В навечерието на кулминацията на Националните чествания

В навечерието на кулминацията на Националното честване по случай 135-та годишнина от Шипченската епопея Габрово очаква да посрещне своите гости.

В празничния 24 август организаторите са предвидили Родова среща на всички наследници на опълченци от габровски регион, в която ще се включи и евродепутатът Андрей Ковачев. Д-р Ковачев има силна връзка с Габрово и славното му революционно минало. Неговият прадядо Пенчо Сватов е последният останал жив опълченец, родом от Габрово, който в знак на признателност за проявената храброст при боевете на Шипка получава сребърна чаша от руския император, която ще бъде показана тази година.

19 ч. на същия ден Националната гвардейска част ще представи за първи път спектакъла си „Искри” пред габровци и техните гости от страната и чужбина, а веднага след тях Ансамбълът на Въоръжените сили ще огласи площадът в Габрово със своите песни и танци.

От 21.00 часа започва и заря-проверката, която ще бъде ръководена от Началник-щаба на Националната гвардейска част подп. Йорданов.

Официални гости на мероприятията са Вицепрезидента на Република България Маргарита Попова, Министърът на отбраната Аню Ангелов, Началникът на Националната гвардейска част полк Боян Ставрев, заместник-министри, Народни представители, евродепутати, областни управители от цялата страна, кметове на общини.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар