Проф. Пламен Павлов става част от Национално честване „Шипченска епопея“ с открит урок по история

Професор Пламен Павлов с открит урок по история на връх Свети Никола. Известният историк ще говори за „Руско-турската война и българите – извоюваната свобода“ пред всички, които на 21 август в 11:00 часа са изкачили Върха и са пред Паметника на свободата. По традиция всяка година се провежда подобна инициатива в рамките на Национално честване „Шипченска епопея“ с различни гост лектори – историци, общественици. И ако до сега урокът се предаваше в деня, който беше определен само за мероприятия с деца, то сега всеки, които иска ще може да слуша разказа от мястото на събитията от 1877 година.

Ще бъде интересно, любопитно за някои, поучително, героично, обективно – обещава професорът, който само преди няколко месеца е награден с орден „Св. Св. Кирил и Методий“ първа степен „за неговите големи заслуги в областта на образованието и популяризирането на българската история“.

Проф. Пламен Павлов е автор или съавтор на повече от 400 статии, студии, книги, учебници, енциклопедии, публицистика, поезия. Завършва история във Великотърновския университет „Св.Св. Кирил и Методий“, където по-късно става преподавател, професор и доктор по история. Преподавал е и в други университети, бил е научен секретар на трудове, сценарист и консултант на документални филми. Бил е автор и водещ на предаването за история и култура „Час по България“. Част е от инициирания от проф. Николай Овчаров проект „Мисия България“, заедно с когото изнасят лекции за българското културно-историческо наследство пред учени, студенти, дипломати, приятели на България и представители на българските общности в над десет държави от Европа и Азия.

В периода 1998 – 2002 г. е Пламен Павлов е председател на Държавната агенция за българите в чужбина. В периода 2014 – 2018 г. е член на Българска академия на науките и изкуствата. Председател на Кръг „Будител“ (от 2010 г.). През 2016 година става председател на новосъздадения Център за медиевистични изследвания във Великотърновския университет. През 2018 г. е избран за председател на Фондация „Васил Левски“.