Представиха окончателната програма за Националните чествания Шипченска епопея

„Подготовката по Националното честване Шипченска епопея е в пълен ход, а програмата е окончателна.” – това заяви областният управител по време на днешната пресконференция. „Срещаме пълно разбиране от страна на Президента, Правителството, институции и организации, с които комуникираме в това число и спомоществователите. Всички се включват с изключително желание, което още повече ни задължава да продължаваме и да утвърждаваме Националното честване.”- допълни Николай Григоров.

Тазгодишните мероприятия включват две изложби на Регионален исторически музей – Габрово, съвместно с Регионалната библиотека „Априлов – Палаузов”, детски художествен пленер на връх Шипка, който вече се проведе и предстой да бъде открита изложба с творбите; изложение на НД Традиция, но този път не само в Габрово, а и в Казанлък. Тази година по-мащабно ще бъде и състезанието по изкачване на стълбите към Паметника на Свободата. Заявка за участие са подали 200 деца от областите Габрово, Стара Загора, Ловеч, Плевен и Велико Търново. Всички те след приключване на надпреварата ще имат възможност да участват в открит урок по история с проф. Андрей Пантев.

Традиционно вече преди кулминацията на честванията, на площада в Габрово ще се състои тържествена заря-проверка. В съботния ден на 24 август ще бъде отслужена панихида в памет на загиналите в соколския манастир, след което стартират и туристическите походи. Обхватът тази година предвижда да се разширят и да се увеличи с още един лъч – така желаещите ще могат да изберат по кой маршрет да преминат от Соколския манастир до върха, от м.Узана или от храм – паметник „Рождаство Христово” до връх Шипка. Кулминацията на честванията разбира се и тези година ще бъде възстанвката на епичните боеве пресъздадена от членовете на НД „Традиция“.

Националнотото честване Шипченска епопея се провежда под патронажа на Президента на Република България г-н Росен Плевнелиев.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар