Реплика на Самарското знаме ще бъде изложена от 20 до 26 август в ХГ „Христо Цокев“

Реплика на Самарското знаме ще бъде изложена в историческата изложба, посветена на 134-та годишнина от Шипченските боеве. Заедно с него от Военно историческия музей предоставят и знамето на Четвърта опълченска дружина, известно като Горнооряховско знаме. Българските светини ще бъдат изложени от 20 до 26 август в ХГ „Христо Цокев“.

Оцеляло, след Освобождението Самарското знаме е прибрано в знаменосната сбирка на царския дворец. На 20 юли 1880 г. е наградено с орден „За храброст” – I степен. По време на тържествата през 1902 г. послучай 25-тата годишнина от свободата, живите тогава опълченци преминават в тържествен марш със своето знаме-светиня. Двадесет години по-късно – на 25 август 1922 г. габровци триумфално го посрещат, като коленичат пред него. Започнало от София през Стара Загора, Казанлък, Шипка и вр. Св. Никола шествието на старите ветерани пристига и в Габрово. То е „посрещнато, прието и изпратено по един небивало импозантен и мил начин”. По време на тържествата за 45-годишнина от Шипченските боеве и полагане основния камък на Паметника на свободата знамето е изложено в казанлъшкото читалище „Искра”. През нощта от коприната се отронват частици, които са подарени на присъстващите – сред тях и габровци.

Регионален исторически музей – Габрово съхранява като скъпа реликва частички малиновочервен цвят от Самарското знаме. Притежание на Иван Лазаров Донков, години те са пазени от наследниците му и дарени на Историческия музей. Музеят притежава частици от тази реликва, които са дарени през 1965 г. и от Велислава Палаузова – Чохаджиева. Тя е член на Комитета по въздигане на паметника на вр. Шипка и по време на полагането на основния му камък през м. август 1922 г. също получава за спомен частички от малоновочервения цвят на знамето, които предоставя с посвещение в дар като потомка на Николай Степанович Палаузов.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар