Състезания, деца и представяне на книга в петъчния ден от програмата за Шипченската епопея

25 август е денят, който организаторите на Национално честване Шипченска епопея, определиха за мероприятия с деца. В 10:30 часа на Шипка стартират две традиционни състезания – едното по изкачване на стълбите към Паметника на Свободата, а второто по ориентиране. Очаква се над 200 деца от цялата страна да се включат в надпреварата и да подобрят времената на предишните първенци. Веднага след това всички на Върха ще участват в открит урок по история с Огнян Минчев, който е дипломант на проф. Петко Петков. Междувременно с това ще тече и международна научна полева конференция, организирана от Сдружение „Военноисторическа комисия“.

От 14:00 часа отново в района на Паметника на Свободата започва играта „Да открием съкровище“, която ще бъде свързана със 140-годишнината от Шипченската епопея. Основната цел е децата да бъдат запознати по интересен и атрактивен начин с исторически места и паметни моменти от българската история.

Детският ден продължава и в Габрово, където от 17:00 часа в зала „Възраждане“ ще бъде открита художествена изложба с рисунки на ученици на художничката Ема Вертерова и деца от ДГ „Радост“ и „Явор“. Изложбата се организира от Ротари клуб – Габрово, по чиято инициатива веднага след това от 17:30 часа ще бъде представена книгата „Българското опълчение в освободителната Руско-турска война 1877 – 1878“ на Стефан Кисов.

„Книгата разкрива истината за ролята на българското население в тази война. Редакторската намеса в тази книга е сведена до минимум.  Разказът на автора е образен, правдив, точен. Картините, които рисува Стефан Кисов, са различни от учебниците и научно-популярните четива. Но това е истинският образ на войната, който трябва да познаваме. Въпреки нейните 500 страници, книгата се чете на един дъх. Затова горещо я препоръчвам на всички, които се интересуват от военна история, но най-вече на тези, които искат да разберат истината за Освобождението на България и величавия подвиг на нашия народ по време на Освободителната война от 1877 – 1878 година.“ – споделят онези, които вече са имали честта да я прочетат.

 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар