Национално честване „Шипченска епопея“ ще бъде открито на 21 август с празнични инициативи за деца и възрастни в Габрово

Под мотото „Да се срещнем на Шипка“  ще преминат събитията, включени в проявите за Национално честване „Шипченска епопея“ през настоящата година. През цялата седмица 21-26 август в Габрово ще има различни прояви, посветени на 141 години от героичната епопея. Организатор на тържествата е инициативен комитет, който се председателства от областния управител на област Габрово г-жа Невена Петкова. Тя споделя, че акцентът тази година ще е върхът Шипка. Вероятно всеки ще си помисли, че всяка година това е фокус на събитията. „Да и това е така, но през настоящата година ние ще погледнем към истинският връх, онзи който е в близост до зимната войнишка землянка и Командния пункт на генерал Столетов. Точно там ще е откритият урок по история, който проф. Петко Петков ще изнесе на 24 август.“ – обясни Невена Петкова. Още един нов елемент в програмата предвиждат организаторите и това е мястото на възстановката, която ще реализират НД „Традиция“. Централната височина ще стане център на събитията на 25 август, където ще се пресъздадат историческите действия. „Огромно предизвикателство е да преместим това мероприятие, първо защото всички са свикнали то да бъде на Орлово гнездо и второ защото организационно е по-сложно.“ – споделя още областният управител. Но всички организатори смятат, че усилията ще си заслужават, защото там  максимално се запазва автентичността на събитията от третия ден на Епопеята(11/23), когато съдбата на Шипка е висяла на косъм. От Националния парк – музей „Шипка – Бузлуджа“ всеки път напомнят, че трябва да се знае, че Шипка не е просто мястото на Паметника на свободата. Всяко едно кътче от парка е пропито с история, затова през настоящата година ще се отправи поглед именно към връх Шипка и преломния момент от защитата на прохода.

В хронологичен ред събитията започват с празнични инициативи за деца и възрастни в градинката с мечето, както повечето габровци наричат  парка до РБ „Априлов – Палаузов“.  Там Областна администрация – Габрово, заедно с община Габрово, РБ „Априлов – Палаузов“, създателите на „Роден пъзел“, художничките Ема Вертерова и Елиза Ковачева са предвидили множество занимания, които ще завършат с лятно кино на открито и прожекция на исторически филм, със съдействието на Дома на хумора и сатирата, които предоставят  техниката си. Следващите дни предлагат изложба „Незабравимите български опълченци“ на Тошо Пейков, представяне на албум с литографии „Пожар на Балканите“, както и представяне на още една книга, в която е събрана цялата известна на разузнаването информация за етническия състав на всички населени места, статистическите и икономически показатели на всички селища, както и законодателната база и практика от периода 1839-1877 г.

Разбира се и тази година ще се проведат превърналите се вече в традиция състезания за ученици, за скоростно изкачване стълбите към Паметника на свободата и паралелно с това ще тече и състезание по ориентиране. Към момента записалите се състезатели са около 200 от цялата страна. Състезанието се организира с изключителната подкрепа на РУО-Габрово.

Кулминационния ден 25 август започва с едно от емблематичните мероприятия, което от самото начало на Националните чествания беше припознато и организирано от Ротари клуб – Габрово, а именно туристическите походи. Те стартират рано сутринта с панихида за загиналите воини, която ще бъде на Соколски манастир.  Както всяка година по трите лъча – от Соколски манастир, м.Узана и гр. Шипка към връх Шипка се очакват стотици граждани, които да се изкачат до паметния връх. Вечерта ще завърши с тържествена заря-проверка и спектакъл на Национален фолклорен ансамбъл „Българе“.

Национално честване “Шипченска епопея” се организира в партньорството с Община Габрово, Национален парк – музей “Шипка – Бузлуджа”, РУО – Габрово и Ротари клуб – Габрово, Обществен дарителски фонд – Габрово и с подкрепата на: „Валентин Петров 2004“ ООД, Вердана ЕООД, „Идеал Стандарт“, Импулс АД, МАК АД, М-Пресс ООД, ОББ АД, Паралел ЕАД, „СТС Инвест Холдинг“ АД, „Хамбергер България“ ЕООД.

Традиционно, медийни партньори са: в-к „100 Вести“, радио Бумеранг-FM, Дарик, Габрово нюз, Култура On Air, Photoplace club.

Организираният транспорт до Върха на 25 август ще тръгва от пл. Възраждане в Габрово в 9:30 ч, а от вр. Шипка за Габрово в 15:30 ч. Цената на двупосочния билет е 5 лв. 

Цялата програма за тържествата може да прочетете тук

 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар