Състезание по изкачване стълбите към Паметника на свободата

Параолимпийският вицешампион Християн Стоянов идва на Шипка за състезанието по изкачване стълбите към Паметника на свободата. Надпреварата е национално състезание за ученици от 5 до 12 клас, което Областна администрация – Габрово и Регионалното управление на образованието в Габрово организират всяка година в навечерието на кулминацията на тържествата, посветени на Шипченската епопея. Шампионът има завоювани поне два медала в своите ученически години от това различно състезание, в което е важна силата на духа и желанието да стъпиш на Върха на свободата. Християн Стоянов ще прекъсне своя тренировъчен процес в Банско, за да дойде специално за състезанието, за радост на конкуренцията без да се състезава, и ще е в ролята на вдъхновител, който освен това ще направи и една специална изненада. Каква ще е тя ще стане ясно в петъчния ден след финала на състезанието, което започва в 10:30 ч и приключва със стъпването на 890-то стъпало под зоркия поглед на вечния пазител – бронзовия лъв на Паметника.
Над 100 са състезателите, които тази година са се записали за надпреварата и по един нестандартен начин ще научат повече за историята, героизма и българската свобода. Това е и основната мисия на състезанието, в което учениците влагат не малко усилия, в устрема към победата, но по важно от всичко според организаторите е всяко българско дете да изкачи най – високия връх в българската история и да усети заряда на Шипка. Това е истинската победа – на духа.
Ако и вие искате да окуражите състезателите или имате вече своя фаворит, когото да подкрепяте – елате на Върха на 18 август, заедно да дадем старт на състезанието в 10:30 часа в подножието на Паметника на свободата, а след това да посрещнем всички на финала!
Състезанието традиционно се подкрепя от СИЕЛА НОРМА АД, която подарява на победителите различни луксозни издания, в подкрепа на четенето и грамотността. Лидерът в производството на мляко и млечни продукти ЕЛВИ ООД ще помогне на участниците да възстановят след изморителното изкачване със свои продукти.
Национално честване Шипченска епопея се провежда под патронажа на Президента на Република България и се организира от Областен управител на област Габрово със съдействието на Национален парк-музей „Шипка-Бузлуджа“, Община Габрово, Регионално управление на образованието – Габрово, Ротари клуб – Габрово, Регионален исторически музей – Габрово, Регионална библиотека „Априлов – Палаузов“ – Габрово, ХГ „Христо Цокев“, Държавен архив – Габрово.
Цялата програма на тържествата може да прочетете на официалния сайт www.shipka.org или да следите страницата във фейсбук https://www.facebook.com/ShipchenskaEpopeya/