Започнаха тържествата за Шипченската епопея с празник за свободата

Откриването на тържествата, посветени на 141 години от Шипченската епопея се превърна в истински празник за свободата. Областният управител, инициатор на тази инициатива, приветства всички, дошли да се включат в мероприятието под мотото „С поглед към Шипка“. „Днес празнуваме свободата – онази, която ни дава правото да реализираме себе си по най-добрия начин, онази, която ни дава възможност да градим бъдещето за нашите деца“ – сподели Невена Петкова и отправи благодарност към всички, допринесли за организацията. Да се включат в събитието бяха и кметът на община Габрово Таня Христова, областните управители на Стара Загора и Ловеч – Гергана Микова и Георги Терзийски, началника на РУО – Габрово и РБ „Априлов – Палаузов“, директорът на НПМ „Шипка – Бузлуджа“.

В продължение на няколко часа в градинката с мечето имаше песни, игри, забавления за малки и големи, изпълнения на патриотични стихотворения, пушки, саби, униформи, пъзели, макети, награди, а усмивките не слизаха от лицата на децата. Настроението личеше от всяка детска картина, от всеки изрисуван макет на Паметника на свободата  – обагрени в различни цветове, балони хвърчаха в небето, а за финал посетителите в парка похапнаха и сладка торта. Пейките не достигнаха за всички, дошли да гледат анимационния филм „Епопеята за Шипка“, а краят на вечерта завърши с прожекция на „Героите на Шипка“. В следващите няколко дена пространството до Караваната ще бъде украсено от прекрасните фотографии, подредени в изложба наречена „Среща на Шипка“ дело на фотографи от Севера и Юга.

Тържествата, посветени на Шипченската епопея, продължават днес с официално откриване на изложбата на д-р Тошо Пейков „Незабравимите български опълченци“. Тя ще бъде представена от автора в 17:30 часа в ХГ „Христо Цокев“ и ще остане в Габрово до 5 септември.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар