Отчет на извършените дейности от инициативата „Осинови паметник“

1. Братска могила на 16 офицери и 465 сержанти и войници от 14-та пехотна дивизия, загинали при защитата на Шипченските позиции от 9 август до 28 декември 1877 г. – от северната страна на църквата „Св. Богородица” – Национална Априловска гимназия – Габрово:    

– почистен е паметника;

– изучени са историческите причини за издигането му;

– на 21 юни 2012г. с полагане на цветя пред паметника е открита Краеведческа конференция на тема „135 г. от Освобождението на България и Шипченската епопеия”, в която участвати ученици от Национална Априловска гимназия.

2. Надгробна плоча на майор Александър Молоствов от 35-ти пехотен Брянски полк, ранен при отбраната на Шипка и починал на 13 август 1877 г.– от северната страна на църквата „Св. Богородица” – ОУ „Ран Босилек” – Габрово:

– почистен е районът около паметника и са поставени цветя – 04 юни 2012г;

– изучени са историческите причини за поставянето на надгробната плоча.

Всички дейности на ОУ „Ран Босилек“ ще бъдат документирани в снимки, писмени материали и постери и публикувани в сайта на училището и в летописната книга.

3. Надгробна плоча на поручик Зенкович от 1-ва батарея на 9-та артилерийска бригада, убитна 11 август 1877 г. при отбраната на Шипка – от северната страна на църквата „Св. Богородица” – ОУ „Неофит Рилски” – Габрово:

– почистен е районът около паметника и са поставени цветя – 20 юни 2012г.;

– учениците са се запознали с историческите събития, станали причина за издигането му.

4. Паметник на капитан Андреев и прапорчик (подпоручик) Кобылянски от 56-ти Житомирски полк – от южната страна на църквата „Св. Богородица” – ОУ „Цанко Дюстабанов” – Габрово:    

– почистен е районът около паметника – 01 юни 2012г;

– изучени са историческите причини за поставянето на надгробната плоча.

– изготвени са научни съобщения, свързани с паметника – 07 юни 2012г.

5. Надгробна плоча на подпоручик Всеволод Кобрилянски (21 годишен), починал от раните си, получени при боя на Шипка от 16 август 1877 г. – от южната страна на църквата „Св. Богородица” – ОУ „Иван Вазов” – Габрово:

– почистен е паметникът – 07 юни 2012г.

– изучени са историческите причини за поставянето на надгробната плоча, проучена е личността на подпоручик Всеволод Кобрилянски в Регионален исторически музей габрово с помощта на г-жа Даниела Цонева – уредник в музея;

– провеждане на училищен литературен конкурс и конкурс за рисунка, свързани с Шипченската епопея, изготвяне на постери, табла, витрини, посветени на годишнината от боевете са планирани за месец септември 2012г.

6. Надгробна плоча на капитан Виктор Алексеевич Кливитов от 36-ти пехотен Орловски полк (роден 1836 г.), починал от раните си, получени при завземането на Шипченските позиции на 8 юли 1877 г. – от южната страна на църквата „Св. Богородица” – ОУ „Св. Св. Кирил и Методий” – Габрово:

– извършено е почистване на паметника – 13 юни 2012г.

7. Надгробна плоча на корнет (най-ниският офицерски чин в кавалерията, съответстващ на лейтенант в пехотата) Александър Викторович Гарнер от Хусарския полк, убит на 28 декември 1877 г. – от южната страна на църквата „Св. Богородица” – ОУ „Христо Ботев” – Габрово:

– почистен е паметникът – 15 юни 2012г.;

– извършено изучаване на живота и делото на Александър Викторович Гарнер.

8. Надгробна плоча на подполковник Логин Павлович Бенецки, командир на 5-та батарея от 9-та артилерийска бригада (кавалер на ордените „Станислав” и „Св. Ана”, II степен), убит на 11 август 1877 г. – от южната страна на църквата „Св. Богородица” – СОУ „Отец Пайсий” – Габрово:

– почистен е паметникът 12 юни 2012г ; – проучени са обстоятелствата свързани с гибелта на подполковник Логин Павлович Бенецки и командваните от него войници, както и на сраженията при връх „Шипка” и подвига на пета батарея на девета артилерийска бригада т. н „кръгла батарея”; Извършено и проучване на личнжостта на подполковник Логин Павлович Бенецки;

– подготвени са и разпространени материали за часа на класа от ученици на петите класове сред останалите възпитаници на училището, относно направените проучвания за подполковник Логин Павлович Бенецки и командваните от него войници.

Училището има готовност и желание да „осинови” и паметник под № 19 – Братска могила на 482 сержанти и войници от 36 – ти пехотен Орловски полк, 375 сержанти и войници от 35 – ти пехотен Брянски полк, 35 сержанти и войници от 9 – та артилерийска бригада, загинали при отбраната на Шипка от 9 август до 28 декември 1877 година – вр.Шипка, като ще разчитаме на съдействие от страна на областната управа и РИО – Габрово.

9. Паметник на прапорчиците Краховецки от 55-ти пехотен Подолски полк и Николаев от 56-ти пехотен Житомирски полк – в градинката до театъра – ПМГ „Акад. Иван Гюзелев” – Габрово:

– поддържане на района около паметника – срок постоянен;

– проведена е историческа презентация на личности и военни подразделения от 55-ти Подолски полк и 56-ти Житомирски полк и други, взели участие в Шипченската епопея от ученици от 6 клас на гимназията на 11 юни 2012г.

10. Паметник на капитан Чижевски и капитан Михау от 56-ти пехотен Житомирски полк – от южната страна при Боровския мост – СОУ „Райчо Каролев” – Габрово:

– извършено е почистване и облагородяване на района около паметника 28 юни 2012г.;

– изучени са историческите причини за издигането му;

– планирано е провеждане на училищен конкурс за есе и рисунка на тема:„Очарованието на историческото ни минало през моя поглед” до 30 октомври 2012г. както и провеждане на дискусия в Ученическия съвет на тема „Поддръжка на паметника и идеи за популяризиране на историята по създаването му” 30 октомври 2012г

11. Паметник на капитан Бакеев   от 56-ти пехотен Житомирски полк – от южната страна при Боровския мост (преместен от старите гробища) – ПТГ „Д-р Никола Василиади”:

– на 28 юни 2012г. е почистен района на паметника и ще бъде направено информационно табло в училище.

12. Паметник на подпоручик Папанинов от 55-ти Подолски полк – от южната страна при Боровския мост (преместен от старите гробища) – ПГТ „Пенчо Семов” – Габрово;

– извършено е почистване на паметника и поставяне на цветя на 5 и 19 юни 2012г.:

– предоставена е информация и са изучени историческите причини за издигането на паметника в часа на класа на 15 юни 2012г.

13. Паметник на подпоручик Томкович от 54-ти пехотен Мински полк, загинал в боевете на Шипка – от южната страна при Боровския мост (преместен от старите гробища) – Професионална гимназия по строителство – Габрово:

– на 31 май 2012 г. е почистен паметникът. Той  ще бъде почистван периодично.

– учениците от ПГ по строителство – Габрово са проучили историята на паметника и са осъществили радио- предаване, излъчено на 15 юни 2012 г. по училищния радиоцентър.

14. Паметник   на бойци от 35-ти Брянски полк – Севлиево, в двора на църквата „Св. Троица” – СОУ „Васил Левски” – Севлиево:

– почистен е района около паметника до 15 юни 2012г.;

– изучена е историята и причините за издигането на паметника, изработване на есета, рисунки и снимки от ученици, изучаване на биографиите за освободителите на Севлиево в срок до 13 юни 2012г.;

– проведена е изложба на рисунки и снимки във фоайето на Актова зала на СОУ „Васил Левски” на 15 юни 2012г.

15. Паметник на подпоручик Митрофан Марков от 3-ти пехотен полк на 9-та пехотна дивизия на Староингерманландси полк – Севлиево, в двора на църквата „Св. Троица” – ПГМЕТ „Ген. Иван Бъчваров” – Севлиево:

– извършено е почистване на района около паметника;

– изучена е историята и причините за издигането на паметника;

– изготвена е презентация за живота и делото на пдпоручик Митрофан Марков.

16. Братска могила на руски воини, загинали в августовските боеве 1877г. при отбраната на Шипка – гр. Дряново – СОУ „Максим Райкович” – Дряново.

– почистен е районът на паметника;

– възстановяване надписа на мраморната плоча- изписване с бронз – 30 юни 2012 г.

– популяризиране историята на изграждане на Руския паметник сред учениците и обществеността – в Часа на класа, чрез местните медии;

– изучаване участието на дряновци в Руско-турската освободителна война 1877/1878г.- 28 юни 2012 г.

– провеждане на ученически литературен конкурс за: стихотворение, разказ, есе и художествен конкурс за : рисунка, колаж, постер до 30 юни 2012 г. Предстои обявяване на резултатите от конкурса и награждаване на учениците.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар