За желаещите да се включат към похода от местността Узана до връх Свети Никола, не закъснявайте за автобуса, който тръгва от пл.Възраждане в 7:00 часа на 24-ти. А ако ще отидете до Узана с кола или сте вече там, то отправната точка е хижа Еделвайс.
Ако пък ще присъствате на панихидата и след това ще се включите в походът от Соколски манастир, то вашият автобус тръгва от центъра на Габрово в 7:15 часа.
Панихидата е с начален час 7:45, а похода от там за върха ще тръгне в 8:15 от поляната пред манастира.

Тази година походите преминават под мотото „Да се присъединим отново“.