Отбелязваме 145-годишнината от Шипченската епопея. На историческия връх днес кулминацията на тържествата преминаха в присъствието на Вицепрезидента на Република България Илияна Йотова, а почетния строй на Националната гвардейска част прие служебният министър на отбраната Димитър Стоянов. Церемонията започна със заупокойна служба, отслужена от Великотърновския митрополит Григорий. Официални гости бяха областните управители на Стара Загора, Велико Търново, Перник, Търговище, Сливен, Ямбол, председателят на Общински съвет – Габрово, ректорът на ТУ – Габрово, заместник-областни управители, заместник – кметове на общините Габрово и Казанлък.

Тържественият ден започна с панихида в Соколския манастир, откъдето тръгна единият от туристическите походи с най-малкия тригодишен участник. Денят беше изпълнен с различни инициативи с оновен фокус върху българската армия. Разгърнати на големия паркинг в подножието на Паметника на свободата военни от различни формирования представяха професията войник със статичен и атрактивен динамичен показ. Междувременно в района на Паметника на свободата “Випуските на свободата” си дадоха юбилейна среща, която завърши със снимка за историята. В нея се включиха офицери от запаса, представителни формирования от Националната гвардейска част, Втора Тунджанска бригада, 61-ва Стрямска бригада Младежки гвардейски отряди от Велико Търново, Горна Оряховица, Павликени – истинска среща на поколенията. В рамките на тържествата беше открита фотодокументалната изложба „Випуските на свободата – Шипченски, Орловски, Бузлуджански, Шейновски, Опълченски…“ открита от директора на НПМ “Шипка-Бузлуджа” д-р Чавдар Ангелов. Изложбата съдържа богат снимков материал и факсимилета на множество документи , организирана със съдействието на „Държавен военноисторически архив“ – Велико Търново. Две възстановки бяха пресъздадени за всички на Върха – за първи път гостите на тържествата имаха възможността да чуят Речта на царя при откриване на Паметника на свободата и да наблюдават “Отбраната на Орлово гнездо-ден първи”.

Тържествата за 145-годишнината от Шипченската епопея продължават и през следващата седмица в Габрово.

На 22 август от 17:30 ч ще бъде представен сборника “Храм-паметник “Рождество Христово” край Шипка”. През следващия ден, 23 август, ще бъдат открити две изложби – от 17:00 ч. „145 ГОДИНИ ШИПЧЕНСКА ЕПОПЕЯ – 145 ПАТРИОТИЧНИ ЦИТАТА“ на Интеракт клуб в пространството около РБ „Априлов – Палаузов“ и от 17:30 ч – „ВЪЗКРЕСЕНИЕ НА СВОБОДАТА“ В ХГ ,,Христо Цокев“ – Габрово. На 24 август габровци и гостите на града ще могат да се включат в едно интересно събитие с много и различни активности, което е насочено към деца и родители и се организира от РА “Елмазови”. То ще се състои в градинката с мечето от 16 до 19 ч.

С изложбата “Цветна и красива Шипка” ще бъдат закрити тържествата в рамките на Национално честване Шипченска епопея 2022. Тя се организира от Школа за приложни изкуства Ива Пенчева и е с творби на деца от проведения творчески пленер на Шипка и в Габрово.

Областният управител и председател на инициативния комитет за организация на тържествата Кристина Сидорова благодари на всички, които са съпричастни към каузата “Шипченска епопея”, споделиха емоцията от тържествата на Шипка, сведоха глави на признателност и празнуваха свободата.

“Да пазим и предаваме завета на предците ни за свободна и независима България! Нека търсим и намираме онова, което ни обединяват като народ, и вземайки поуки от миналото – да градим нашето бъдеще – Заедно!

Благодаря на целия екип на Областна администрация – Габрово, които направиха всичко по силите си, 145-тата годишнина от Шипченската епопея да се превърне в истински празник!

Да живее България!” – каза областният управител на област Габрово