Отбелязахме 140 години от Шипченската епопея

За седма поредна година в периода  21 – 26 август Инициативен комитет при Областен управител – Габрово организира Национално честване Шипченска епопея, което се провежда под патронажа на Президента на Република България. Над 15 организации се включиха през настоящата година и отговаряха за редица мероприятия включени в програмата.

Събитията, посветени на 140 години от епичните боеве при Шипка започнаха още на 9 август с откриване на фотодокументалната изложба „Шипченската епопея през погледа на участника в Българското опълчение Стефан Кисов“ в Казанлък.

На 21 август с мащабна изложба „140 години народна признателност“ беше открито официално Националното честване от областния управител на Габрово Невена Петкова, която е и председател на ИК Шипченска епопея.  Изложбата е съвместно дело на Областна администрация – Габрово и Държавен архив – Габрово и представя уникални архивни кадри от миналото до днес като основната идея е тя да бъде своеобразен мост между поколенията. Имено това е и мотото на тържествата през настоящата година –  „Свободата през погледа на детските очи“.

25 август е денят, който организаторите на Национално честване Шипченска епопея, определиха за мероприятия с деца. Проведоха се традиционните състезания по изкачване стълбите към Паметника на Свободата и по ориентиране.

Възрастова група 5-8 клас /момичета, момчета/

1 място Стела Чалъкова, ПМГ „Акад. Иван Гюзелев“ – 5мин 54 сек

1 място Венцислав Кисьов – СУ „Хр. Смирненски“, с. Кочан – 4 мин 41 сек

2 място Бистра Ангелова – 2 ОУ „Н. Рилски“-6 мин 30 сек

2 място Томислав Василев – 11 СУ „Райчо Каролев“ – 5 мин 09 сек

3 място Ани Байракова – СУ „Хр. Смирненски“, с. Кочан – 6 мин 43 сек

3 място Калоян Вълчев – 11 СУ „Райчо Каролев“ – 5 мин 28 сек

Възрастова група 9-12 клас /юноши, девойки/

1 място Маргарита Радева – ПМГ „Акад. Иван Гюзелев“ – 4 мин 54 сек

1 място Стефан Йосифов – ПТГ „Д-р Никола Василиади“ – 4 мин 55 сек

2 място Ния Вичева – ПМГ „Акад. Иван Гюзелев“ – 5 мин 25 сек

2 място Диян Дянков – ПГТ Пенчо Семов – 5 мин 21 сек

3 място Альона Земскова – Русия, 6 мин 02 сек

3 място Христо Христов – 12 СУ „Отец Паисий“ – 5 мин 30 сек

Състезание по ориентиране Категория А

1 място Владимир Колев

2 място Виктор Тенев

3 място Теодора Христова

Състезание по ориентиране Категория В

1 място Камен Терзиев

2 място Симона Виденова

3 място Емил Асенов

Състезание по ориентиране Категория C

1 място Борис Карабойков

2 място Бистра Ангелова

3 място Андреа Попова

Състезание по ориентиране Категория D

1 място София Генева

2 място Станимира Стойчева

3 място Таня Стойчева

Детският ден продължи и в Габрово, където беше открита художествена изложба с рисунки на ученици на художничката Ема Вертерова и деца от ДГ „Радост“ и „Явор“, по време на която беше представен и специално изработен за годишнината клип блиц с дечица на възраст от 4 до 8 години, които отговарят на въпроси „Какво е свободата?“, „Какво е Шипка?“ и други свързани със събитията. Клипът може да бъде видян на сайта на Национално честване Шипченска епопея. Детската изложбата се организира от Ротари клуб – Габрово, по чиято инициатива веднага след това беше представена книгата „Българското опълчение в освободителната Руско-турска война 1877 – 1878“ на Стефан Кисов.

На 26 август отбелязахме и кулминацията на 140 годишнината от Шипченската епопея. В началото на деня 4 туристически лъча събраха стотици ентусиасти, които пеша, с колело дори и на коне изминаха пътя до връх Шипка. В единия от тях от гр. Шипка тръгна и Председателят на Народното събрание Димитър Главчев. Президентът Румен Радев също се включи в похода от Соколски манастир до Върха, където прие почетния строй на Националната гвардейска част, а заупокойна служба в памет на загиналите отслужи Великотърновският митрополит Григорий. Хиляди се изкачиха и тази година и наблюдаваха най-мащабната възстановка на НД „Традиция“, което пресъздава епичните боеве от 1877 г.

Сред официалните гости на събитията освен Президентът на Република България бяха председателят на Народното събрание, кметовете на общините Габрово и Казанлък, народни представители и евродепутат, посланикът на Русия, посланикът на Беларус, вицеконсул и почетен консул на Русия, областни и заместник областни управители от страната, общественици. По време на церемонията до Паметника на Свободата Президентът отправи призив да се ръководим от примера на българските опълченци, макар да знаем, че днес, времената са други. Той благодари на участниците в походите за извървените километри. „Благодаря на всички вас затова, че сте тук, защото с вашето присъствие, с всяка своя крачка до този чутовен връх, укрепва онази така необходима днес връзка на нашия народ с нашата История.“ – каза още Румен Радев.

Вечерта на площад „Възраждане“ в Габрово в чест на 140-годишнината от Шипченската епопея държавният глава и върховен главнокомандващ Въоръжените сили прие почетния строй на Националната гвардейска част. По време на тържествената заря-проверка кметът на Община Габрово Таня Христова каза в словото си, че днес в центъра на България ни събира дата, дълг и тържество, но „тържество не в смисъла на празник, а в смисъла на възвисяване – на духа, на честта и свободната воля“. „Днес, ние говорим и си спомняме геройски загиналите, вадим от паметта си познания за историческите събития от преди 140 години, впускаме се в анализ на сегашната ситуация, спорим, споделяме убежденията си… Но, ако спрем само до тук, ще успеем ли да окрилим надеждите си, да вдъхнем кураж, да се вдъхновим?“ – каза още Христова и допълни, че „днешният ни дълг е да помним, че свободата е дар, който трябва да се пази и отстоява с вяра, решителност, мъдрост и отговорност. Тя не идва отвън, не се дарява като дреха, къща или пита хляб, не е в материалните придобивки, а в мислите и поведението на хората, освободени от оковите на ограниченията и страховете.“

Президентът от своя страна припомни в словото си, че преди 140 години, в августовските жеги малоброен отряд от български опълченци и руски воини преграждат пътя на османската армия към Северна България и близо хиляда местни доброволци носят вода на върха и евакуират ранените в лазарета. Въпреки това мнозина съвременници смятат битката за предрешена, битка, която е ключът към българската свобода. „Подвигът на опълченците е моралното основание за свободата ни. Но свободата, суверенитетът, достойнството, единението, са задължение на всяко поколение. Ако не го осъзнаваме, ако пилеем този исторически капитал от достойнство, то винаги го правим в свой ущърб“ – заяви Президентът Румен Радев.

Тържествени илюминации поставиха краят на Националното честване, което отбеляза 140 години от Шипченската епопея.

 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар