Областният управител представи официалната програма на Шипченската епопея

Областният управител на Габрово представи днес пред журналисти програмата на Националните чествания по повод 134-та годишнина от Шипченската епопея. Пред всички тях Костадинов сподели мотивите си, които са го подтикнали да работи през изминалата година в подкрепа на целта – отбелязването на боевете да бъде национално  занапред.

„Всички институции, с които съм водил разговори през това време, регламентиращи едно такова събитие са изумени, както и аз също, че то не е намерило подобаващо честване от страна на държавата в годините до момента“ – коментира областния управител и допълни „Мисля че държавата в този момент се връща към своята история и всички действия, които предприех и всичко което се случва, не са плод само на моите усилия, а са били разбрани от всички държавни институции, с които съм комуникирал по тази тема и са изключително подкрепени.“

На срещата днес  областният управител представи и официалната програма на тържествата, които ще започнат на от 17.45 часа на 20 август и ще завършат в 14.00 часа на 21 август 2011 г.  

Началото ще бъде дадено с историческа изложба „134 години Шипченска епопея“, която ще бъде открита лично от проф. Божидар Димитров и ще е изложена в ХГ „Христо Цокев” от 20 август до 1 септември. Изложбата е дело на Регионален исторически музей, Регионална библиотека „Априлов-Палаузов“ и Държавен архив.

Програмата ще продължи с празничен концерт- спектакъл на Гвардейски представителен духов оркестър – нещо което до този момент не е представяно пред Габровци. А след него ще има тържествена проверка – заря. На официалните чествания през този ден ще присъства председателят на Народното събрание г-жа Цецка Цачева.

На 21 август програмата продължава с отслужването на панихида в Соколския манастир  в памет на загиналите, водена от Великотърновския митрополит Григорий. Предвиден е и поход под егидата на Областния управител от Соколския манастир до връх Шипка, в който се очаква да се включи и премиерът Борисов. В заключителната част на честванията, на връх Шипка ще  има тържествено отбелязване на 134-та годишнина от Шипченската епопея , което ще завърши с традиционната възстановка на шипченските боеве, но в по-големи мащаби и сериозна организация.

 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар