Почитаме годишнината от Шипченската епопея и празнуваме заедно 85 години Паметник на Свободата

Има върхове, които обединяват и карат сърцата на хиляди да бият като едно! Шипка и Свети Никола – това са върховете за нас, в нашата история и самосъзнание и те отново ще посрещнат всички, решили да усетят духа на свободата!
На 24 август хора от страната и чужбина ще си дадат среща по време на традиционните тържествата, посветени на Шипченската епопея. Ще почетем годишнината от епичните боеве и ще отпразнуваме и 85-та година от откриването на Паметник на Свободата!

Тържествата ще започнат още на 21 август в Габрово с представяне на изложба „Строителите на Паметника на свободата“ в ХГ „Христо Цокев“. Регионален исторически музей ще представят тема, свързана с ръчното хладно и огнестрелно оръжие, използвано по време на Руско-Турската война 1877-78 г. в мащабна изложба със заглавие „Оръжието на Освобождението“. Нейното официално откриване за посетители ще е на 22 август от 17:30 часа. Още една изложба е подготвена този път от Държавен архив – Габрово и тя ще е виртуална, наречена „Паметта за Шипченската епопея, съхранена в документи и снимки“. Разбира се, няма да пренебрегнем традицията денят преди кулминацията да е отреден само за деца. Това е нашият стремеж младите хора да припознаят не само историческите паметници, но и събитията, свързани с тях, за да имат избор и да знаят какво да правят утре със свободата, която им е завещана от миналото. Всички участници в състезанието по изкачване на стълбите към Паметника на свободата и техните поддръжници ги очаква една вдъхновяваща среща с основателя на сайта УЧА.СЕ Дарин Маджаров, която нарекохме „Бъди на Върха!“.  Отново в петъчния 23 август в 17:30 часа Регионалната библиотека „Априлов – Палаузов“ ще бъде домакин на представянето на книгата на генерал Георги Вазов „Участието на българите в Освободителната война“.

В съботния 24 август, ще може да извървите пътя до паметника на Свободата като изберете походите, инициирани от Ротари, които ще ви отведат направо на Върха, а там в подножието при каменните барелефи вече ще ви очаква в целия си блясък Национална гвардейска част. Очакваме с нетърпение и възстановката на боевете от Национално Дружество „Традиция“, която всъщност има и нов сценарист. Ще има хвърчила за малки и големи, защото къде другаде може най-добре да лети символът на свободата? И филми, и разходка ще има, и автентични военни палатки.

За финал в Габрово организаторите от Областна администрация – Габрово са предвидили парад на военните духови оркестри от страна. Неповторим спектакъл за габровци и гостите на града, който ще е прелюдия към най-официалната част от Национално честване Шипченска епопея – тържествената заря – проверка.

Очакваме Ви!

Национално честване Шипченска епопея се провежда под патронажа на Президента на Република България и  се организира от Областна администрация – Габрово със съдействието на Национален парк-музей „Шипка-Бузлуджа“, Община Габрово, Ротари клуб – Габрово, Регионално управление на образованието – Габрово, Регионален исторически музей – Габрово, Регионална библиотека „Априлов – Палаузов“ – Габрово, ХГ „Христо Цокев“, Държавен архив – Габрово.