Фотодокументална изложба „Свобода без граници“

Фотодокументална изложба „Свобода без граници“ ще бъде открита на 19 август по време на официалното отбелязване на 146 години от Шипченската епопея. Експозицията е дело на Националния парк-музей „Шипка-Бузлуджа“ и ще бъде подредена източно от Паметника на свободата.

Какво се крие зад името на изложбата и може ли свободата да има граници? А какво е полетът на свободата и колко високо може да се извиси тя? Има ли връзка между Шипка – свещената земя на българите и необятното пространство на Космоса?  Отговорът на тези въпроси е скрит в изложбата, в която си партнират различни институции. Шипка – национална светиня, символ на българската свобода, на неустрашимия български дух, мъжество и героизъм е увековечена и по един своеобразен начин в Космоса. Шепа пръст от тази свещена земя „полита“, носена от първия български космонавт. Няколко години по-късно проектът, изпратил втория български космонавт в звездното пространство, отново е наречен с името на заветния връх. От 1978 г. подвигът на българските опълченци и руските воини  остава завинаги отбелязан и на космическите карти  –  с името на Астероид  2530, наречен Шипка.

Целта на изложбата е да разкрие нови моменти, свързани с историята на Шипка, съхранявани в музейните фондове – този път  свързани с посещенията на космонавтите – предимно български и съветски – на Шипка и Бузлуджа. Включени са посещенията на Юрий Гагарин, Герман Титов, Валентина Терешкова, Валерий Биковски Алексей Леонов, Павел Беляев, Адриян Николаев, Владимир Шаталов, Алексей Губарев, Георгий Гречко, Арналдо Мендес, Георги Иванов, Николай Рукавишников, Виктор Савиних Александър Александров и др. Отделено е място на откриването на астероида Шипка и на научно-техническата програма „Шипка“.

„Факсимилета от тогавашната преса и запечатаните образи отразяват възторга на посрещачите и преклонението на гостите пред подвига на руските воини и българските опълченци. Поради ограниченото място са представени само част от материалите, с които музеят разполага, но амбицията е впоследствие всички материали да намерят място в една голяма изложба, предназначена за експониране в зала.“ – разказва Мая Миланова от НПМ „Шипка-Бузлуджа“, която допълва, че представените снимки и документи са от периода 1961 – 1988 г.

Националният парк-музей „Шипка-Бузлуджа“ благодари за съдействието на Дирекция „Държавен военно-исторически архив“ – Велико Търново, Държавен архив – Габрово, Държавен архив – Стара Загора, БТА, Общинска библиотека „Искра“ – Казанлък.

Изложбата „Свобода без граници“ е част от програмата на Национално честване Шипченска епопея и 146 години от героичните събития.

Цялата програма за тържествата, които са под патронажа на Президента на Република България научете от www.shipka.org или Facebook