21 август, 20:30 ч. -откритото кино с „Героите на Шипка“

На 21 август в 20:30 ч. започва откритото кино с историческия филм „Героите на Шипка“.  Той ще се прожектира на екран в края на парка с мечето откъм сградата на регионална библиотека „Априлов – Палаузов“.  Мястото е прохладно, билети няма, пейки са осигурени, но ако искате може да си носите и ваша постелка за пикник. Минути преди това за всички малки посетители ще бъде излъчен детският филм „Епопеята на Шипка“. Той е с рисунки от художествен пленер за деца, проведен на връх Шипка.  Филмът е предоставен от Националния парк – музей „Шипка – Бузлуджа“ и за първи път ще се прожектира извън кинозалата на музея.

„Героите на Шипка“ е създаден в далечната 1954 г. и в него участват руски и български актьори. Сред тях се открояват имената на легендите в родното ни сценично изкуство Николай Масалитинов, Апостол Карамитев и Константин Кисимов в ролята на Сюлейман паша.

Действието обхваща военните действия след като Руските войски преминават Дунав. Пресъздадени са епично боевете при Стара Загора, Плевен и най-вече на връх Шипка, където българските опълченци се сражават рамо до рамо с руските войни.

Режисьорът на филма Сергей Василев печели награда за режисура „Златна палма“ в Кан. За въздействието на сцените допринася и музиката, композирана от Николай Крюков и Филип Кутев.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар