Виртуална изложба „Паметта за Шипка”

В навечерието на 142 – годишнината от Шипченската епопея и 85 години от освещаването на Паметника на Свободата, Държавен архив – Габрово представят снимки и документи от съхраняваните фондове, сред които и непоказвани до сега. Началникът на отдела Цветомира Койчева споделя, че е избран един по-модерен начин за представяне, а именно електронния вариант. Макар че се губи личният контакт с посетителите, така експозицията ще е по-достъпна за всички, а не само за габровци – смята още съставителят на изложбата.
Виртуалната изложба е качена на сайта на Национално честване Шипченска епопея, където всеки ще може да я „посети“ по всяко време и отвсякъде. Виртуалната изложба „Паметта за Шипка” може да се раздели условно на две групи. Първата включва документи и снимки на: главнокомандващи, картички с батални сцени и в частност от Епопеята на Шипка, на участници в шипченските боеве – опълченци, руски войници и офицери, дейността на Временното управление в Габрово и на монахините на Девическия габровски манастир за осигуряване на тила.
Втората група обхваща документи и снимки, разкриващи признателността на поколенията към героите на Шипка, както и за строежа на Паметника на Свободата. Едни от най-интересните документи, показвани в изложба за пръв път са Грамота от Н.В. Цар Борис III за награждаване на опълченеца Никола Минчев от 1929 г., както и Диплом за провъзгласяването му за Почетен гражданин на Габрово. Той е един от 522-та живи опълченци и поборници, провъзгласени за Почетни граждани на Габрово с Протокол № 2 от 7 февр. 1923 г. на Габровско градско общинско управление. В изложбата е показана и част от Протокола.
Интерес представляват и документите, свързани със строежа на Паметника на Свободата, чиято 85-та годишнина отбелязваме: Договор между Комитета за въздигане паметник за възраждането и освобождението на българския народ и арх. Атанас Донков и скулптора Александър Андреев, 1926 г., както и снимки от строежа и освещаването му на 26 авг. 1934 г.
Виртуалната изложба е част от програмата за тържествата, посветени на Шипченската епопея през м. август. Официално те ще бъдат открити на 21 август в Габрово с юбилейна изложба за строителите на Паметника на Свободата. Отново в Габрово е и кулминацията на честването вечерта на 24 август. Цялата програма може да прочетете на официалния сайт http://www.shipka.org
Национално честване Шипченска епопея се провежда под патронажа на Президента на Република България и се организира от Областна администрация – Габрово със съдействието на Национален парк-музей „Шипка-Бузлуджа“, Община Габрово, Регионално управление на образованието – Габрово, Ротари клуб – Габрово, Регионален исторически музей – Габрово, Регионална библиотека „Априлов – Палаузов“ – Габрово, Държавен архив – Габрово, ХГ „Христо Цокев“.

Информация за организиран транспорт на 24 август 2019 г.

7:00 часа Габрово (пл. Възраждане) – м. Узана – 3,00 лв
7:30 часа Габрово (пл. Възраждане) – Соколски манастир – 2,00 лв
9:30 часа Габрово (пл. Възраждане) – връх Шипка – 3,00 лв еднопосочен 5,00 лв двупосочен билет

След края на мероприятията започва извозване от връх Шипка за Габрово (пл. Възраждане) – Последен автобус 15:30 часа