На 22 август Шипка оживява в „живи картини”

Как е действал щабът на командването на българското опълчение, в което се вземат решения за организиране на бойните действия? Как са се подготвяли опълченците по изпълнение на строеви хватки с оръжие, ръкопашен бой, стрелкова подготовка и как са оказвали медицинска помощ във военно-полеви лазарет – всичко това ще може да видите през целия ден на 22 август, ако се качите на Шипка.

Живите картини, които НС „Единение” ще ви накара да съпреживеете заедно с тях ще се състоят на големия паркинг при морената със знамената на Върха. Там ще може да разгледате отблизо щаба, полигона и лазарета, да си направите снимки за спомен, които след време да показвате на своите деца.

Отново там представителите на патриотични дружества ще подредят изложба, която експонира оръжия и аксесоари, използвани през национално-освободителни борби. Ще може да видите още саби, шашки, ками, тесаци, както и огнестрелно оръжие, което е било на въоръжение в руската и турската армия и българското опълчение. Отново на върха Шипка ще се развеят и копия на бойни знамена.

Всичко това е част от програмата на Национално честване Шипченска епопея, което се провежда под патронажа на Президента на Република България г-н Росен Плевнелиев.

 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар